Инвазивен рак на млечната жлеза: опасност и начини за решаване на проблема

Според статистиката приблизително при 80% от жените се срещат патология на млечни жлези. Всяко заболяване има своите причини и последствия. Един от често срещани и опасни, се счита за инвазивен рак на млечната жлеза. Този проблем може да възникне и при мъжете, но най-податливи на това заболяване представителки от женски пол, на възраст 50-60 години.

Същността на инвазивен рак на гърдата

Карцинома на гърдата е достатъчно опасна проблем. Злокачествените новообразувания имат различна локализация. При развитието на този рак заболявания инвазивность означава, че раковите клетки, образувани в гърдата не само за да растат в огнището на образование, но и са в състояние да излязат извън нейните граници и засягат други органи и системи. Освен това, процесът на формиране на метастаза достатъчно буен, поради което не винаги е възможно откриване на патология в началния етап.

Важно! При работеща форма на карцином на злокачествени клетки може да повлияе на лимфната система, а също и да бъдат локализирани в черния дроб, белите дробове, мозъка и костни тъкани.

Предпоставки за появата на инвазивни карциноми

Най-често появата на тази патология са изложени на жените, в семейство на които вече е виждал дадено заболяване. Но под влияние на определени фактори, инвазивна форма на рак на гърдата може да се наблюдава и при тези, роднини, които не са имали карцином.

Върху развитието На рак на процеса оказват влияние следните фактори:

 • нерегулярная интимен живот;
 • по-късно начало на менструацията;
 • липсата на бременност;
 • прием на хормонални препарати;
 • различни наранявания в гърдите;
 • нарушения на репродуктивната функция;
 • постменопауза.

Също и върху развитието на злокачествени новообразувания могат да повлияят такива предопухолевые състояния:

 1. Гърдите. Е резултат от хормонални нарушения. При това е налице болковият синдром, а също и за освобождаване. Гърдите са затворени. При това заболяване се променя структурата на тъканите на млечната жлеза и може да се развие инвазивен рак на гърдата.
 2. Фиброаденомы представляват доброкачествени новообразувания. Да възникнат при жените от всички възрастови групи. Причината за появата им също може да бъде нарушение на хормоналния баланс и стрес. Ако не се лекува доброкачествени тумора, тогава се случи болестно промяна на структури и това ще предизвика развитието на тумори.

И до ключови предпосылкам появата на злокачествен тумор се прекъсване на бременността. Това се свързва с дисбаланс на хормоните, което впоследствие и води до развитието на карцином.

Освен това, ако в периода на кърмене жената се отказва от кърменето, може да се образува уплътнение. С течение на времето те може да се превърне в патологични израстъци.

Прочети още  Отрицателен рак на гърдата: как да се справят с него?

Симптоми на рак на гърдата

Класификация

В зависимост от мястото на локализация на тумора се откроява три вида заболявания.

Инвазивен дольковый рак на млечната жлеза представлява около 15% от общия брой случаи. При това при палпация се усеща, не е клечка, а на запечатване. Може да възникнат, като на едната гърда, така и на двете, което е особеност на този тип заболявания. Освен това, тази форма най-често е представена цели на веригата, тъй като не се влияе от един възел, а на няколко. Заслужава да се отбележи, че е злокачествен тумор при агресивен дольковом рак на млечната жлеза нараства не по канали, както метастазирует през тъканите.

Около 80% от случаите са засегнати именно канали. Това е най-честата форма на карцином. С течение на заболяването се променя формата на зърното, а също присъстват на отделяне. Инвазивен протоковый рак на гърдата се счита за един от най-опасните, тъй като клетките да растат бързо, те се разпространяват с помощта на лимфотока или по кръвоносната система. Тази форма се различава по степен на разграничаване:

 • Висока е различно идентична структура на раковите клетки. Те все още имат ядро. Тази форма се смята за най-сигурната.
 • Междинен сходна с неинвазивна онкологией и се отнася до ниска степен на злокачествено заболяване.
 • Ниска се счита за най-опасната, тъй като клетките значително се различават по своя структура, те бързо се разделят и да проникне във вътрешността на други органи и системи.

Инвазивен рак на гърдата неспецифического тип се различава по това, че при извършване на подробни анализи невъзможно да се установи къде точно се е появил огнището. В такъв случай хистологията на тумора може да бъде няколко вида:

 1. Медуллярный. Се разпространява с ниска скорост и се разраства в повечето случаи точно в огнището на възникване. При това се образува достатъчно голям по обема на тумора. Доста рядко срещани (в около 10% от всички разновидности на инвазивен рак на гърдата неспецифичного тип).
 2. Инфильтрующая протоковая карцинома. Доста бързо се разраства и отива към метастазам. Една от най-често срещаните разновидности (приблизително 70%).
 3. Възпалителна тумор. Се среща в 10% от случаите. Процедурата е подобна на мастит.
 4. Карцином На Paget. В този случай удивена зона ареола на зърното. Възникват симптоми като сърбеж, зачервяване, поява на мехурчета.

В повечето случаи на агресивни неспецифицированного рак на млечната жлеза е придружено от наличието на специфични рецептори за эстрогенам. Това дава възможност да се прилага хормонална терапия. Но ако карцинома е възникнал в периода предменопаузы, тези рецептори липсват.

Прочети още  Рак на гърдата

Симптомите на инвазивен рак на гърдата

Процедурата ще се различават в зависимост от етапа на развитие на инвазивен рак на гърдата и тип (неспецифицированного, протокового или долькового). На първоначалния етап повечето дори не забелязва никакви симптоми. Първите видими симптоми започват да се проявяват само при разпространението на тумора извън пределите на огнището на възникване.

Първият тревожен звънец може да стане болезненост при палпация, както и дискомфорт. След това следват такива признаци:

 • се променя контура на млечни жлези;
 • появяват различни секрет от зърната на гърдите (или светли петна);
 • възниква усещане за парене и болка в зърната;
 • развива важна клечка, която не разполага с ясен контур;
 • страдат от кожни воалите на гърдите: появяват зачервяване, лющене, и на кожата може да бледнеть.

При нуждае от медицинска проучване на основните характеристики може да се определи етап от развитие на заболяването. При това ще се вземат предвид такива фактори като размера на тумора, процес метастазирования, увреждане на лимфната система, както и на други органи.

 • 1 етап. Размера на тумора не повече от 2 см. липсват Метастази. Съседните структури не са засегнати.
 • 2 етап. Карцинома до 5 виж Метастази в органи липсват, но клетки се локализират в подмишниците лимфоузлах.
 • 3 етап. Лимфни възли са свързани помежду си и с прилежащите тъкани, но метастази в друг органи липсва.
 • 4 етап. Лимфната система е претоварена и раковите клетки се разпространяват в далечни органи.

Диагностични процедури

Мамография и ултразвуково изследване помагат да разкрие наличието на тумор. За да се предотврати появата на болести и ранно диагностициране трябва да се проведе подобни изследвания годишно, като се започва с 20-годишна възраст.

Мамографията спомага за идентифициране на тумор на по-ранен етап

Ако при мамография и ултразвукова проверка е заподозрено развитието на карцином, след това ще бъдат препоръчани следните процедури за потвърждение на диагнозата:

 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • Дуктография – провеждане на рентгенологического изследвания чрез попълване на канали специално вещество, създаващ контраст X-лъчи.
 • Позитрон-эмиссионная томография.

При наличието на секрети от зърното, те също са изпратени за изследване. Окончателната процедура за потвърждаване на инвазивен рак на гърдата е да се набоде.

За определяне на стадия на развитие на заболяването, например този разпространена в онкологията като инвазивен рак на млечната жлеза, са изследвани лимфни възли, костни тъкани и вътрешните органи. Ако по време на проучването, има открити сходни с опухолевыми огнища, тогава нататък е необходимо провеждане на биопсия и хистология.

Ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези дава възможност за изясняване на диагнозата

С цел съставяне на прогнозите за развитието на карцином се използва класификация на Глисона. За този участък на злокачествен тумор, получена при биопсия са подложени на детайл анализ под микроскоп. В резултат на проучването высчитывают брой недиференциран верижки и определят цифра:

 • G1 – висока степен на диференциация.
 • G2 – умерена диференциация.
 • G3 – ниска степен на диференциация. При развитието на протокового рак с този показател злокачествени клетки бързо проникват в други структури.
 • G4 – недифференцированная карцинома се отличава с висока степен на злокачествено заболяване.
 • Gx ниво на диференциация, за да се определи, не е възможно.
Прочети още  Хранене след химиотерапия при рак на гърдата

Колкото по-ниска цифрата, толкова е по-лесно да вземете лечение. В противен случай ще трябва да опитате различни комбинации за терапия.

Как се лекува това заболяване

В зависимост от етапа, както и вида на карцином на лекар подирает най-оптималния начин за лечение. Също така могат да бъдат комбинирани различни форми на терапия. За решаване на проблема се използва:

 • Локални методи за: премахване на новообразувания и лъчева терапия;
 • Системни: биологична или химиотерапия, както и хормонално лечение, ако има рецептори за эстрогенам.

Химиотерапия при агресивен рак на гърдата

При избора на най-оптимална методика се отчитат следните фактори:

 • огнището на възникване;
 • размер на новообразувания;
 • етап на развитие;
 • наличието на функции, например менопауза.

Най-познатия алгоритъм на лечение е както следва:

 1. Лечение с помощта на хормони с цел намаляване на размера на тумора и я спаянности с близките структури.
 2. Нататък се извършва оперативна намеса. Може да се mastectomy (пълно отстраняване на гърдата) или лампэктомия (премахване на лимфни възли, най-тумори и съседни тъкани).
 3. Профилактично след това се включва радио — и химиотерапия, които предпазват от повторно развитие на новообразувания.

Прогнози на лекарите

Ефективността на лечението, както и прогнозата зависи от стадия, когато е с диагноза карцинома:

 • При откриване на първоначалния етап в 90% от случаите резултатите от лечението са положителни.
 • Ако се започне лечение на втория етап, а след това преживяемост е 70%.
 • В третия стадий е възможен положителен изход в 47 случая на 100.
 • В заключителната фаза на развитие резултат е доста разочароващ. Около 10% от пациентите в този случай при провеждане на редовна терапия ще могат да живеят още около 5 години.

3-4 етап не се поддават на пълно излекуване. Може би само за поддържане на жизнената дейност на човека.

За да се предотврати възникването на инвазивна карцином на млечните жлези се нуждаят от редовни прегледи и ежегодното провеждане на изследвания. Също така важни моменти е спазването на балансирано хранене, липсата на стрес, както и редовен сексуален живот. Това е всичко, значително ще намали вероятността от развитие на ракови тумори.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *