Как да се различи папиллому от бенки

Под влиянието на различни фактори върху кожни покровах могат да се образуват доброкачествени новообразувания – бенки, брадавици и папиломи. Някои от тях не представляват опасност за човека и не му създават неудобства. Освен това, с течение на времето те могат да изчезнат. Но какво да правим, когато в тялото се образува нова бенка, и как да я различим от папиломи?

Основните разлики между моловете

В медицината бенки са получили името белег по кожата от рождение. Те се различават по размер и цвят. В повечето случаи това е благоприятен новообразование е черен, кафяв или червен цвят. Съсредоточи то на едно ниво с кожни покровами или малко действат по тяхната повърхност.

Се образуват бенките върху тялото на човек с 6 месеца, както могат да се появяват в продължение на целия си живот с различна интензивност. Възникват новообразувания, в резултат на натрупвания в определени зони на пигмент в дермата повишена концентрация.

Сами по себе си невуси са безопасни, но под влиянието на външни фактори могат да се прероди в меланому. Опасността е в това, че тя бързо се развива метастази, а завършва всичко в 80% от случаите с летален изход.

Да повлияе на развитието на бенките могат следните причини:

 • генетично предразположение;
 • нарушения на хормоналните нива;
 • натрупването на меланин;
 • продължително присъствие под жаркото слънце.

Забележите активно по разрастването на новообразувания са тийнейджъри и бременни. Тя възниква в резултат на увеличаване на количеството хормони, които се произвеждат от хипофизната жлеза.

Когато петното става опасна?

Когато невуси се прераждат в ракови новообразувания, това е много опасно за човека, тъй като бързо се образуват метастази, които проникват в други органи.

Прочети още  Анализ на човешки папиломен вирус: защо е толкова важен?

За да се избегне това, е необходимо своевременно да забележите първите признаци на озлокачествления:

 1. Белег по кожата от рождение си променя формата, става несимметричным, се увеличава в една посока.
 2. Край на мол стават назъбени: рванными и изрезанными.
 3. Цвят на новообразувания неравномерно: може да се проследи жълти, червени и черни вкрапления.
 4. Бързо се променят размерите на мол.
 5. Текстура се превръща в груби, бугристой.
 6. Загуба от бенки нарастващото косъмчета.
 7. Лющене, сърбеж, парене в областта на новообразувания.
 8. Образование микротрещин и израз.
 9. Болезненост и кървене на невуса.

Какво е папиллома

Папиломи – това е новообразувания по тялото на човека, които са представени под формата на брадавици или генитални брадавици. Те могат да се появят върху всяка част на човешкото тяло. Ако папиллома възникнали в резултат на вируса HPV, то това заболяване е онкогенным. Риск за прераждане на новообразувания промени в раковите тумор е 80%.

По какво се различава петното от папиломи

Тези два вида новообразувания имат следните разлики:

 1. Природата произход. Бенките се формират в процеса на прераждане на пигментни клетки в стадий на развитие, както папиломи се появяват под влиянието на вируса в клетките на дермата.
 2. Растеж. Папиломи драстично се появи, бързо расте и се разпространява. Невуси нарастват само децата, ако това се е случило при възрастни, след това трябва незабавно да посетите лекар.
 3. Местоположение на тялото. Папиломи фокусирани върху тялото групи. Техните любими места са гънките, парцели триене и понякога половите органи. За бенки присъщо на един местоположение.
 4. Цвят. Невуси са интензивен еднакъв цвят, а ето папиломи най-често е бледа.
 5. Съдове. Видите папиллому може да бъде по наличието на кръвоносните съдове във вътрешността на новообразувания. Бенки – това е хомогенна струпвания на клетки.
 6. Плътност. Невуси и папиломи могат да бъдат разграничени, ако ги усети. Първата структура е по-плътен, а от друга страна – хлабави.
 7. Форма. При бенки тя правилната кръгли, ако не се вземат предвид вродени рождените белези. При папиллом формата на опъната, конусни и сосцевидная. Те са разположени в стълбче и рядко са заоблени.
Прочети още  Ефективни ли свещи миома?

Методи за диагностика и лечение

Има няколко ефективни методи за лечение на човешкия папиломен вирус и бенки по тялото. За да потвърдите вземане на HPV, трябва да използвате метода полимеразной верижна реакция. Този начин на диагностика установява наличието на вируса и определя вида му. Получените данни ще помогнат на доктор определи дали новообразование се прероди в рак.

В аптеките има много лекарства, които ефективно премахване на бенки и папиломи. Но те трябва да се използва само след разрешение от лекар, тъй като самостоятелно премахване на тумори може да доведе до тежки последици.

Най-търсената и ефективна може да се нарече такива лекарства:

 • Суперчистотел;
 • Ферезол;
 • Подофиллин;
 • Салицилова киселина.

Ако по-простите начини на лечение не дават добри резултати, то лекар е предписал на пациента оперативна намеса, в процеса на която новообразование се отстранява. Провеждат операция само в здравни заведения, където е налице подходящо оборудване.

Широко се използват такива методи:

 • химическа деструкция;
 • хирургична ексцизия;
 • криодеструкция;
 • электрокоагуляция.

В случай на съмнение за озлокачествления бенки или папиломи се провежда открита оперативната намеса.

Бенки и папиломи – това е новообразувания, които се намират на тялото на всеки човек. За да ги премахнете, не винаги е необходимо, но да знаете разликите между тях е просто задължително. Това ще предотврати развитието на рак, тъй като, знаейки характеристиките на всяко от козметични дефекти, може да се разбере, когато той започва да става опасно.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *