Железисто-фиброзный полип на ендометриума.

Железисто фиброзный полип на ендометриума е благоприятен новообразование на матката. Такава диагноза поставят, когато на отделни части на матката растат до твърде големи размери. Полипите се образуват директно в эндометрии на матката. Това заболяване може да се появи, в това число и на жените, намиращи се в период на менопаузата. Също така в групата на риска от младите момичета в пубертета. Всъщност, едно от най-честите причини за появата на полипи – нарушение на хормоналния фон.

Обща характеристика на патология

Най-изложени на риск от появата на полипи на жените, намиращи се в период на менопаузата. Понякога то е придружено от секрети на малки количества кръв.

Сам по себе си полип – образование розов цвят, с гладка повърхност. Като правило, такива образувания растат в посока към матката. Полип има тяло и крак, на крак са кръвоносните съдове, доставящи образование ресурси за растеж. Размери на полипи могат да бъдат различни, да, и брой също не е ограничен. Може да бъде един полип, а може да се появи много, но всички те са разположени в шийката на матката.

Как изглежда полип на ендометриума.

По своя строеж полип на подобни на клетки на ендометриума на матката, но в него често се появяват проблеми с плавателни съдове, различни кръвоизливи, възпаления и дори некроза на тъканите.

При раждането на жените, често се появява такъв вид патология като железисто фиброзный полип маточната канал. В този случай се появяват полипи на лигавицата на канала на маточната шийка.

Причини за възникване

Най-често е благоприятен новообразование възниква в следните случаи:

 • Намаляване на имунитета, влияние на стрес и други негативни фактори на външната среда;
 • Хормонални нарушения в работата на яйчниците;
 • На спонтанните аборти;
 • Последици след аборт;
 • Продължителната употреба на вътрематочно устройство;
 • Разстройство на функцията на производство на половите хормони, както и за повреди в работата на надбъбречните жлези;
 • Затлъстяване, хипертония, диабет.

Като цяло воденето на здравословен начин на живот и персонално отношение към собственото състояние на организма, помага значително да намалите риска от появата на полипи.

Класификация

Доброкачествени новообразувания в эндометрии на матката се делят на два вида – функционални и базално.

Функционален тип

Полипи на този вид растат направо от тъканите на ендометриума. Смята се, че за появата на новообразование влияят на хормони – естроген и прогестерон. Именно от съотношението на тези хормони на организма и зависи риска от поява на полип, а стойност може да се променя в рамките на цикъла.

Основен вид

Фиброзный полип базален тип расте, като бъде дръжка. В него се предлагат на кръвоносните съдове. Като материал за изграждане на този новообразувания се използва съединителна тъкан. В интерес на полипе може да се намери структура, подобна на мускулни тъкани, както и с други коллагеновыми и фиброзными обекти. Жлеза на полип се разпределят неравномерно и за сметка на това понякога те могат да бъдат объркани с кисти. В някои случаи може да се открие полип, не е като белооката клетки.

Прочети още  Аденомиоз и ендометриоза

Като любопытного явление може да се отбележи, че полипите възникват не само при никакви патологични промени на матката, но също така и при напълно здрави пациенток. Въпреки това, рискът от развитие се увеличава през периода на климакса.

Прояви на симптомите на патологията

В началния стадий на болестта на външни прояви на практика липсва. Но когато полип се разпространява сред симптомите за появата му в организма най-често срещани са следните:

 • Безплодие;
 • Болка при полов акт;
 • Зацапване извън менструалния цикъл, и след секса;
 • При менопауза кръвта може да се появи от стрес и тежки физически натоварвания;
 • Голям брой бели;
 • Твърде обилно периоди.

Болка при полов акт – един от възможните симптоми на железисто-фиброзного полип на ендометриума.

Диагностика

Благодарение на факта, че началните етапи на заболяването е почти невъзможно да се открие, важна роля за навременното откриване на полип играе редовно преминаване на профилактични прегледи.

Директно диагностициране на наличието на полип се осъществява с помощта на инструментални изследвания. Въпреки това, лекарят може да предположи наред по характерен жалби или по време на таза изпит. Понякога полипите могат дори да бъде причина за промяна на формата на матката.

За точна диагноза новообразувания, като правило, се прилагат следните методи на изследване:

 • Анализ за определяне на нивото на хормоните;
 • УЗИ на органите на малкия таз;
 • Гистологическое проучване, което е необходимо, за да се уверите в доброкачественности на процеса и се изключва преканцерозни състояния;
 • Гистеросокпия. Извършва се със специален инструмент, който се вкарва в матката. С негова помощ може не само да се диагностицира, но и премахване на доброкачествени новообразувания.

Методи на лечение

Лечението се извършва цялостно в съответствие с получените резултати за диагностициране. Най-често полипите се отстраняват по време на хистероскопия, а след това в кухината на матката выскабливается.

Медикаментозные

Ако размери полипи са малки, а след хирургична намеса не е необходима. Такива образувания просто наблюдават. Ако появата на полип е следствие от някакво хормонално нарушение, а специалист може да определи курса на медикаментозна терапия.

Освен това, има случаи, когато премахване на полип не може да бъде, например, в детската възраст, тогава също прибягват до лекарствена терапия. Полипи могат да се образуват дори и в 11-годишни момичета, за които оперативната намеса в сила на възраст е крайно нежелателно.

При възраст до 35 години, жената се препоръчва прием на комбинация от орални контрацептиви по определена схема. Курсът на лечение е дълъг, обаче, в резултат на новообразование се намалява или резорбира.

След 35 години, обикновено се предписват лекарства клас гестагенов. Тук курс на лечение също не е най-бързият, най-малко шест месеца.

Често паралелно към основната терапия се предписват антибиотици, приемането на които е възможно във всяка възраст. Също така при нужда могат да бъдат причислени и болкоуспокояващи средства като диклофенак или ибупрофен.

Прочети още  Внутрипротоковая папиллома

Золадекс – един от лекарства за лечение на железисто-фиброзного полип на ендометриума.

На жените в менопауза се препоръчва да приемате лекарства золадекс, лейпрорелин или техните аналози, за да се намали отрицателното въздействие на естрогените в областта на матката.

При тежка менструация се препоръчва да се мият специални течности, например със слаб разтвор на калиев перманганат, за да не позволите да попадне инфекция.

Хирургични

Полипи се отстраняват с помощта на хистероскопия, след това от матката выскабливают остатъци. Ако полип на малкия размер беше на крака, а след това при изтриване той с нея «нарязва» на ниво базалния слой с помощта на специален електрод, наличните на гистероскопе. За полипи, излишък в размер на 1 см, се използва електрод с линия в края. След това раната се прижигается удар или течен азот да се избегне появата на следващия образование.

Отдалечени тъкани се изпращат на гистологию, за да се изключи злокачественность. Ако са били открити ракови клетки, това вероятно ще наложи още една операция. Преди операцията, първо трябва да премахнете възпаление, за това се използват медикаментозно лечение.

Самата хирургическа интервенция се извършва под обща анестезия, така че предупреди пациента за дейности, които трябва да бъде предшествано от такава упойка.

След отстраняване на железисто фиброзного полип няма допълнително терапия да продължи, като правило не се изисква. Желателно е само да се спазват превантивни мерки, като водене на активен и здравословен начин на живот, избягване на появата на нови полипи, тъй като тази болест е доста често може да се върне и след премахване на една или повече полипи, се появява необходимостта от нова операция.

Характеристики на патология в периода на климакса

По време на климакса риска от поява на полип многократно се увеличава. Това е свързано с промяна на съотношението на хормоните естроген и прогестерон в организма. В такива случаи жената най-често се назначава хормонална терапия, предназначена за намаляване на влиянието на естрогена. А ако полип достига големи размери, а след това е показано хирургическа намеса.

В периода на климакса откриете новообразование не е лесно. Един от симптоми – нарушение на менструалния цикъл, който по принцип е нормален при настъпване на климакса. Струва предпазливи, ако на гориво рязко стана нередовен, а количеството на отделяния всеки път различно, например, е твърде обилно, или оскъдна. Понякога може да се наблюдава зацапване, дори между циклите. И е категоричен причина да се обърнат за помощ към специалист и да се мине съответната диагноза. Също са сред характерните симптоми може да се нарече болка в долната част на корема и маточни кръвотечения.

Лечение на патология може да бъде различна, тя зависи и от общото състояние на пациентката, от етап и причините на заболяването, както и от това, каква опасност полип носи на организма на всеки отделен случай.

Ако причината за появата на новообразувания са станали хормонални смущения, то в този случай, често не изискват никаква терапия. Полип резорбира след нормализиране на хормоналния фон. Но, ако в резултат на появата на новообразувания сериозно страда качеството на живот или възниква опасност за полова система, това изисква незабавно да се започне лечение.

Прочети още  Как навреме да разкрие и лечение на анален полип

Железисто фиброзный полип и бременност

В началния етап На наличието на полипи, може и да не се признае, и тъй като това явление не е придружено от силно изразени симптоми. Въпреки това дори наличието на този новообразование се превръща в състояние на бременност след полов акт по-скоро изключение, отколкото правило.

Наличието на полип може да доведе до ограничаване на механичния процес на оплождане, до хормонални смущения, до повишен тон на матката, а също така и до непрекъснато воспалительному процес в този орган. Смес от всички тези фактори прави бременност при появата на полипи е почти невъзможна.

Ако полип открит у бъдещата майка и не е заплаха за своя живот, то дейности, насочени към лечение е препоръчително да се отложи до появата на дете на светлината. Въпреки това, е важно да се разгледа. Че наличието на полип носи определен риск за процеса на бременност, и по-специално за неговото опазване.

Железисто-фиброзный полип на ендометриума е изключително опасен при бременност и увеличава риска от спонтанен аборт

Така, например, при бременни жени увеличава риска от спонтанен аборт с последващо кървене, възможно е анормално развитие на плода. Освен това, понякога се дължи на полипи се случва отлепване на плацентата и се увеличава рискът да се получи някаква инфекция, което е крайно нежелателно по време на бременност.

За да избегнете всички тези главоболия по време на планирането на бременността жената се изпраща на таза преглед, който ще покаже доколко здрав организъм и може ли една жена да се изказват и да роди здраво бебе.

В какво се крие опасността от патология

Железисто-фиброзный полип на ендометриума е опасен не толкова сам по себе си, колко угрожающи тези усложнения, които може да предизвика. Към това се отнасят:

 • Безплодие;
 • Отказ от полови актове поради твърде болезнени усещания, провоцируемых полипи;
 • Риска от развитие на ракови тумори;
 • Повреди по време на менструация, което може да доведе до силна кръвно загуба и анемия.

Освен това, наличието на полипи могат значително да се усложни сексуален живот. Заради тях по време на акта може да бъде болка, ще се открояват по-малко смазване, ще падне шанс за зачеване. Освен това се появява голям риск да се получи някакво инфекциозно заболяване или кървенето се дължи на разкъсване на кръвоносни съдове на полип.

Профилактика

След освобождението от полипи често могат да се развиват рецидиви. Намаляване на риска от появата им може да е, като следвате няколко прости правила:

 • Трябва да се лекува навреме всички налични инфекции на половите пътища;
 • Редовно се провеждат профилактични прегледи;
 • Да водят активен начин на живот;
 • За да получите постоянен сексуален партньор;
 • Избягване на механично увреждане на лигавицата на матката.

Прогноза за лечение на полипи в основата положително, общо 1,5% новообразувания спират в злокачествени.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *