Интрамуральная миома на: характеристиките на болестта, на симптомите и лечение

Новообразование в мускулната тъкан на матката се нарича интрамуральная миома. Патологични процеси засягат маточните слоеве или се характеризират с образуването на възли с различна форма, което е по-често. Като се има предвид факта, че всяка жена болестта протича по свой начин, лечението лекарят взима за нея индивидуално.

Кой е изправена пред патологията?

Хормонални нарушения

Интрамуральная лейомиома се появява при жени на фона на сериозни нарушения. Развитие на новообразувания провокира множество фактори. Сред тях могат да бъдат идентифицирани основните:

 1. Хормонални нарушения. Те водят до повишена изработването на естроген. Но и в това има и положителна страна. Когато жената идва период на менопауза интрамуральный възел в матката резорбира самостоятелен път. Ако пациентката не е бременна или рязко спря да пие хормонални лекарства се появява риск от развитието на миома.
 2. Механично увреждане на матката. Става въпрос за оперативна намеса, аборт или выскабливании.
 3. Развитието на възпалителни процеси, ерозията или образуване на полипи.
 4. Такива заболявания като аденомиоз или ендометриоза. Появяват патологични процеси на фона на недостиг или на голямо количество хормони.
 5. Болест, хронични форми, сред които диабет или излишни килограми.
 6. Интрамуральная миома на матката може да се образува под влиянието на околните фактори. Това е грешен начин на живот или непълноценно хранене.

Има още един важен фактор, който е източник на развитие на патологични процеси – това е наследственост. Ако членовете на семейството знаят, че имат роднини е подобна патология, развитието му може да се определи на ранен етап на юношеството. Достатъчно посети специалист и да се проведе изследване.

При хората с тези нарушения диагноза – интрамуральная миома, не е необичайно. За да се предотврати развитието на патология трябва да положат достатъчно сили.

Клинични признаци

Замаян

Интрамуральный миоматозный възел придружени с характерните симптоми. Ако една жена ще знаете за тях, тя може да забележите нарушение на ранен етап на развитие на патологични процеси. Преди да помоли за помощ към квалифициран специалист и ще се проведе ефективно лечение. Степента на проява на клинични признаци зависи от мястото на локализация на новообразувания, размера на тумора и степента на разпространението му.

Прочети още  Аденомиоз и ендометриоза

Интрамуральная миома придружен от симптоми:

 • обилни менструални освобождаване от отговорност;
 • появата на кървене след менструация;
 • замаян;
 • развитието на анемия, на фона на голяма кръвно загуба, която е съпроводено с повишена слабост на организма и умора жени;
 • болезнени усещания в областта на образованието на тумора. Тя расте, оказва натиск върху кръвоносните съдове, разположени в непосредствена близост. На фона На това, е нарушен не само кръвообращението на тъканите, им липсва кислород. Така възниква болковият синдром.
 • нарушенный процеса на акта на дефекация, уриниране, прищипване на нервни окончания. Това се дължи на нарастването на тумора, тя се увеличава по размери и тежи на близо разположени органи.
 • силни менструални болки. Се появяват под въздействието на естроген, който пречи на процеса на отхвърляне на лигавицата. Подобно нарушение се обяснява не само появата на болка регионална синдром, но и дълги периоди.

Понякога по време на менструация жената забелязва кръвни секрет със съсиреци. При нея се повишава температурата на тялото, се развиват други симптоми, които свидетелстват за интоксикация на организма. Това показва, че интрамуральная миома на матката се предизвиква след себе си е усложнение под формата на развитие на некроза на тъкани и клетки.

Диагностика на заболяването

Хистероскопия

Да се определи развитието на патологични процеси могат да бъдат, ако периодично да посещавате гинеколог и да правите проверка. Лекарят се отбележи, че матката се увеличава, така че за изясняване на диагнозата ще назначи допълнителни изследвания и тестове.

Трансвагинален преглед

За извършване на манипулации специалист използва сензор, който ви позволява да получите максимално точна информация. Размери на образованието, местоположението на тумора, състоянието на клетките, количеството образувани възли. Освен това, трансвагинален преглед ви позволява да определите и други заболявания, които може да има при жените (ендометриоза, аденомиоз).

Хистероскопия

За разглеждане на маточните стени на лекарите използват съвременно специализирано оборудване. С него е възможно визуално да се оцени състоянието на новообразувания.

Магнитно-резонансната томография (MRI)

Процедурата позволява да се получат точни данни, що се отнася до степента на увреждане на женската полова система, а също и в близост до разположените органи. За това понякога лекарите използват компютърна томография (КТ).

Прочети още  Половите папиломи

Предупреждават интрамуральную лейомиому на матката винаги е по-лесно, отколкото да се лекува. Затова квалифицирани специалисти препоръчват на всички пациенткам редовно се показват гинеколог. Така може да се определи развитието на патологични процеси в ранен стадий и да започне ефективно лечение.

Терапевтични техники

Лечение на заболяване зависи от много фактори. Лекарите отчитат размерите на миома, местоположението, интензивността на развитие. Има значение възрастта на жената и неговите индивидуални характеристики. Ако пациентката е в детеродна възраст лекарите предписват я щадящую терапия, за да могат да запазят репродуктивната функция.

Хормонално лечение

Метод, който се прилага след хирургическа намеса, за да не позволите на повторен рецидив на заболяването. Това е един вид превенция. Лекарство, схема на приемане и дозата се назначава строго квалифициран лекар. Във всеки случай, всички индивидуално, зависи от резултатите на научните изследвания. Ако лечение на хормонални средства не е дала положителна динамика, тогава лекарят променя терапия.

Емболизация

Малоинвазивный метод, който представлява запушване на кръвоносните съдове, които са разположени в интрамуральной матката. След успешното провеждане на манипулация през 3 месеца раковите клетки загиват, а повредени маточните слоеве се възстановяват. Лечението завършва гормонотерапией без да се провалят, за да се изключи повторен рецидив на заболяването.

Myomectomy

Изтриване на възел с помощта на хирургична намеса. Преди провеждане на процедури лекари разглеждат резултатите от изследването. Възможно изтриване на възел, при получаването на лапароскопия или чрез маточната шийка. Ще мине година, когато женската полова система напълно се възстанови, и пациентката може да се направи планиране на бременност.

Хистеректомия

Оперативна намеса, при която се извършва пълно отстраняване на матката. Процедурата е подходяща за жените, които отказват да се запази детородную функция. Операцията показва пациенткам, които интрамуральная миома кърви. Нейният размер надвишава 6 см, освен това, квалифицирани специалисти подозират, че туморът е злокачествен.

Докато ще продължи избрано лечение или период на възстановяване след операцията жената трябва да се придържат стриктно към всички препоръките на лекаря. Това се отнася особено за курса на хормонални препарати. Те ще ви помогнат да запазите орган и неговите функции, като предупреди рецидив на патологични процеси в бъдеще.

Прочети още  Човешки папиломен Вирус: генитални папиломи, причините за възникването им

Профилактично лечение

Правилното хранене

Какво е това интрамуральная миома и защо тя се развива кажа само д-р. Сами да определят себе си диагноза и да предпише лечение е опасно за здравето. В повечето случаи именно нарушенный хормоналния баланс служи като основна причина за развитие на патологични процеси. Своевременната му корекция ще се превърне в добра профилактика за развитие на болестта.

Други превантивни дейности:

 1. Една жена трябва да се грижи за собственото си здраве. Навреме лечение на инфекциозни заболявания и възпалителни процеси. Отстраняване на нарушения на ранните етапи на развитие ще помогнат да предупредя образуването на тумори. А още повече не ще я превърне в злокачествен.
 2. Препоръчва се за избягване на аборт. Прекъсване на бременността – това е отрицателно влияние върху хормоналния фон на женското тяло. А самата процедура води до увреждане на стените и на тъканите на матката, което също е характерно образуване на тумори. Освен това, точно след първия аборт, риск от развитие на интрамуральной миома се увеличава.
 3. Голяма роля играят наследствени фактори. Жената, в семейството, на която са били подобни на болестта, се препоръчва да се премине през периодични изследвания.
 4. Диагноза – интрамуральная лейомиома се определя пациенткам, които на фона на късната бременност се случи хормонален срив. Затова квалифицирани специалисти препоръчват да се раждат деца на възраст от 20 до 30 години. Това е най-добрата профилактика против това заболяване.

Освен това, предупреждение патология предвижда спазване на рационален начин на живот. Пациентка трябва да се откаже от злоупотреба с вредни навици. Да се отдадете на укрепването на имунната система и поддържането на репродуктивната функция.

Една жена трябва винаги внимателно да се отнася към здравето си. Най-често под удар попадат представителки на прекрасния пол на възраст от 30 до 40 години. Това се дължи на набор на провокиращи фактори. Риска от появата на новообразувания висок.

Достатъчно се проведе профилактичен преглед при лекаря, за да се предотврати развитието на патологични процеси. Проучване на sonication ще помогнат за откриване на аномалии в ранен етап на развитие, след което лекарят ще ви предпише необходимото лечение, за да се възстанови здравето на жените.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *