Как да се вземат биопсии, лимфоузла?

Биопсия лимфоузла се провежда при съмнение за наличието на злокачествени тумори, както и за потвърждаване на тези диагнози, като туберкулоза, или на други инфекциозни заболявания. За диагностика от специалист чрез малка хирургична интервенция извлича лимфен възел или изцяло премахва част от него. Процедурата е доста травматичная, но позволява да се постави категоричен диагноза, а, следователно, и своевременно да вземем оптимално лечение.

Показания за провеждане на биопсия

Биопсия на лимфни възли се извършва в следните случаи:

 • Ако в процеса на получаване на лечение на лимфни възела остават увеличение на дълго време;
 • В случай, когато лекарят подозира туберкулоза, саркаидоз или злокачествен тумор;
 • Когато прощупываются уголемени лимфни възли, които при това не са болки, а при пациента са наблюдавани симптоми на интоксикация;
 • Размерът на лимфните възли повече от 1 см;
 • При симптоми, за които специалистът може да предположи метастази в лимфоузлах.

Избиран начин на провеждане на процедури често зависи от размера на възел. Ако лимфен възел е голям, тогава може да се направи пункцию, защото в този случай има възможност да се получи достатъчно материал за изследвания директно от засегнатата област. Но ако възел малка, се препоръчва да се извършва открита или экзиционную биопсия, тъй като при пункция сайт има шанс да пропусна покрай възел или пък да поемат твърде малко количество проба, което няма да даде възможност да се постави точна диагноза.

Във всеки случай е важно да се отчете, че биопсия – това е допълнително увреждане, като правило, вече отслабен организъм. Така че интервенцията за вземане на материал трябва да се извършва от специалист с висока квалификация в стерилни условия.

Най-често се провежда биопсия на лимфни възли, разположени в областта на шията. Процедурата трябва да се извършва много внимателно, тъй като шия само по себе си е доста крехка част от човешкия организъм, да, и освен това в нея има много нерви, а така също и част от дихателната система.

Основни техники

Има няколко начина за извършване на биопсия на лимфните възли.

Аспирационная биопсия

Най-травматичный начин, който позволява сравнително лесно да се вземе вещество за изследвания. Процедурата се извършва тънка игла, куха от вътре на подкожни лимфни възли, намиращи се под ключицей или под челюстта. Този начин се използва, ако лекарят се съмнява за наличието на инфекция или метастази в лимфоузлах.

Пункционная

Както и предишния начин се изпълнява с помощта на тънка куха игла, но и инструмент за даден метод, така също е снабдена с нещо подобно на стилета, позволяващ да режат проба. Биопсия по този начин се прави, ако трябва да се вземат вещество от средсотения. Например, при съмнение за метастатический рак на гърдата, рак на белите дробове, ако воспалились лимфните възли в слабините, а също така, когато има съмнение, че раковите метастази вече са се разпространили в лимфни възли.

Прочети още  Рак на белия дроб

Пункционная биопсия лимфоузла

Экзициозная

При този метод се отстранява напълно подозрителен лимфен възел. Понякога ограда материал може да се извършва точно по време на операцията. Между другото, в същия този момент може да бъде извършена бърза диагностика. И тогава, ако е установено, че в лимфоузлах има злокачествени клетки, след което се извършва самата операция за отстраняване на засегнатите възли.

При провеждане на биопсия лмимфатических възли важно е да запомните, че приемането на пункция сайт могат да допринесат за по-бързото разпространение на злокачествени клетки. Освен това, гистологический анализ на проба, взет с помощта на аспирационной или пункционной биопсия, понякога може да се окаже погрешно.

Подготовка

Преди провеждане на процедури лекар, който ще я изпълни, трябва да бъдат информирани за присъствието на пациента всякакви проблеми със здравето, включително и хронични заболявания, за наличие на алергия, за евентуална бременност, както и за вземат проби, включително и най-различни биологични добавки. В някои случаи за една седмица до намеса се препоръчва да спрете приема на някои от противовъзпалителни и разжижающих кръвта лекарства.

Ако е решено да проведе отворена биопсия, това е малка операция под местна анестезия, а след това в този случай не може нищо да яде и пие след полунощ в деня на намеса. В противен случай обща анестезия може да действа неочаквано, или не действа изобщо.

Между другото, такава намеса може да бъде извършена не само обща, но и под локална анестезия. Последният вариант е добър, че не се нуждае от специални подготвителни дейности от пациента.

Характеристики на провеждане на процедурата

В зависимост от избрания начин за самата процедура отнема различно време. За пункционной или аспирационной биопсия е на 5 – 10 минути. Ако трябва да пътуват до глубокорасположенных или трудни за достигане на лимфните възли, а също и да се използват в процеса на апарат за УЛТРАЗВУК или рентген за по-точна посока на инструмента, това време може да нарасне до 20 – 30 минути.

При отворена биопсия, т.е. извършване на малки хирургични операции, общата му продължителност може да варира от 15 до 30 минути. Ако биопсия лимфоузла се прави по време на някоя друга хирургическа операция, тук продължителност се определя от това, каква точно операция се извършва. Средно всички заедно отнема до един час и половина.

Важно е да запомните, че най-точни резултати може да получите само при отворена биопсия, от материал, взет по време на операция, тъй като при изследването на проба, получена чрез затворени видове процедури, грешки могат да възникнат.

Прочети още  Лечение на рак на белите дробове на народни средства за защита

Отворена биопсия се извършва под обща или локална анестезия. Като цяло наркозе пациентът спи и нищо не чувства, а при местния може да бъде безболезнен усещания някакви действия.

Пункционная биопсия може да се извършва под локална анестезия или изобщо без него. Смята се, че при този метод на болезнените усещания не са по-силни, отколкото при конвенционалното медицинско уколе. Но тук всичко зависи от желанието и настроението на пациента.

Приблизителното време за изчакване на резултатите от анализа е една – две седмици.

Биопсия на сигнала лимфоузла

При разпространение на злокачествени клетки в организма на първите, които са засегнати именно сигнални или, иначе казано, охрана на лимфните възли. Техните биопсията е в състояние не само да помогне за установяване на точна диагноза и наличието на метастази, но също така позволява при необходимост да изтривате не всички налични възли лимфната система, а само онази част, която вече е ударена от раковите клетки.

Превземането на диагностика на проба от лампата лимфната възел помага повече или по-малко точно да се определи началната точка на развитието на метастази. В началото на процедурата на пациента се инжектира красящее или безопасно радиоактивно вещество в област първичен злокачествен поражение. Първия лимфен възел, който променя цвета си, и ще сигнално устройство. При наличие на метастази в лимфни възли могат да бъдат отстранени един такъв възел или той и още няколко възли, свързани с него. Този метод за диагностика най-често се прилага, ако трябва да се определи състоянието на лимфните възли, намиращи се в подмишниците милион.

Семена за изследвания материал се изследва от специалист – патоморфолог. Този начин позволява да се определи наличието на злокачествени клетки в начален стадий на развитие на болестта или напълно да разсее фалшиви подозрения за рак.

Противопоказания за биопсия

Този вид диагностика е съпроводен с намеса в организма на пациента, така че към процедурата има и противопоказания:

 • Гнойни натрупвания в интерес на лимфатическом възел или в съседни тъкани;
 • Нарушение на функцията на съсирването на кръвта, когато има риск да не се оставя кървене по време;
 • Изкривяване на шийния отдел на гръбначния стълб, ако за анализа са необходими именно на лимфните възли в областта на шията.

Биопсия лимфоузла не се препоръчва при лошо съсирване на кръвта

Възстановяване след процедурата

Обикновено тази процедура не е много сложна и лесно се пренася от повечето пациенти. С подходящи умения специалист е в състояние да изпълни намеса почти без болезнени усещания за пациента. След оградата материал, чрез пункционной или аспирационной биопсия остава малка раната, която се обработва с антисептик и перевязывается, когато е необходимо. А след операцията се налагат шевове, които се отстраняват в рамките на една седмица.

Прочети още  Рак на сърцето

Раната, оформила се в резултат на процедура, трябва да се поддържат чисти и сухота да се избегне попадане на инфекция. При усещане за температура, охлаждане, подуване, кървене или други ярко изразени неприятни симптоми си струва веднага да се обърнете към лекар, тъй като такова състояние на тялото може да е сигнал за контакт инфекция на раната.

Известно време след завземането на материала на пациента могат да се измъчва болезнено усещане в мястото на намеса. Ако тези усещания силни и неприятни, трябва да се обърнем към лекар, за да го изпратих по пътя на подходящо болкоуспокояващо.

След извършване на биопсия лимфоузла трябва още известно време да се откаже от душ или вана

След извършване на процедурата е необходимо за известно време да се откаже от приемане на вана и душ, както и от посещения на баня или сауна, тъй като убивам мястото на убождане или постоперативни шев е невъзможно. Също така е препоръчително да не се излага на тялото излишно физическо натоварване, иначе раната отново може да се отвори, да се увеличи по размер и дори оставя белег. От къпане е желателно да се въздържат буквално 3-4 дни преди началото на лечебния процес, а това е от физически натоварвания – малко по-дълго.

Усложнения

Най-често срещани са следните усложнения:

 • Кървене при случайна повреда съдове по време на процедурата. Обикновено, за да спре кръвта е достатъчно просто пережать увредената област;
 • Вытекание лимфата, поради увреждане на лимфните съдове. Опасност за живота си не представлява;
 • Изтръпване в областта на тялото, в която е проведено намеса;
 • Да попадне инфекция. Доста опасно усложнение. Може да се случи при неспазване на стерилни условия по време на интервенция, или поради прилагането на нестерилни инструменти;
 • Нарушаване на работата на ненервных структури от механични повреди. Се срещат най-рядко, но въпреки това може да има опасни последици за развитието на живота и здравето на пациента.

Освен това, понякога при пациенти след процедурата може да се появи прималяване и световъртеж. Струва спешно да се потърси медицинска помощ, ако след биопсия се повиши температурата, болката в повредената място не минава по-дълго от седмицата, в място, дистанционно лимфната възел се появява течност, или в случай, когато раната дълго време остава червена или припухшей и от нея отива кръв, или се отделя гной. Появата на някой от тези симптоми може да се говори за това, че в раната попадна на инфекцията, затова се бавя с обръщане към специалист в никакъв случай не може.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *