Как навреме да разкрие и лечение на анален полип

Анален полип представлява опухолевидное образование, което може да се намира на стените на ректума и около аналния отвор. Той има благоприятен произход и се лекува чрез отстраняване. Прояви обикновено липсват, но оплаквания могат да се появят при развитието на усложнения.

Защо се появяват полипи в аналния пътеката

Полипи на аналния отвор на ректума и изглеждат като малки кръгли образование с прическа, която е прикрепена към стената на органа. Това е често срещана патология, и тя може да се прояви като единични елементи, така и множество вродени.

Важно! Полипи на аналния отвор на ректума и се отнасят до предраковым заболявания. Вероятността от рак се увеличава при наличие на анамнеза за предразположение към рак.

Често заболяване във всяка възраст, най-голямата опасност е наследствен полипоза, който може да се превърне в злокачественный рак. Мъжете са по-податливи на тази болест, в групата на риска влизат хора след 45 години. При 1 пациент на 100 от това завършва с рак на дебелото черво.

При навременното откриване на болестта се провежда хирургично лечение, което подобрява прогнозата. Изследвания са показали, че 10% от хората след 45 години има доброкачествени анални полипи.

Добре причина полипоза не е проучен, но има няколко теории за развитие на болестта. Най-често срещаната и вероятната говори за това, че полипите възникват на фона на хронично възпаление на лигавицата на дебелото черво. Потвърждава тази теория е, че при повечето пациенти в миналото има възпалително заболяване на червата.

Полипите възникват по-често в тези места, където се случва най-силно дразнене на лигавицата на каловыми на масите. Потвърдено е, че продължителното травмирующее въздействие върху стените на орган повишава вероятността от развитие на полипоза.

Причини и рискови фактори за поява на заболяването:

 • хроничен запек и диария от различен произход;
 • дискинезия на червата, това е нарушение на неговата моторна функция;
 • високата киселинност на стомашния сок (гиперацидный гастрит);
 • язвен колит — възпаление на дебелото черво с образуването на дефекти;
 • коремен тиф, на фона на салмонелоза;
 • дизентерия, когато са засегнати крайните сегменти на червата;
 • изявления в стените на сигмовидной и ректума.

Повишаване на вероятността за преход полипоза в рак могат нарушение на хранене, тютюнопушене, алкохолизъм, пристрастеност към остър специям, с ниско съдържание на храната на растителни фибри. Тези фактори не са ключът към прераждането опухолевидного образование в рак, и дори при тяхната липса може да се случи малигнизация.

Видове полипи на аналния канал

Полипи анален проходаклассифицируют по такива характеристики, като:

 • брой — единични и multiple;
 • местоположение — обособени, равномерно разпределени и групирани;
 • скоба — в широк и тънък база;
 • форма — форма на гъба, овални, кълбовидни, разклонено.
Прочети още  Как правилно да използвате рициново масло от папиллом?

По морфологичен структура има аденоматозные, ворсинчатые, соединительнотканные (фиброзни) и смесени полипи. По-често се срещат железистыеобразования, които само няколко се открояват на фона на здрава лигавица.

Аденоматозные

Аденоматозна (железистый) полип заднепроходного канал има нормален цвят розов оттенък и правото съдовата фигура. Повърхността е гладка, плътна консистенция. При това се отбелязва най-висок риск за прераждане аденоматозного полип в рак.

Ворсинчатые

Ворсинчатая форма на болестта е различно широка база на образованието и гъбеста структура. Те често водят до такова усложнение, като анално кървене. Риск озлокачествления нисък, но ворсинчатые полипи трудно се поддават на лечение.

Фиброзни анални полипи

В областта на ануса могат да се наблюдават фиброзни полипи, съставена от не хемороиди възли. Те имат крак, която с течение на времето, е в състояние да се увеличи. Ръст полип може да стане причина за загуба на образование от червата навън.

Смесени

Смесени видове образувания имат соединительнотканные, така и на жлезите елементи. Те се прераждат в рак, могат да кървят и да доведе до други тежки усложнения. За премахване на анален полип от смесен тип, може да се наложи операция на няколко етапа, което се практикува при широко голям размер.

Прояви полипоза

Заболяване няма специфични симптоми, които точно са посочили наличието на патология. Полипоза в повечето случаи се комбинира с други заболявания на червата, защото може да ги прояви.

Някои от симптомите и също могат да определят наличието на образувания. Техните тежестта ще зависи от формата на заболяването, размери на полипи и свързаните с него нарушения.

Откриване на полипи често се случва случайно при планиран проучване или извършване на диагностика по повод на друго заболяване

Какви прояви могат да се наблюдават при полипозе:

 • чувство на дискомфорт;
 • секрет от аналния отвор;
 • кървене от ректума;
 • диспепсические симптоми;
 • чести позиви за дефекация, без последващо изпразване на червата.

Неприятни усещания възникват вследствие на преместване на свободната част на образование, което води до възпаление на стените на червата. В редки случаи може да се притеснява болката. Процедурата е по-изразена по време на ходене, и замира в покой.

Причини за болка регионална синдром стават разрушаването на образованието и травмата вече е възпаление на лигавицата на дебелото черво. В първия случай става въпрос за преминаване на заболяването в рак, във втория случай за патология на фона на парапроктита.

Усложнения на полип аналната

При по-големи размери на полип, а също и при множествени образувания могат да се появят усложнения като кървене, запек, синдром на раздразнените черва. Най-тежкото последствие — чревна непроходимост, което изисква оказване на незабавна помощ с хирургическа намеса.

Други възможни усложнения полипоза:

 • прераждането на рак на процеса;
 • анемический синдром;
 • загубата и некроза на полип.

Чревна непроходимост

Чревна непроходимост може да възникне на фона на хроничен запек, което често придружава полипоза. Това заболяване се проявява изразени болки, гадене, повръщане, увеличаване на обема на корема, липса на дефекация. Болковият синдром е най-изразен, се проявява схваткообразными силни болки, когато човек приема принудително положение клекнал, изкривени, стенеха.

Прочети още  Железисто-фиброзный полип на ендометриума.

На фона На инфаркт се наблюдава бледа кожа, отделяне на студено изпотяване, тахикардия, хипотония. Без навременна медицинска помощ висока вероятност летального резултат от разкъсване на червата и отравяне на организма с токсини.

Кървене

Кървене от ректума се случва по-често чревна непроходимост. Се дължи на това търкането на полип каловыми на масите. Проявява освобождаването от аналния отвор ленти ярка кръв. Също така може да се наблюдава примеси по време на дефекация.

Секрет от аналния отвор, могат да бъдат алого цвят, което е свързано с едновременно на един кръв и слуз. Активно образование на лигавицата на масите се случва заради засилена секреция на дебелото черво, когато по този начин тя се опитва да се «мият» образование.

Начини за диагностика

Откриване на полип на ранна от датата на появата му ще бъде изключение. Заболяването не дава никакви симптоми, защото болният не се обръща за помощ.

Полип става случайно откритие или кара да отидете на лекар още на етапа на развитие на усложнения. Диагностика ще включва инструментални и лабораторни методи.

Причината да мине преглед при проктолога трябва да бъде всяко нарушение на аноректални област — дискомфорт, болка, сърбеж, повишаване на хемороиди възли, нарушения на изпразване на червата. За определяне на полип често е достатъчно пальцевого изследвания.

Колоноскопия позволява да се оцени състоянието на всички участъци на дебелото черво

Какви методи се прилагат за диагностика полипоза:

 • аноскопия — визуална проверка на аналния отвор чрез въвеждане в него на ректума огледала;
 • колоноскопия — разглеждане на ректума эндоскопическим сензор, което позволява да се оцени състоянието на всички нейни участъци;
 • ирригоскопия — визуален контрол проучване с прилагане на контрастни вещества, по ефикасност да не отстъпва на эндоскопическому разглеждане, но се извършва по-рядко;
 • сигмоидоскопия — проверка на червата с прилагането на специална сонда, която има и подсветка и оптична система.

При откриване на образование се провежда ограда материал за изследване — биопсия. По този начин може да се установи наличието на злокачествени клетки.

Основното лечение

Отстраняване на полип на аналния канал — основна мярка за лечение. Тя е изпълнена по няколко начина. Най-сигурният и ефективен вариант — ендоскопско ексцизия. Независимо от ситуацията, могат да се провеждат класически резекция, радиоволновое ексцизия и электрокоагуляция.

При ендоскопска техника през ануса се вкарва ендоскоп, на края на която има устройство за иссечения. След отстраняването се извършва электрокоагуляция за профилактика на кървене. Самият метод, електрокаутеризация се прилага при малки размери на полип, без да се налага да го рязане инструменти.

Радиоволновая методика предполага разрушаване на тъканите на образованието чрез радио вълни на определена честота. Този начин се прилага при малки полипи. В някои случаи ще са необходими няколко процедури с интервал от 2-3 седмици, за да фрагментарного иссечения образование.

Прочети още  Боровая матката, когато матката: народен метод за решаване на проблема

Най-труден достъп имат полипи, разположени на високо, както и множество образование, разпределени по цялата лигавица. В такъв случай лекарите вземат решение за резекция на стената на правото черво с последващо пластичността за възстановяване на целостта на червата.

Консервативни методи

Преди хирургическа намеса се провежда обучение с провеждане на лекарствена терапия. Консервативни методи на лечение, ще премахне полипи, но те са необходими за предотвратяване на усложненията преди и след операцията.

Очистительные клизми предписват за известно време, преди хирургическа намеса

Прилагани методи консервативно лечение:

 • спазване на лечебна диета №0, което означава глад преди насрочената операция и в продължение на 2 дни, хранителни вещества се въвеждат парентерально;
 • провеждане на очистительных клизми в продължение на няколко часа преди хирургическа интервенция, могат също да определяни на лаксативи за няколко дни;
 • антибактериална терапия — антибиотици, назначени за профилактика на инфекции след отстраняване на образование;
 • противовоспалительная терапия — нестероидни противовъзпалителни средства, назначени при изплащане парапроктита или друго възпаление.

Възстановяване след операция отнема от няколко дни до месец. Целия възстановителен период пациентът спазва режим на легло и трябва да насрочена диета. Хранене включва смилаеми храни, за да не формира голям брой каловых масите.

Народни средства за защита

Прилагането на народни средства за защита е допустимо като съпътстваща терапия на етап подготовка на операцията и в следоперативния период. Важно е да се разбере, че лечението полипоза е възможно само чрез премахване на образувания, и само домашни рецепти никакъв начин не могат да повлияят на заболяване.

Като допълнително лечение може да опитате следните средства:

 • смес от 12 супени лъжици тиквени семки, 7 сварени жълтъци на яйца и 400 мл растително масло в продължение на половин час се приготвя на водна баня, готово лекарство се приема по една супена лъжица на гладно в продължение на седмица;
 • смес от масло и мед в съотношение 1/1 варим на слаб огън с периодичным помешиванием, се приема сутрин по лъжичка;
 • смес от 100 г разтопено масло, 10 г прополис и лъжици мляко се затопля до около 15 минути, приема се по една супена лъжица един час преди хранене.

Полезни ще общеукрепляющие средства, които помагат за укрепване на имунната система. Такава мярка ще намали вероятността от усложнения след операция.

Прогнози и мерки за превенция

При навременно отстраняване на полипи, прогнозата е благоприятна. При множествени образувания на фона на възпаление на червата, тя се влошава. Когато има предразположение към рак, след отстраняване на полипи трябва да се проведе редовно профилактично прегледи от проктолога.

Основната мярка за превенция служи за здравословно хранене с предимно в диетата на растителни фибри. Лекарите отбелязват, че хората с непроменен на лигавицата на ректума вероятност от появата на полипи на практика изключени. Това показва, че превенцията е важно да се проведе преглед от проктолога при поява на оплаквания за ранно лечение на възпалителни заболявания на органите на стомашно-чревния тракт.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *