Хронична миелогенна левкемия

Миелогенна левкемия се диагностицира и при възрастни хора и при деца. Средната възраст на заболелите е от 30 до 40 години, с еднаква полова предразположеност. Заболяване не може да се нарече-често се среща у един човек на сто хиляди души.

Какво е хронична миелогенна левкемия

Хронична миелогенна левкемия — това е онкологично заболяване на кръвта, което се характеризира бесконтрольный растеж и появата на бели кръвни клетки. То е пряко свързано с нарушение в генома на хромозомите на костен мозък. По време на болестта се отбелязва повишаване на гранулоцити, един от видове левкоцити. Производството на тези телец производство на костен мозък в прекалено големи количества, а останалите видове бели кръвни клетки произвеждат значително по-лошо.

Причини за хронична миелогенна левкемия

Причините хромозомния срив, който предизвиква болестта, доподлинно не е установена. Като хипотеза, за произхода на миелогенна са причинени от:

 • Радиация. При 5% от болните разкрита и доказана връзката на заболяването с облъчване.
 • Електромагнитната радиация.
 • Въздействието на вируси.
 • Отравяне с химикали.
 • Въздействието на противоракови лекарства (цитостатиков).
 • Лъчева терапия.
 • Наследствени хромозомни нарушения.

Признаци, симптоми и прояви

Установено заболяване почти винаги случайно, при отдаване на клиничен анализ на кръвта. Симптоми, като слабост и бърза умора, няма да ви карат пациента да търси причината на неразположение, списывая това на обикновена умора.

Общото състояние постепенно се влошава, появява намаляването на телесното тегло, нощно изпотяване, загуба на апетит, виене на свят. Промени с храносмилането, свързани с увеличение на далака. Тя се увеличава по размери и доста лесно се открива. Болни със започването на храна, бързо започва да изпитва чувство за ситост, се появяват болки в лявата подреберной област.

Може да се увеличи температура, кожни воалите придобиват по-блед цвят. Болния постоянно се чувства сънливост, бърза умора, намаляване на вниманието и на паметта. Отбелязва се появата на ожулвания и синини без видима причина за това.

Драскотини и рани не зарастват за дълго време. Доста често се празнува на кървене от носа. При пациенти с намален имунитет, и те често страдат от различни настинки и грип. Хронични заболявания често придобиват остра форма, и лечението им не оказва желания резултат.

Прочети още  Рак на кръвта при деца

Лечение на хронична миелогенна

Лечение на хронична миелогенна, насочени към намаляване на злокачествени клетки в кръвта и възстановяване на нормалното функциониране на далака. Веднага след откриване на сдвинутой лейкоцитарной формула трябва да се пристъпи към лечение миелогенна. Навременността на лечението играе голяма роля, в резултат на терапия на заболяването. Протокол за лечение на хронична миелогенна включва следните процедури:

 • Химиотерапия,
 • Лъчева терапия,
 • Трансплантация на костен мозък,
 • Отстраняване на далака.

Най-ефикасен метод на лечение е трансплантацията на костен мозък. Тя дава стопроцентные шансовете за пълно възстановяване. Изследвания потвърждават, че хората, на които е извършена трансплантация на костен мозък, живеят повече от пет години. Препоръчително е да се прибегне до този метод при лица до 50 години. Най-трудното в тази операция – да се намери донор, който да подхожда към края на стволови клетки на пациента. Най-често донорите стават native пациента (братя, сестри).

Ако по някаква причина брат материал не е подходящ, или роднини в нея болен човек няма, а след това се обръщат в банка на донори. Тези банки съществувам вече в много страни, и те дават шанс на пациенти с рак на възстановяване. Преди провеждане на трансплантация на пациента се извършва обучение: прилагат лъчетерапия и химиотерапия, с цел намаляване на туморните клетки и провеждат терапия, която е насочена към най-доброто приживление донори на стволови клетки.

Самата процедура прилича на преливане на кръв: във виена се въвежда определено количество стволови клетки, които след циркулирования на организма да се установят в костния мозък. А след това там да пусне корени и да костния мозък, за да функционира правилно.

Обикновено в период, когато клетките се вкорени, си отива от две до четири седмици. В този период пациентът приема на противовъзпалителни, противогъбични лекарства, както и антибиотици. Имунната система на болния е почти нулева, затова след трансплантацията го оставят в болницата в пълна изолация от лица, които биха могли да станат източник на инфекция.

Прочети още  Лимфом е рак или не

Профилактика миелогенна

Поради факта, че доверени на причините за възникване на болест досега не е намерено, е невъзможно да се каже, че може да се превърне в превенция на миелогенна. Но в общи съвети за здравословен начин на живот също няма да попречи за всички, които се стремят да се избегне тази болест.

Тенденцията на диагностициране на случаи на хронична миелогенна не се променя в рамките на последните десет години.

Което говори за това, че не си струва всеки ден мислим и се страхуваш от това, че болестта стане от вас. На живо трябва да се пълноценен живот, да се радваме на всеки нов ден, и тогава никакви коварни болести не ги изпревари.

 

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *