Железистый полип на ендометриума.

Появата на такова заболяване като железисто фиброзный полип на ендометриума се наблюдава при много жени в детеродна възраст. Да се постави правилната диагноза и своевременно да се намеси в процеса на прогресията на заболяването – първостепенната задача на лекуващия лекар. Пациентката трябва да следва препоръките на специалист и да спазвате здравословен начин на живот.

Причини

Уникална причини за развитието на железисто фиброзного полип на ендометриума не може да се нарече. Но съвременната медицина, точно доказа, че е безспорен фактор за нейното развитие са хормоналните промени в организма на жената. Такива нарушения са от два вида: абсолютна и относителна.

Видими причини за развитие на заболяването се приема следното:

 • аборт;
 • хормонални отклонения от нормата;
 • поликистоза на яйчниците;
 • нарушена работата на надбъбречните жлези;
 • захарен диабет;
 • пу;
 • затлъстяването;
 • наличието на спирала;
 • възпалителни процеси в половите органи.

Често заболяването се открива при жени с нарушения в психиката.

Признаци

Признаци коренно се различават, в зависимост от възрастта на сертификат, наличието в нея на определени диагнози и от стадия на развитие на железисто фиброзного полип на ендометриума. Освен това, размера на тумора и мястото на нейното локализиране играят важна роля при проява на признаци на заболяване.

При малки размери на тумора, до около 10 мм, клиничните прояви могат напълно отсъства (около 10 – 15%). Образование, обикновено се откриват случайно при планиран разглеждане на жените с помощта на ултразвуково изследване.

Много често образованието се локализират в дъното на матката или в отдалечени места. Какво е местоположението на тумора може да предизвика безплодие. В случай, че жената и можете да забременеете, а след това е вероятно да се спонтанни аборти.

Имате 30 – 35% пациенток признаци на болестта са сукровичные или кръвни секрет от маточната кухина 3 дни преди началото на менструацията. 25% — чести и по-силни кръвоизливи във всеки период от менструалния цикъл.

Прочети още  Аденоматозна полип на стомаха

Имаше единични случаи на кървене, без дълъг престой. Много жени се свързват такива нарушения с переусердием на физически занимания, умората и други житейски обстоятелства. При това всяка жена трябва да мисля тогава, когато се чувства болкови синдроми ноющего и продължителен характер.

Симптоми

Характерните симптоми железисто фиброзного полип на ендометриума може да се нарече:

 • Болезнени и обилни месечни. Често менструация започва да тече не по има обичайно ритми, може да започне по-рано или по-късно на предходния период.
 • Бели и сукровичные секрет, които не са свързани до месец. Разпределение носят хаотичен характер и често имат неприятна миризма.
 • Долната част на корема се дърпа и без особени за това причини, особено в стресови и конфликтни ситуации.
 • След полов акт, а понякога и по време на него, жена изпитва дискомфорт. В по-късните етапи от него дори има място кръвни секрет след акта.
 • Вагинално течение с кръв съсиреци след годината на завършване на климакса.

Появата на заболявания в периода на климакса увеличава вероятността за прераждане на тумор в злокачествен.

 • Невъзможността за зачеване на дете в продължение на дълъг период от време, както и на спонтанните аборти.

Лечение на

Преди назначаването на лечение специалист насочва жена на редица изследвания. Сред тях са широко разпространени техники, УЛТРАЗВУК, гистеросонография, диагностична хистероскопия с последващи хистологични изследвания.

Най-продуктивни лечение се приема хирургично отстраняване на образование. Единични и малки по размер полипи се отстраняват чрез хистероскопия. Го вылущивают, а след това съсухрям възниква раната с течен азот или с помощта на електрода, за да се предотврати рецидив.

При увеличаване на образование, с размер по-голям от 1 см, се извършва отстраняването му метод на усукване и отстраняване с помощта на специални ножици или форцепс.

Прочети още  Папиллома на век очите

Полипэктомия може да се извършва и с помощта на по-щадящи начини. Сред тях може да се нарече лазерен лъч или петлевой електрод.

При множествено полипном образование изисква пълно выскребание на маточната кухина.

При всеки метод за премахване на железисто фиброзного полип на ендометриума пациентката трябва в продължение на 3 месеца се проведе консервативно лечение. То е необходимо за възстановяване на хормоналния фон и предотвратяване на усложнения и рецидиви. Предписват перорални контрацептиви (Ярина, Jeanine) или лекарства прогестерон (Дюфастон, Utrogestan).

Профилактика

Доста често срещана патология на образование на тези полипи е доказателство за това, че жените от всяка възраст (но особено в детеродна) трябва внимателно да следи за здравето си и да се придържат към основните превантивни дейности. Най-ценната профилактична работа за предотвратяване развитието на заболяването се състои в следното:

 • При всички диагностируемых, гинекологични заболявания, те трябва да бъдат незабавно лечение.
 • Е Необходимо да се установи здравословното хранене. За да се избегне твърде пикантни и мазни храни. Намаляване на броя на употребляемой сол и подправки. Не се злоупотребява с алкохолни напитки и се откаже от тестени изделия.
 • По-често да излиза на открито.
 • Извършване на физическа зареждане. Да се включат в графика си за приемане задължително контрастен душ и изпълнението на белите дробове гимнастика упражнения. Добре ви помага в поддържането на здравето на плуване или танци.
 • Не се допуска аборт.
 • Всяка година посещават гинеколог за профилактичен преглед.

Железисто фиброзный полип на ендометриума се развива при жените, по причини на неправилна начин на живот. Откриване на заболяване в началото на времето не е възможно, така че най-жената трябва да слуша симптоми.

Прочети още  Фиброма на ръката си: трябва ли да се лекува?

Важно е навреме да се диагностицира и да се започне лечение на полип, за да се избегнат неприятни последствия и възможни рецидиви. След отстраняване на тумора трябва да следвате стриктно указанията на вашия лекар и да водят здравословен начин на живот.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *