Иммуногистохимия: показания, функции и тълкуване на резултатите

Иммуногистохимия е методика за установяване на наличието на рак на процеса в организма посредствам оценка на съдържанието на антигени. С негова помощ може не само да се диагностицира рак на заболяване в ранен стадий, но и да прогнозират по-нататъшно продължение. Използва се като диагноза рак и оценка на ефективността на избрания метод за лечение

Същността на метода и възможности

При наличие в организма на рак на процеса, в кръв, попаднали антигени. Тяхното наличие показва патология, както и определен тип на мястото на локализация на новообразувания. С негова помощ е възможно по-точно да се постави диагноза и да се определи ефективността на лечението.

Същността на проучването е да се идентифицират антигени, че може би посредствам провеждане на серия от тестове. Използвани реагенти, в състава на които влизат в «определи като» антитела. Тези протеинови структури са с определен цвят, който им придават специализирани бои.

Антителата са в състояние да търсят антигени и влезе с тях в случая. Подобна реакция се нарича «антиген-антитяло», когато с помощта на маркера клетки може да се определи наличието на антигени, сочещи за наличието на злокачествен тумор на процеса.

С помощта на иммуногистохимического изследване може да разкрие не само наличието на онкогенных маркери, но и да се определят някои рецептори за хормони, че е ефективно при гормонозависящем вид тумори или напредва ендокринни заболявания.

Резултатите от проучването показват:

 1. Гистологическую принадлежност на тумора, което се потвърждава или отхвърля наличието на рак.
 2. Локализация е процес и органи-цел, на които в бъдеще ще бъдат засегнати – това позволява максимално да се изпратят всички методи на лечение за потискане на патологичния процес в точно определен участък на тялото.
 3. Възможен метод на лечение и резистентността на клетките към определени видове лекарства. Лекарят може да се прогнозира, колко ефективно ще бъде един или друг медикамент за конкретния пациент. Това свежда до минимум рисковете от развитие на нежелани въздействия и липсата на терапевтичен ефект.

Иммуногистохимия е най-достоверно изследване, което помага да се определи вида на раковите клетки. Ниво на грешка е минимална, което показва висока точност на резултатите.

Прочети още  Доброкачествени пароксизмальное позиционен световъртеж

Иммуногистохимия много точно определя вида на раковите клетки

Едно безспорно предимство иммуногистохимии е точното идентифициране на типа рак и мястото на локализация (варни). Разкрие това с никакви други сверхточными техники невъзможно. Именно оцветяване проба биоматериала показва, кои клетки са налични в тумора, като те се държат и как да се държат, когато са изложени на тях са определени начините на лечение.

Диагностика, въз основа на химична реакция, помага за идентифициране на неопластични процес на най-ранните етапи. Това увеличава шансовете за благоприятен изход.

На точността На резултатите оказват влияние на някои външни фактори, в това число и на прием на хормонални лекарства. Няколко дни преди провеждане на биопсия показва отказ от всички лекарства, диета и липсата на физически натоварвания. Неспазването на тези препоръки увеличава риска от поява на неточности в резултатите от научните изследвания. При желание анализ могат да се явя в две лаборатории едновременно, което ще намали вероятността за грешка.

Показания за иммуногистохимии

Изследването е необходимо в следните случаи:

 1. При наличие на тумор, който е подал неясно ехо-признаци, че изисква установяване на нейната природа.
 2. Ако има метастази, за откриване на местата им локализация, което помага да се постави фаза на рак.
 3. Изготвяне на прогноза и скоростта на разпространение е процес.
 4. Ако е необходимо изследване на чувствителността на рецепторите към определени видове хормони, ако човек има нарушения в работата на ендокринната система.
 5. Ако лекарят се съмнява в методиката на провеждане на избрания вид медикаментозно лечение или липсва някакъв терапевтичен ефект.

Индикация служи изразен неопластични процес във всички части на тялото. Иммуногистохимия показва степента на злокачествено заболяване, възможна прогноза и толерантност към лекарствата.

Проучване ефективно в диагностиката на заболявания на репродуктивната система при невъзможност за забременяване и предадат на детето. Индикация са:

 • хронични заболявания на матката и яйчниците;
 • безплодие и самопроизвольные на спонтанните аборти в ранните срокове;
 • абнормно разрастване на ендометриума.

Иммуногистохимия показва при наличието на заболявания на яйчниците

Техника помага да се определи дали е налице в организма на жената клетки, които пречат на месец на бременността.

Прочети още  Рак на трахеята

Методика на провеждане

Изследването се провежда в четири етапа:

 1. Долабораторная подготовка на пробата на получаване на правото на пробата се извършват с помощта на биопсия. Избор на метод зависи от мястото на локализация на тумора, неговата форма и разпространението е процес. Част от иссеченных тъкани се поставя в разтвор на формалин, след което пробата се предават в лабораторията. Друго предимство на иммуногистохимии е възможност изследвания през определено време. Не е необходимо да се справят с проба веднага, след като извърши биопсия. Проби добре се съхраняват и показват резултатите не са по-лоши, отколкото в деня на тяхната ограда.
 2. Подготовка на проба за изследване – биоматериал се инжектира в парафин, което е необходимо за пълно определяне на проба. От получените елементи на тъканите се приготвя фини филийки, което е възможно с помощта на прецизно оборудване. Колкото по-тънки кройката, толкова по-лесно е да се проследи химическа реакция. Секциите се поставят върху специална лента, която в бъдеще ще има реагент.
 3. Оцветяване на филийки посредствам въвеждането на антигени – се готвят няколко проби, в които въздействат на различни антитела. Полученият резултат се записва на степен окрашенности определен участък на парче. Едновременно могат да се откриват до 10 вида от антигени, което позволява да се определи точната природа на тумора.
 4. Оценка на резултатите – след изтичането на определен период от време (7-10 дни) с помощта на прецизно оборудване оценка на степента на оцветяване на проби, прави заключение. Всички получени данни се внасят в специален формуляр-декриптиране, който помага при поставяне на точна диагноза. Го предават лечащему лекар, след което се подбират подходящо лечение.

Иммуногистохимия минава през 4 етапа

Оградата на биоматериала извършват преди началото на лечението, за да оцени истинското състояние на нещата. Ако се използват медикаменти, данни резултатите ще бъдат леко да се различават от истинските.

За изследванията се използват част от биоматериала. Втората част може да се съхранява в лабораторията. Това ще намали броя на интервенции в тялото, особено при избора на метод на лечение. Не е необходимо да се явя на биопсия отново, за да се установи точно кой медикамент ще е ефективен в една или друга ситуация.

Прочети още  Рак на гърлото

Предимство се раздават по лабораториите, в които оцветяване на проби се извършва автоматично. Минимизиране на човешка намеса в този процес ви позволява да получавате по-точни резултати.

Противопоказания

Няма противопоказания при иммуногистохимии по принцип. Невъзможността изследвания се дължи на невъзможността на оградата биоптата, че е възможно при разположение на тумора в най-дълбоките слоеве на тъканите и органите, при въвеждането в които има рискове за развитие на смъртно опасни усложнения. Това се отнася и за тумори на главния мозък, вътрешните части на органите.

Тълкуване на резултатите

В хода на това проучване са открити тип онкогенных клетки и броят им, което допълнително допринася за съставянето на точна прогноза. Внимание се обръща върху степента на Ki-67. Точно този маркер показва степента на злокачествено заболяване на процеса. Ако го процентното съдържание над 85%, това показва, стартирала на онкологичен процес с наличието на метастази, което в крайна сметка ще предизвика скоропостижную смърт.

Когато количеството тумор на сто по-малко от 10%, прогнозата е благоприятна. При правилно подобранном комплексно лечение съществува 95% вероятност за преход в доживотна ремисия с поддържането на здравето.

Колкото по-висок процент онкогенности, толкова неблагоприятнее прогноза и по-малко шанс за живот.

В резултат на преписи от предават лечащему лекар-онколог, под чието ръководство ще се провеждат лечение. Неуспешно отговор на вашето въпрос ще вземат най-добрите лекарства, което ще увеличи шансовете за пълно възстановяване.

След провеждане на курс на лечение иммуногистохимию произвеждат отново. На база оценка на количествен и качествен състав на клетки може да се проследи динамиката и ефективността на лечението. Липсата на терапевтичен ефект може да бъде повод за повторно провеждане на изследвания, но в друга лаборатория.

Въпреки по-високата точност на получените резултати, диагнозата се поставя въз основа на задълбочен преглед. Много рядко има случаи, когато данните иммуногистохимиии и хистологичен проучванията на една и съща проба дават различни стойности.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *