Хронична левкемия: произход, видове и етапи, методи на лечение

Хронична левкемия – опухолевое заболяване система гемосинтеза, изходен продукт са зрели или с падеж клетки лимфоидного или миелоидного тип. Може би проява на ясни симптоми: интоксикационного, тромбогеморрагического, лимфопролиферативного.

Етиология

Конкретните причини, поради които възниква левкемия, не се знае точно. Най-разпространена теория гемобластоза, свързани с вирусно-генетичен произход. По него във връзка с някои вируси (ретровирусы, вирус на Епщайн-Barra) се случва на проникването им в нормални клетки, ги провокира безконтролното деление (клонирането). Също така важна роля играе генетичната предразположеност. И ако първата посочена причината е само предположение, а след това във втория случай – това е убедително доказана информация. Лейкоцитоз носи семейно-наследствен характер. Хронична миелогенна левкемия, свързани с патология в 22 хромозома, фрагмент от дългия рамото траслоцирован на 9 хромозома.

Най-често предрасполагающими фактори, които предизвикват левкемия са:

 • излъчване на облъчване във високи дози;
 • вредните химикали за производство;
 • прием на някои лекарствени препарати;
 • вредни навици (тютюнопушене, алкохолизъм).

Риска от възникване на лимфоцитарной форма на левкемия, се увеличава при постоянно с пестициди и хербициди; миелоидная форма може да се развие при радиационном облъчени.

Видове левкемия

Разделянето на левкемия на видове се случва в зависимост от стареенето на субстрата и произход.

Лимфоцитарный левкемия

Най-често се среща при хора над 40 години. Мъжете са изумени от 2 пъти по-често, отколкото жените. При разглеждането на выраженно преобладават симптоми:

 • анемия (най-често автоимунна);
 • лимфоденопатия;
 • гранулоципения;
 • тромбоципения;
 • иммунодепрессия;
 • предразположени към вирусни и инфекциозни заболявания.

Лимфоцитарный левкемия по-често се срещат при мъжете над 40 години

Прогнозата на заболяването е добра. Протичането дълго, но с благополучным катастрофи.

Миелоцитарный левкемия

Съдържа туморните клетки тип цитарных или процитарных предшественици миелоидного редица. Злокачествена трансформация може да се случи в плюропотентной стволовой клетка.

Този вид заболяване е най-интересен за изучаване. Тя не е толкова рядко, среща се в около 15% от случаите от всички лейкозов. Появата се диагностицира при хора на всяка възраст, но преобладава в мъжкото население. Причините за възникване са същите, че и остра форма на заболяване.

Моноцитарный левкемия

При анализа на кръвта се открива над нивото на моноцитов. При това нивото на левкоцити в норма или не са силно изразени. В руслото на кръвта попадат също промоноциты, което води до намаляване на сниженному иммунитету и вторичния ес.

Прочети още  Симптоми и признаци на левкемия

Това заболяване води до множество фактори:

 • намаляване на съсирването на кръвта;
 • анемия;
 • чести беспричинным кървене;
 • кислороден глад.

При навременно и правилно лечение на прогнози доста добри. Но в противен случай е възможно смъртоносни резултати.

Етап на развитие патология и симптоматика

Има три етапа на хронична левкемия, всеки от които се придружава от определена симптоматикой.

Начален етап

Начален етап на тази болест не се откриват или това става случайно при изследване на кръвта. Клинични данни слабо изразени или изобщо не се проявяват. Хронична форма на заболяването протича много бавно и на този етап може да бъде незамеченная в продължение на няколко месеца.

Разгъната етап

Разгъната етап се чества вече много симптоми, които са най-вече замечаются в анализа на кръвта. При пациенти се отбелязва бърза умора, прекомерно изпотяване, внезапна поява на висока температура, остра загуба на тегло, болка при движение в лявата ми страна се дължи на увеличен далак, лимфни възли, черния дроб, се наблюдава хеморагичен синдром (в редки случаи), аритмия, болка в областта на сърцето, пневмония.

Системата терминал етап

Симптоматика, която е разгърната етап не е толкова отворена, в крайна нараства и става по-силно.

 • повишаване на температурата става по-устойчива стойност;
 • хеморагичен симптом се проявява в повечето случаи;
 • неподатливост към приложено лечение;
 • процесът излиза извън костния мозък;
 • метастази в различни части на организма;
 • вътрешни кръвоизливи;
 • радикулярные болка;
 • възможни са вторични инфекциозни усложнения;
 • гематологические промени са подобни на остър левкемия.

В крайна фаза на хронична левкемия повишаване на температурата става по-устойчива

Характеристики прояви на хронична левкемия при децата

Хронична левкемия започва своето развитие много бавно. Процедурата при него също има скрито, което не дава възможност навреме да се диагностицира заболяване. При малките пациенти могат да бъдат жалби на силна умора, болка в ставите и костите, обща слабост и неприятни усещания в областта на далака.

В някои случаи оплакванията на пациента не е на всички. Защо откриване се случва при изследване на кръвта при клиничен, преди да предприемете пътуването си до санаториум, лагера, след като получи следващия заболявания. При това при деца, по-възрастните развитието на левкемия се случва бързо и бързо, при децата то е забавена версия и продължително. При интерес рамките на заболяването се осъществява и в различно темпо, в зависимост от възрастовата категория. При по-големи деца и юноши симптоматика по-малко установена, че по-младите – често се отбелязват повишена температура и други ярки прояви.

Диагностика

Първоначално лекарят произвежда анкета, за осъществяване на клиничната картина.

Също така извършва анализ на гемограммы, в резултат на което пациентът се насочва към гематологу. При миелоидном лейкозе се проявяват типичните симптоми: анемия, присъствие в анализа на кръвта на единични гранулоцити и миелобластов. При бластном криза одноименные клетки могат да достигнат размера на 20% и повече. И при хронична форма на гематологическом изследване може да се открие повишено ниво на лимфоцити, левкоцити, лимфобластов, клетки Botkin-Гумпрехта.

Прочети още  Хронична левкемия

За определяне на произхода тумор на субстрата се извършва изследване:

 1. Стенальная набоде – произвеждат при цитопеническом синдрома. Процедурата се прави за оценка на състоянието на костномозгового на кръвообразуване, с изключение на кръвни заболявания, за извършване на диференциална диагноза с гемапластозом.
 2. Трепанобиопсия – за анализ се извлича костен мозък с част от порести и компактен на костно вещество. Индикация за кандидатстване е също цитопенический синдром неизвестен произход. Въпреки това противопоказание е нарушение на съсирването на кръвта, така че тя се използва само след хематологични изследвания.
 3. Биопсия на лимфни възли – се извършва при съмнение метастазирования, който се е разпространил към лимфните възли.
 4. Пунктата на костен мозък.
 5. ЕХОГРАФИЯ лимфни възли, далака.
 6. Лимфостинциграфия.
 7. Радиография на гърдите.
 8. Мультиспиральная компютърна томография на коремната кухина.

Биопсия – един от методите за диагностициране на хронична левкемия

Също така е възможно прилагането на други методи на изследване при определена симптоматике и придружаващи заболявания.

Метод за лечение

При начален стадий на заболяването не се изисква лечение. Пациентът е в процес на динамично наблюдение. При това се препоръчва да се избягват излишните физически натоварвания, стрес, теплолечения, электропроцедур и т.н. се нуждае от свеж въздух, разходка, правилното пълноценно хранене.

Медикаментозно лечение

При разгърната етап се назначава химиотерапия с помощта на медикаменти със съдържание на гидроксимочевины, бусульфана, митобронитола и т.н.

Възможно прилагането на следните схеми:

 • СОАР – Цитозар, Циклофосфан, Преднизон, Винкристин;
 • СНОР – Преднизолон, Циклофосфан, Винкристин, Адриамицин;
 • РОМР – Преднизон, Винкристин, Метотрексат, Пуринетол.

Цитозар е медикамент, който се използва при лечението на хронична левкемия

Ако установена преходна фаза в терминальную, а след това се използва высокодозную полихимиотерапию. В комбинация с химиотерапия процедурата се извършва лейкафереза.

Лъчева терапия

При разрешение на увеличаване на далака (спленомегалии) се провежда локализационное облъчване на засегнатите органи. Въпреки, че тази терапия не води до пълно възстановяване, но допринася за спиране на развитието на заболяването и отсрочивает бластный криза.

Също така е възможно облъчване на лимфни възли, кожата.

Трансплантация

Пълно излекуване най-често се постига с помощта на трансплантация на костен мозък. Това се осъществява с помощта на собствени материали или донорского. При този кръвния може да се използва от близки роднини или от човек, близък по анализам. Подбор на материал се произвежда от илиачните кости. След филтриране и обработка се инжектира венозно кръвотворните клетки.

Прочети още  Левкемия кръв

В момента се извършва трансплантация на стволови клетки. Тази техника е не докрай изследван и нейната ефективност не е потвърдена.

Нетрадиционни методи за

Нетрадиционни народни методи се използват само в комплекс с потвърдени методи и след консултация с лекуващия лекар. Фитотерапия при това играе само поддържаща роля. В никакъв случай не може да го използвате самостоятелно.

Често се прилагат:

 • градински чай;
 • мента;
 • невен;
 • мелиса;
 • corn silk;
 • тръстика блато и други.

Невен често се прилага при лечение на левкемия, тъй като народен метод

Усложнения

Време на заболяване може да бъде сложно:

 • съдови тромбозом;
 • хеморагичен синдром;
 • эндогенной урикемией и урикозурией.

Нейролейкимия – това е едно от най-тежките усложнения на хронична левкемия. По-често възниква при лимфобластной форма на левкемия при децата. По-рядко с други форми. Появата на усложнения се дължи на метастазированием на раковите клетки в обвивката на гръбначния или главния мозък.

Също така е възможно началото на гнойно-некротични процеси – трофичните язви, ангина, пневмония.

В резултат на изместване на засегнатите клетки води до следните последици:

 • анемия – бледи кожни воалите, намалена работоспособност, задух, болки в гърдите;
 • тромбоципения – намалена способност за съсирване на кръвта, за образуването на кожни покровах малки геморрагий, които се нареждат постепенно все по-големи площи, при повреда се случи обилно кървене.

Прогноза

За благоприятна или неблагоприятна прогноза може да се говори само по този начин множество фактори: пол, възраст на пациента, съпътстващите заболявания, усложнения, характеристика на раковите клетки, и т.н.

При диагностициране на пациентите са разделени на две основни групи в риск: стандартна и висока. Към първата основно включват деца до 2 години и над 10 години, с произтичащите от признаци – увеличаване на лимфни възли на 2 см, увеличаване на черния дроб и далака на 4 виж

За болест достатъчно дълго, така че и без лечение прогнози са достатъчно благоприятни. Но при това при липса на своевременно започната терапия рамките на заболяването може да премине в непредсказуемую форма. В такъв случай лекарите не дават гаранции.

При съвременното лечение с пълна ремисия се постига в 90% от случаите. При това при 75% се наблюдават повече от 5 години положителна динамика без рецидив.

Ако продължителността на пълна ремисия, наблюдавани при пациенти, лекувани по-дълго 6-7 години, това заболяване се счита за напълно излеченным.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *