Хронична левкемия

Левкемия официално признат за най-опасно злокачествени заболявания в света. За разлика от локалните тумори на вътрешните органи, той се разпространява с кръвта в целия организъм. А тъжната статистика за броя на летальных резултати с годините се променя в по-добра посока съвсем леко.

Какво е хронична левкемия?

Хронична левкемия се нарича група неопластични заболявания на кръвта, която, за разлика от остра форма, протича бавно, но е същата заплаха за живота.

Именно хронична левкемия разрушава естественото производство на организма. Това води до пълно премахване на имунитета и смърт на пациента идва по причина на вторична инфекция, с която не успя да се справи тялото.

Причини за възникване на заболяването

Колкото и да е странно, но към днешна дата никакви достоверни и научно доказани причини за развитие на лейкозов така и не съществува. Проблемът постигането на един на генетичния ниво, но на определен набор от гени, в които неуспех, също се нарече невъзможно. Опит от дългогодишната практика показва, наследственост: роднини на пациента по подобен начин са изложени на риск да страдат от това заболяване.

Симптоми на хронична левкемия

Миелоидная форма

Протича в три фази: хронична, фаза акселерации и терминал.

В хроничната фаза на клинични картината е неясна. В отделни случаи са някакви видими симптоми, може да не бъдат изобщо, а самото заболяване се открива, когато случаен анализ на кръвта. Продължителност на фазата до 4 години. Гематологические нарушения са съвсем незначителни. Пациентът се оплаква от системно субфебрильную температура, нехарактерную изпотяване и болки в крайморската част.

Във фазата на акселерации състава на кръвта значително се променя. Неконтролируемо увеличаване на броя на левкоцитите, миелоцитов и метамиелоцитов, базофилов.

На този фон вече се проявяват:

 • бърза умора и обща слабост;
 • значително намаляване на телесното тегло;
 • сърбеж по кожата;
 • хиперплазия на черния дроб и далака;
 • трайно липса на апетит;
 • нарушения на мозъчното кръвообращение;
 • чести инфекциозни заболявания;
 • диария с кръв;
 • ноющие болки в ставите.

Терминальную етап е лесно да се различат от пълно физическо сексуална импотентност на пациента, най-силните болки в костите и ставите, лихорадочными състояния на това с обилно изпотяване, а след това със силно втрисане.

Състоянието на пациента е много тежко, допълнителни симптоми са следните:

 • инфаркт на далака;
 • абнормно увеличение на черния дроб;
 • хеморагичен синдром;
 • фиброза на костния мозък;
 • понякога е засегната централната нервна система.
Прочети още  Лекува ли рак на кръвта при децата?

Лимфоидная форма

Както и при човешка форма, този левкемия могат да бъдат асимптоматични години. На практика единственият признак може да се счита за незначително увеличение на лимфни възли, както и количеството на левкоцитите не е, за да упражняват граница на нормата.

Останалата част от основните признаци са много характерни за много заболявания: обща слабост, изпотяване и намаляване на телесното тегло.

По степен на напредък патология състоянието на пациента значително се влошава за сметка на такива прояви:

 • увеличават дори внутригрудные и внутрибрюшные лимфните възли;
 • появяват се чести виене на свят и постоянна слабост;
 • на исковата молба инфекциозни заболявания (варицела, херпес зостер);
 • увеличение на черния дроб и далака;
 • драстично намален имунитет;
 • появява хемолитична анемия;
 • започват чести носа и маточно кървене, кръвоизливи под кожата или лигавицата;
 • бъбречна недостатъчност, цистит, уретрит.

Лечение на

Лечение на хронична лимфолейкоза

В ранните етапи На терапията се счита за разточителство. Спешността на лечението настъпва едва след появата на първите симптоми.

Лечението се прилага методи:

 1. Химиотерапия. Гематологи отбелязват особен ефект от комплекс от лекарства: Флударабина, Циклофосфамида и Ритуксимаба.
 2. Прием на хормони (ако растежа на раковите клетки не се прекратява).
 3. Биоиммунотерапия.
 4. Лъчева терапия.
 5. Трансплантацията на костен мозък.

Тактика на лечение зависи от подробното в медицинската история и характеристики на общото състояние на пациента. Общ курс е с продължителност до 1 година. След — системен контрол и диагностика, но разочароващи прогнози.

Устойчиви на ремисия се срещат рядко, а продължителността на живота след диагностициране на такъв левкемия, обикновено не надвишава 10 години.

Но ако заболяването се характеризира като доброкачествени, смъртоносна заплаха отдалечава на няколко десетилетия.

Прочети още  Остра левкемия кръв: етап, видове, диагностика и терапия

Лечение на хронична миелогенна

Най-основните методи — същите, че и при лимфоидната форма. Всеки от тях се назначава единствено на резултатите от анализите и задълбочени проучвания.

 1. Химиотерапия. Използват се препарати: Спрайсел, Гливек, Гидроксиуреа, Цитозар, Миелосан, Гидреа, Интерферон-алфа.
 2. Лъчева терапия.
 3. Преливане на кръв.
 4. Лейкоцитаферез — процедура за почистване на кръвта при патологично високо ниво на левкоцитите.
 5. При скъсване или значително увеличаване на далака — операцията по нейното остраняване.
 6. Трансплантацията на костен мозък.

Прогнози изключително неблагоприятни: висок процент смъртност в акселеративной и края на деня.

Във всяка ситуация при повишаване на температурата на тялото, тя категорично не се препоръчва веднага да се консумират на антивирусни лекарства, заподозрив си простудное заболяване. Преди него трябва да се потвърди от лекар. В противен случай, възникване на пряка заплаха за живота, ако се повиши температурата е причинена от промяна в състава на кръвта.

Профилактика

За съжаление, говорим за някаква ефективна първична профилактика в случай на лейкозов не е необходимо. И отново всичко, тъй като първопричина на този генетичен срив, така и не е ясно. Може да се изградят обективни предположения, да ги сравняваме с данните на статистиката и да направи своите заключения.

Еднозначно можем да кажем, че сред съхранение на багаж — процентът на пациенти с левкемия минимален.

Подобно уверено потвърждава пряка връзка между онкологией кръв и качеството на захранване. Това е вече многократно доказано от науката, и малко кой може да оспори факта положителен контакт между раковите клетки и мазна животинска храна.

Допълнително гематологи препоръчва:

 • да се избегне редовно контакт с канцерогенни (всички видове отровни средства за борба с насекоми, торове, промишлени токсини);
 • по възможност бъдете в екологично чиста среда;
 • не се допуска излагане на радиация;
 • по всякакъв начин се избягва риска от заразяване с вируси на хепатит В и С;
 • запазва се активността и да не допускат наднормено тегло.
Прочети още  Симптоми и признаци на левкемия

Вторична профилактика

Рецидиви — твърде често явление при лейкозе за умалчивать. Според гематологов, трайна ремисия след трансплантация на костен мозък се наблюдава само в 60-80 % от случаите. Това е от 20 до 40 % от пациентите те се изравнят с пристъпите, и точно на този етап вероятността летального резултат е изключително висока.

Всичко, което е в ръцете на пациента по време на ремисия, е да изпълнява абсолютно всички лекарски препоръки при всякакви обстоятелства.

Генетични мутации създават всички нови левкемии, при които ракова клетка се оказва не приемни нито радиация, нито на химиотерапия. Ето защо във всеки случай правя някаква уверени отчети и прогнози, е просто невъзможно.

На изхода На заболяването е пряко ще се отразят първоначалните промени в периферната кръв и скоростта на намаляване на туморната маса. Затова никога не пренебрегвайте и най-малкото тревожни симптоми и веднага се обърнете към терапевт или гематологу.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *