Инвазивна карцинома на млечната жлеза

Инвазивна карцинома на гърдата е заболяване, което може да настигнуть човек в абсолютно всяко време, на различни възрасти, като представител на женски, и от мъжки пол. Но все пак, заболяването се диагностицира при жени от 15 до 50 години. Повечето от пациентите живеят със заболяването много години, преди да се учат страшна диагноза. Проблемът е, че за положителен резултат при лечението е необходима навременна диагноза карцином. Затова трябва да се знаят и разбират най-важните признаци на заболяване.

Причина за образование

Са контролирани и неконтролирани признаци на болестта:

 • увеличаване на АДА (кръвно налягане);
 • наднорменото тегло, при което, колкото повече си човек, толкова повече вероятността от развитие на заболявания;
 • наличието на захарен диабет;
 • късната бременност или изобщо липсата му през целия живот (много често болестта се откриват при жени, които забременяват след 30 години);
 • по-късно офанзива на менопаузата;
 • прием на хормонални препарати в продължение на дълъг период от време;
 • генетичният фактор (генетично предразположение), в случай, че заболяването е у майка или сестра;
 • твърде рано офанзива на менструалния цикъл;
 • използването на хормонални контрацептиви дълъг период от време (10 години по-дълго).

Голям брой от тези фактори може да се контролира, затова всеки човек е в състояние самостоятелно да се намали риска от появата на болести. Отлична профилактика ще стане активен начин на живот, спортуване и правилното хранене. Тези фактори значително намаляване на възможни шансовете за развитие на болестта.

Симптомите на инвазивни карциноми

Признаци, които показват развитието на инвазивната карцином на гърдата в ранен стадий е почти невъзможно да се забележат. Въпреки това, има няколко важни прояви, които могат да станат тревожни звоночком:

 • гърдите се променя по форма, променя размера, контур;
 • може би наличието на подутини или друг запечатване, което не излиза в продължение на дълъг период от време;
 • кожата на гърдите може да се превърне в набръчкана, възпалена, руж и отлепете;
 • зърната са възможни разпределение жълтеникава субстанция;
 • на някои части на гърдите могат да се побледнеть, да придобива мраморен вид.

Ако има подобни симптоми, трябва спешно да се проведе изследване в клиниката под наблюдението на опитен специалист. Също и риск от развитие на болестта бързо се увеличава с възрастта, колкото по-голямо е една жена, толкова повече вероятността от развитие на рак.

Видове инвазивни карциноми

В медицината се отделят 3 разновидности на болестта.

Прочети още  Аденокарцинома на белия дроб

Първо – протоковый рак на гърдата. Мутировавшие клетки започват да се формират в един от каналите, чрез които става процес на кърмене при хранене на бебето кърмене. Този вид карцином е най-опасно. Клетките на болестта лесно попадат в местен лимфоток и системен притока на кръв. Често заболяването се диагностицира при жени над 50 години.

Развитие, клетки младият тумор започва да се разпространява към зоната около зърната на гърдите, промяна на външния си вид, а също да причиняват различни секрет от зърната на гърдите.

Такава тумор злокачествен характер може да имат различна степен на диференциация, а именно:

 1. Висока. В такъв случай клетки на рак имат само 2 ядра с еднаква структура. Тази тъкан е най-опасна.
 2. Средна. Тази степен е много подобна и е характерно за структурата на инвазивен рак със слаба злокачественностью.
 3. Ниска. Голям брой клетки на различни по структура, много бързо могат да се придвижват по повърхността на тръбата и да достигне до съседните структури.

Втората – прединвазивный протоковый рак на гърдата. Започва своето развитие от една клетка млечных канали, но временно не може ще се разпространи и в други тъкани. Пациентите много щастлив, ако той ще се проведе мамография на този етап на развитие, тъй като най-вероятно тя ще премине на по-опасен етап.

Третият – агресивни дольковый рак. Той започва да се развива от скилидки клетки на млечната жлеза. От тях рак е много удобно да се стигне до съседните клетки. Сред инвазивен рак на гърдата той е съставен от около 15%. Подобни образувания могат да бъдат много, като се образува една узловую система. Също така, подобна на тази на тумора може да доведе до двустранно увреждане на гърдите. Формирането на това право може да се счита за най-трудна за диагностициране, тъй като при него няма характерните «шишарка» на повърхността на кожата, и секрети от зърната.

Прочети още  Ацинарная аденокарцинома на простатната жлеза, точки по Глисону

Също така съществува и карцинома на млечната жлеза неспецефицированного тип. Освен посочените по-горе видове на болестта има и неспецифицированный маммарный рак. Това означава, че при провеждане на биопсия и по-нататъшно проучване на получения материал, дори на опитен лекар не може с пълна увереност да се твърди, че в този случай има протоковая карцинома или дольковая.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *