Хормонална терапия при рак на млечната жлеза

Млечната жлеза, на дебелото свързано с функцията на яйчниците и надбъбречните жлези произвеждат хормони. За растежа На клетките на гърдата засягат естроген, прогестерон и пролактин. А тумор на гърдата – това не е нищо друго, парцел жлезистата тъкан, в която клетките трансформировались и са придобили способността да се неконтролируемо да споделят. Често това се дължи на влиянието на хормоните.

Показания за провеждане на

Предписват гормонотерапию не на всички жени, които е поставена диагноза рак на гърдата. Подходящо тя ще бъде само тогава, ако в гистологическом анализ на ракови тумори са определени рецептори, чувствителни към някой гормону.

Онкологическая статистиката говори за това, че най-често злокачествени клетки са чувствителни към эстрогену и прогестерону, такива случаи се срещат в средно 65% от всички болни жени. И само 10% се влияе изключително прогестерону. Ако рецептори тумори не са чувствителни към хормони, а след това провеждане на гормонотерапии няма да даде необходимия резултат.

Гормонотерапию се извършва и в случаи, когато трябва да се намалят размерите на новообразувания, за да може да се проведе хирургична намеса.

Ако болестта да вляза в такава фаза, че операцията вече е невъзможна, а след това хормонална няколко може да намали нейния размер и размери метастаза. По този начин простиращи се на жена си живот на някакъв период.

Видове гормонотерапии

В медицината има три вида гормонотерапии:

  • Адъювантная. Този вид гормонотерапии се извършва след хирургично отстраняване на тумора, за да се предотврати рецидив и образование метастаза.
  • Неоадъювантная. Се провежда при третия стадий на рак, за намаляване на тумори и метастази в лимфоузлах.
  • Лечебна. Назначава този вид гормонотерапии при неоперабельном рак, като начин за удължаване на живота.
Прочети още  Хранене след химиотерапия при рак на гърдата

Лекарства при гормонотерапии

Каква е принципът на действие на гормонотерапии? В женския организъм постоянно са пет вида естрогени и три вида прогестеронов. В зависимост от деня на менструалния цикъл, тяхното ниво варира. А след менопаузата им изработване се намалява значително. Тъй като яйчниците, които ги произвеждат, дойде в състояние на покой. Малко количество естроген се произвежда само на надбъбречните жлези.

Лекарства за гормонотерапии съчетани с лекар, като се позовава на:

  • етап на заболяването,
  • възраст
  • съпътстващи заболявания.

Продължителност на хормонално лечение зависи от препарата, който ще бъде предписано от лекуващия лекар. Неговата ефективност и поносимост.

Най-честите лекарства, които се предписват за гормонотерапии:

Тамоксифен.

Тамоксифен блокира на естроген рецептори в злокачествени клетки. Приемайте това лекарство в продължение на пет години след операцията. Също така се използва лекарство за намаляване на тумори и блокиране на метастазирования.

Приема лекарство под формата на таблетки, в точно определено време.

От странични действия от тамоксифен се отбелязва: усещане за слабост, промени в настроението, горещи вълни, сухота на влагалището, гиперкальцемия, оток, тромбоза, сърдечна недостатъчност, остеопороза. В редки случаи тамоксифен може да предизвика рак на матката и инсулт.

При голям списъка странични явления, тамоксифен остава най-популярният наркотик за провеждане на гормонотерапии.

Фулвестрант .

Лекарството блокира действието на рецепторите на естроген. Използва се при рак на млечната жлеза, ако тамоксифен не е имал добри резултати.

Странични действия: гадене, умора, потене, горещи вълни, остеопороза.

Мегестролацетат.

Предписва медикамент на жените, чиито пъпки са не отговаря на други видове наркотици.

Странични действия: увеличаване на телесното тегло, появата на вторични мъжки полови признаци (появата на окосмяване по лицето и промяна на глас).

Прочети още  Рак на гърдата на 1 етап

Последици на хормонално лечение на рака на гърдата

Много хормонални лекарства имат редица странични действия. Най-често те се оказват въздействие върху психосоматику жени, внутрикровяное и внутричерепное налягане, състояние на костната система, работата на сърцето. В много редки случаи хормонална може да предизвика рак на матката и черния дроб.

Определяне гормонотерапии прави лекарят, според анамнезу болен. Независимо прописывание на лекарства е забранено и може да повлияе отрицателно върху здравето на жените.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *