Хиперплазия на ендометриума

С всяка година се увеличава броят на жените, които са диагностицирани хиперплазия на ендометриума. Както и всяко друго заболяване на женските полови органи, е също силно влияе върху възможността за забременяване, да и се роди бебе. Най-печални последици хиперплазия е безплодие.

Какво е хиперплазия на ендометриума

Основната женска роля – продължаването на човешкия род. Здравословното състояние на ендометриума осигурява положителна перспектива за това, че една жена може безопасно да се зачене и роди здраво дете. На ендометриума выстилает маточната кухина и осигурява способността да закача и задържане на плода, който приютява една жена. При наличието на хиперплазия, на ендометриума се разраства силно, престава да изпълнява функцията си, а именно, възможността за насърчаване на яйцето и да го задържи на повърхността. Нормалното функциониране на този слой на матката влияе на хормонално състояние на жената.

Причини за хиперплазия на ендометриума

За появата На хиперплазия на ендометриума най-често засегната от нарушения баланс на хормоните в организма. Може да се проследи пряка връзка между възрастови пръски от хормони в периода на младежта пубертета и на прехода към менопауза с появата на това заболяване.

Срещат се и случаи, когато хиперплазия на ендометриума се развива на фона на инфекция в маточната кухина. Така, предпоставка за появата на болестта могат да бъдат:

 • Миома на матката;
 • Поликистоза на яйчниците;
 • Тумори;
 • Ендометриоза;
 • Гърдите;
 • Полово предавани болести.

Прием на хормонални лекарства и вътрематочна спирала предпазват от офанзива на бременността, а това е от хиперплазия те не застрахуют, по-скоро обратното, да провокира това заболяване.

Намеса в целостта на ендометриума, като например абортите, както и премахване на, също не са в полза на здравето на жената.

Редица хронични заболявания също може да предизвика появата на хиперплазия на ендометриума. Това е:

 • Захарен диабет;
 • Хипертония;
 • Заболяване на черния дроб;
 • Затлъстяването;
 • Заболявания на ендокринната система;
 • Дефекти на матката;
 • Нарушения в имунната система;
 • Последиците след хирургични интервенции;
 • Генетично предразположение.
Прочети още  Ракът на шийката на матката

Сам по себе си един фактор, рядко причинява гиперплазию, а това, в комбинация с други, често предизвиква началото на болестта.

Признаци и симптоми

Симптомите на хиперплазия на ендометриума може да не се прояви, както и за наличието на толкова коварен враг жена много често научава само в кабинета на гинеколог. Затова винаги се говори, че редовно изследване ще помогне да се избегнат тежки последици, ако болестта закралась и по никакъв начин не се проявява.

На всеки шест месеца, всяка жена трябва да посети гинеколог с цел откриване на различни заболявания в ранните стадии.

Но не винаги хиперплазия безсимптомно, внимателен към тялото на жената може да уведомяват появата на отделни «звоночков»:

 • Нерегулярность менструация или пълното й изчезване;
 • Теглене и ноющие болка в областта на долната страна на корема;
 • Неприятни усещания по време на полов живот;
 • Оскъдни кръвни разпределение в интервала между менструалните цикли;
 • Болезнени, обилни менструални дни, които продължават повече от пет дни;
 • Невъзможността за забременяване.

Обилна загуба на кръв, придружени от главоболие, виене на свят, апатия, аппатией и отпадналост.

Лечение на хиперплазия на эндометрии

Гинеколог, назначающий схема на лечение, съобразена с много фактори, които в бъдеще ще се отразят на живота на жената. Защото възраст, наличието на децата си, хронични заболявания са определящите страни при лечение на хиперплазия.

Лечението е комплексно, първият етап на който е хирургична ексцизия разросшегося на ендометриума, а втората част от лечението е медикаментозно лечение. Задължително провеждане на гормонотерапии, по избегании рецидив.

Премахване на излишните ендометриума се провежда в болница под общ действието на анестезията. Лекарят специална кюреткой отрязва ненужна плат до базалния слой. В това му помага да се апарат за контрол на техните действия под името гистероскоп. Самата операция не е сложна, и отнема около двадесет минути. Послеоперационное лечение включва курс за витамини за повдигане на имунитета, физиотерапевтични процедури (електрофореза и иглорефлексотерапию). Категорично е забранено да живеят на сексуалния живот след операция в продължение на 2 – 3 седмици.

След отстраняване на разросшегося на ендометриума, този материал се изпраща за изследване, с цел да се установи причината на заболяването и проверка на клетките на ендометриума за наличие на злокачествено заболяване.

След зарастване на матката, жената предписват гормонотерапию. Това помага за възстановяване на хормоналния баланс в организма. Огромен избор на хормонални лекарства позволява на лекаря да избере именно този продукт, който ще бъде подходящ в лечението на една или друга жена. Нормализиране на нивата на естроген в организма, осигурява ограничаване на растежа на ендометриума. И прогестерон по време на отторгает излишен слой на ендометриума.

Изобилието на различни хормонални лекарства в аптека, не може самостоятелно да предписват хапчета. Това може да направи само лекар, позовавайки се на резултатите от проучване и съпътстващи заболявания.

Профилактика на заболявания

Превантивни редовни прегледи при гинеколог намаляват риска от заболявания на гиперплазией на ендометриума. Лекар, още в ранните етапи, вижда предпоставка за образуването на тази болест. Да Не забравяме и за други гинекологични и хормонални аномалии, които провокират гиперплазию. По време на пролеченные болестта да не даде усложнения на ендометриума. За чести аборти не провокира гиперплазию, трябва да използвате хормонални оральными контрацептивами, това е особено важно за жените след 30 години.

Чрез закупуване на орални контрацептиви, трябва да се основава на избора не на съвет от фармацевт в аптека, не от опит на познати, и на препоръка на лекар, който знае, че нивата на хормоните в тялото на пациентката.

Статистиката показва, че всяка пета жена на планетата страда от това заболяване. А през последните години нивото на диагностициране на това заболяване се увеличава постоянно. И обидни менопаузата още повече носи риска от поява на хиперплазия. Така че, не отлагайте дълго посещение при доктор.

Прочети още  Аденомиоз на тялото на матката

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *