Как да се различи родинку от меланом

Бенки или невуси има у всеки човек, някои от тях са с рождени дни, някои се появяват през целия живот. Обикновено, те не представляват опасност и не се прераждат в онкологията, ако вие. Бенки са с малки размери, подходяща форма и по-ясен контур. Могат да се появят при бременност и в по-млада възраст. От човек взрослее, толкова по-малко вероятност от появата на нови бенки.

Но има и злокачествени новообразувания на характера, които имат външно сходство с бенки. Те се наричат меланом и се образуват от меланоцитите, клетките, които отговарят за пигментацията на кожата и косата. Заболяването се смята за рядка гледка на онкологията, но е с висока смъртност. Това се дължи на бързото разпространение на метастази. Затова е много важно да знаете как да се разграничат родинку от меланом и какви са признаците за прераждане на доброкачествени тумори в злокачествени.

Рак на кожата и меланом

Меланом

Меланом – това е начална фаза на рак на кожата, причина за злокачествен процес не е известен на учените в съвременния свят все по-често се диагностицира тази патология. Меланом наричат повърхностно образование злокачествен характер, в случай на разпространението на раковите клетки в по-долните слоеве на кожата и проникване в лимфни възли, започва да се развива рак на кожата, като бързото време.

Разлика меланом от рак на кожата се състои в това, че меланомът се случва от пигментни клетки, а ракът – от епителните. Но когато меланом започва да расте, тя засяга и епитела, като по този начин, се превръща в рак.
Процесът на превръщането на бенките в меланому малко изследван, учените все още не знаят причините за неговото образование. Под влияние на някои фактори на меланин, който трябва да изпълнява защитна функция, тя става вредна за организма и води до развитието на злокачествени тумори. За своевременно откриване на рака трябва да се извършва периодично самообследование, признаци на развитие на меланом са следните фактори:

 • кардинал промяна на старчески петна – цветът може да стане по-светъл или по-тъмен достигне до бял или черен;
 • замъглено контури, грапавост, изчезването на фигурата;
 • червен възпаление на ореол около петна или бенки;
 • обрастване на пътеката и размити граници на мол;
 • бързото увеличаване на петна, поява на уплътнения;
 • наличието на малки възли с признаци на некроза;
 • наличието на сърбеж и неприятно усещане за парене или кровоточащих пукнатини в места за локализация на бенки.

Така че, ако на тялото се появи тъмно петно с неясни контури, което има тенденция към бързо увеличаване, трябва спешно да се потърси дерматолог. Меланом, открити на ранен етап и не проникшие в дълбоките слоеве на кожата, може да се лекува с положителна перспектива.

Прочети още  Мехлем от базално-клетъчен карцином: ефективност и характеристики на употреба

Меланом се разделя на видове в зависимост от структурата, дебелината и формата:

 1. Меланом на повърхността – това е най-често срещаният вид рак на бенки. Визуално те могат да се характеризират така: кафяво петно, на цвят може да варира до черно, отнема горния слой на епидермиса, неопасна, и се отстранява хирургично с положителна перспектива в случай, че не проросла в средния и долен слой на кожата.
 2. Основните меланом – изглеждат като клечка, се повдига над повърхността на кожата, имат по-тъмен цвят и лъскава структура. В редки случаи котвата меланом може да бъде розов или червен цвят. Агресивни в растежа, са от началото на разпространението на метастази, лошо се поддават на лечение.
 3. Lentigo – рядък вид рак на бенки, е резултат от прераждане на обикновените бенки или лунички, се среща при хора в напреднала възраст. Локализуется на откритите части на кожата, нараства по-бавно от други разновидности на меланома. Най-сигурният от всички видове меланоми, не е симптоматика и склонност към кървене.
 4. Лентигинозная акральная меланом – най-рядък вид тумор, локализуется по дланите, ходилата и под ноктите. Най-често се среща под ноктите на големите пръсти на краката си.

На кого трябва да се притесняват от меланом и рак на кожата?

Снежно бяла кожа

Меланом може да се развие и при мъжете, и при жените, независимо от възрастта. В риск попадат:

 • хората с бяла кожа и червена коса, склонни към наличието на лунички в голямо количество;
 • генетично предрасположенные, които имат близки, които страдат от рак на кожата;
 • децата, които са били подложени на силни слънчеви изгаряния могат в бъдеще да се разболеете проекта заболяване на кожата;
 • работници вредни производства;
 • жените, постоянно използващи орални контрацептиви (връзката е установена, но не е проучена);
 • хора, които имат голям брой невусов на тялото.

Меланомът е рак на кожата, развиващ се с изключителна агресия, хората, които са изложени на риск, трябва да изследваме тялото си не по-рядко от един път месечно.

По какво се различава петното от меланом

Петното

Разглеждане на собственото си тяло трябва да се извършва след вземане на душ. Проверяват трябва всички области, включително на място под коляното, от вътрешната страна на бедрата, между пръстите на ръцете и краката, на главата и врата под косата. Основната разлика бенки от меланом – това е форма и цвят.

Сравнителна таблица как да се направи разграничение меланому от обичайните доброкачествена бенка:

Показател Петното Меланом
Форма Обикновено е с правилна форма, ако мислено да прекарат през нея ос, могат да бъдат разделени на две равни части. Няма определена форма, половинки ще ассиметричны, а този процент е сигнал за тревога.
Контур Равен и ясен. Не е гладък, назъбен, размытый.
Цвят От светло до тъмно кафяво, не се променя през целия живот. Може светлеть или да получите тъмно, се появяват вкрапления друг цвят, вени.
Размер Не се променя, расте успоредно с всичко от организма. Нараства за кратък период от време до всякакви размери.
Текстура Повърхността е гладка, с присаждане на модел, при някои върху повърхността могат да растат косми. Шершавая, с пукнатини, може да кървят, космите не растат никога поради поражението на космената луковица, около наблюдава уплътняване и подуване.
Прочети още  Онкомаркеры на рак на кожата

Трябва да се обърне внимание на бенките, които са се образували влезте, за да улесни задачата им е необходимо да се снимат, а след това се сравняват с по-нови снимки. При най-малката промяна на външния вид бенки трябва да се обърнат към специалист.

Причини за прераждането моловете в меланому

Ултравиолетови лъчи в солариума

Смята се, че бенките всъщност рядко се прераждат в злокачествени образования, въпреки това, има редица фактори, които допринасят за израждат моловете в меланому.

Ултравиолетови лъчи

Някои хора вярват, че тен, особено в слънчеви изгаряния, могат да бъдат причина за прераждане на бенки в меланому. Ултравиолетовата радиация се отразява негативно на състоянието на кожата, намалява имунитета и спомага за разпространението на старчески петна. Се случва това неконтролируемо, ускорено темпо, което и провокира развитието на рак.

Статистиката говори за това, че в топлите страни, особено разположени в зоната на екватора, където хората са изложени на постоянен uv, случаите на рак на кожата, много повече. Освен това, слънчеви изгаряния, които са били получени в детска възраст, в голяма степен повишават риска от развитие на меланом при възрастен човек.

По този начин, с цел профилактика на онкологични заболявания на кожата, на хората с много бенки по тялото си, не е препоръчително да се правят слънчеви бани по 20 минути на ден, а да бъде под пряка слънчева светлина за непушачи.

Генетичният фактор

Ако предците на човека са страдали от кожни болести или от роднини е поставена диагноза меланому, риска да се разболеете от рак на кожата се увеличава в пъти. Това се случва за причината за невъзможността да се кожни клетки се адаптират към външни влияния.

Също така има вродено заболяване, което предполага наличие на многобройни бенки и способността им да се израждат в ракови образувания. Това е рядка патология и се предава само по наследство. Ако човек наблюдава такова заболяване, той трябва постоянно да бъдат наблюдавани от лекар и да се погрижим за тяхната пигментация.

Прочети още  Лечение и диагностика на кърмата (нодулярной) меланом

Вродена способност за прераждане се наблюдава по-рядко, отколкото закупен, която ви позволява да контролирате процеса. Понякога меланом може да се образува на мястото на дистанционно бенки или под въздействието на механични повреди. От тях може да бъде тесни дрехи или нейните елементи, натирающие родинку.

Профилактика на меланом

Мерки за предотвратяване на развитието на рак на кожата, за да се намали риска от образуването на меланом, за това трябва да спазвате някои препоръки:

 • Не си струва да правите слънчеви бани в периода 11.00 – 17.00 ч., в този период от време слънцето е най-активно. Облачно времето не е гаранция, че кожата няма да получи ултравиолетовите лъчи, особено на брега на морето.
 • Следва внимателно да се отнасяме към кожата си, докато сте на плажа. Вода и пясък са мощни светоотражателите на слънчевите лъчи, които ще бъдат абсорбирани от кожата. Същия ефект има сняг, въпреки ниската температура на въздуха, на откритите участъци на тялото може да се получи слънчево изгаряне.
 • Производителите от различни слънцезащитни козметични средства препоръчват тяхното приложение в борбата с рак на кожата. Но не са медицински данни за това, че те могат да бъдат превантивни средства меланом, няма, затова разчитат на защитата им не струва.
 • Не се препоръчва да се злоупотребява с престоя в солариума, особено това се отнася и за младежи до 26-28 години. Именно изкуствен ултравиолетов лъч може да стане причина за развитие на меланом и рак на кожата.

Един от превантивни техники – това е разглеждане и изучаване на собственото тяло. Трябва да се обърне внимание на всички промени на кожата и своевременно да се обърнете към специалист. Също така трябва да се помни за това, че независимо премахването на бенки е опасно и може да доведе до образуването на злокачествени тумори.

Лечение на меланом

Докато меланом е повърхностно местоположение, можете да я премахнете без риск за здравето. В рамките на тези цели се провежда хирургична операция. Ако има метастази, распространившиеся на лимфни възли и вътрешните органи, премахване на меланом става сложен процес, макар и необходимо.

Често се прилага комбинирана терапия, която включва хирургическа намеса и химиотерапия. Този метод на лечение помага за забавяне растежа на раковите клетки и да се намали подуването. Ако огнището е недостъпен за премахване, лечението се извършва със специални препарати. Често паралелно се прилагат иммунотерапию, което позволява да се удължи живота на пациентите с напреднал форма на рак на кожата.

При ранно диагностициране на меланом прогноза на лечение е винаги щастлив. При работеща форма на рак на кожата, пациентът е обречен да му помогне е невъзможно. Лекарства, може само да облекчи състоянието на пациента и да удължи живота.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *