Хормонална терапия при рак на млечната жлеза

Млечната жлеза, на дебелото свързано с функцията на яйчниците и надбъбречните жлези произвеждат хормони. За растежа На клетките на гърдата засягат естроген, прогестерон и пролактин. А тумор на гърдата – това не е нищо друго, парцел жлезистата тъкан, в която клетките трансформировались и са придобили способността да се неконтролируемо да споделят. Често това се дължи на влиянието на хормоните.

Показания за провеждане на

Предписват гормонотерапию не на всички жени, които е поставена диагноза рак на гърдата. Подходящо тя ще бъде само тогава, ако в гистологическом анализ на ракови тумори са определени рецептори, чувствителни към някой гормону.

Онкологическая статистиката говори за това, че най-често злокачествени клетки са чувствителни към эстрогену и прогестерону, такива случаи се срещат в средно 65% от всички болни жени. И само 10% се влияе изключително прогестерону. Ако рецептори тумори не са чувствителни към хормони, а след това провеждане на гормонотерапии няма да даде необходимия резултат.

Гормонотерапию се извършва и в случаи, когато трябва да се намалят размерите на новообразувания, за да може да се проведе хирургична намеса.

Ако болестта да вляза в такава фаза, че операцията вече е невъзможна, а след това хормонална няколко може да намали нейния размер и размери метастаза. По този начин простиращи се на жена си живот на някакъв период.

Видове гормонотерапии

В медицината има три вида гормонотерапии:

  • Адъювантная. Този вид гормонотерапии се извършва след хирургично отстраняване на тумора, за да се предотврати рецидив и образование метастаза.
  • Неоадъювантная. Се провежда при третия стадий на рак, за намаляване на тумори и метастази в лимфоузлах.
  • Лечебна. Назначава този вид гормонотерапии при неоперабельном рак, като начин за удължаване на живота.
Прочети още  Инвазивен рак на млечната жлеза: опасност и начини за решаване на проблема

Лекарства при гормонотерапии

Каква е принципът на действие на гормонотерапии? В женския организъм постоянно са пет вида естрогени и три вида прогестеронов. В зависимост от деня на менструалния цикъл, тяхното ниво варира. А след менопаузата им изработване се намалява значително. Тъй като яйчниците, които ги произвеждат, дойде в състояние на покой. Малко количество естроген се произвежда само на надбъбречните жлези.

Лекарства за гормонотерапии съчетани с лекар, като се позовава на:

  • етап на заболяването,
  • възраст
  • съпътстващи заболявания.

Продължителност на хормонално лечение зависи от препарата, който ще бъде предписано от лекуващия лекар. Неговата ефективност и поносимост.

Най-честите лекарства, които се предписват за гормонотерапии:

Тамоксифен.

Тамоксифен блокира на естроген рецептори в злокачествени клетки. Приемайте това лекарство в продължение на пет години след операцията. Също така се използва лекарство за намаляване на тумори и блокиране на метастазирования.

Приема лекарство под формата на таблетки, в точно определено време.

От странични действия от тамоксифен се отбелязва: усещане за слабост, промени в настроението, горещи вълни, сухота на влагалището, гиперкальцемия, оток, тромбоза, сърдечна недостатъчност, остеопороза. В редки случаи тамоксифен може да предизвика рак на матката и инсулт.

При голям списъка странични явления, тамоксифен остава най-популярният наркотик за провеждане на гормонотерапии.

Фулвестрант .

Лекарството блокира действието на рецепторите на естроген. Използва се при рак на млечната жлеза, ако тамоксифен не е имал добри резултати.

Странични действия: гадене, умора, потене, горещи вълни, остеопороза.

Мегестролацетат.

Предписва медикамент на жените, чиито пъпки са не отговаря на други видове наркотици.

Странични действия: увеличаване на телесното тегло, появата на вторични мъжки полови признаци (появата на окосмяване по лицето и промяна на глас).

Прочети още  Аналогично може да се подходи изследвания при рак на гърдата

Последици на хормонално лечение на рака на гърдата

Много хормонални лекарства имат редица странични действия. Най-често те се оказват въздействие върху психосоматику жени, внутрикровяное и внутричерепное налягане, състояние на костната система, работата на сърцето. В много редки случаи хормонална може да предизвика рак на матката и черния дроб.

Определяне гормонотерапии прави лекарят, според анамнезу болен. Независимо прописывание на лекарства е забранено и може да повлияе отрицателно върху здравето на жените.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *