Хиперплазия на ендометриума

С всяка година се увеличава броят на жените, които са диагностицирани хиперплазия на ендометриума. Както и всяко друго заболяване на женските полови органи, е също силно влияе върху възможността за забременяване, да и се роди бебе. Най-печални последици хиперплазия е безплодие.

Какво е хиперплазия на ендометриума

Основната женска роля – продължаването на човешкия род. Здравословното състояние на ендометриума осигурява положителна перспектива за това, че една жена може безопасно да се зачене и роди здраво дете. На ендометриума выстилает маточната кухина и осигурява способността да закача и задържане на плода, който приютява една жена. При наличието на хиперплазия, на ендометриума се разраства силно, престава да изпълнява функцията си, а именно, възможността за насърчаване на яйцето и да го задържи на повърхността. Нормалното функциониране на този слой на матката влияе на хормонално състояние на жената.

Причини за хиперплазия на ендометриума

За появата На хиперплазия на ендометриума най-често засегната от нарушения баланс на хормоните в организма. Може да се проследи пряка връзка между възрастови пръски от хормони в периода на младежта пубертета и на прехода към менопауза с появата на това заболяване.

Срещат се и случаи, когато хиперплазия на ендометриума се развива на фона на инфекция в маточната кухина. Така, предпоставка за появата на болестта могат да бъдат:

 • Миома на матката;
 • Поликистоза на яйчниците;
 • Тумори;
 • Ендометриоза;
 • Гърдите;
 • Полово предавани болести.

Прием на хормонални лекарства и вътрематочна спирала предпазват от офанзива на бременността, а това е от хиперплазия те не застрахуют, по-скоро обратното, да провокира това заболяване.

Намеса в целостта на ендометриума, като например абортите, както и премахване на, също не са в полза на здравето на жената.

Редица хронични заболявания също може да предизвика появата на хиперплазия на ендометриума. Това е:

 • Захарен диабет;
 • Хипертония;
 • Заболяване на черния дроб;
 • Затлъстяването;
 • Заболявания на ендокринната система;
 • Дефекти на матката;
 • Нарушения в имунната система;
 • Последиците след хирургични интервенции;
 • Генетично предразположение.
Прочети още  Рак на тялото на матката: симптоми, причини и начини за лечение

Сам по себе си един фактор, рядко причинява гиперплазию, а това, в комбинация с други, често предизвиква началото на болестта.

Признаци и симптоми

Симптомите на хиперплазия на ендометриума може да не се прояви, както и за наличието на толкова коварен враг жена много често научава само в кабинета на гинеколог. Затова винаги се говори, че редовно изследване ще помогне да се избегнат тежки последици, ако болестта закралась и по никакъв начин не се проявява.

На всеки шест месеца, всяка жена трябва да посети гинеколог с цел откриване на различни заболявания в ранните стадии.

Но не винаги хиперплазия безсимптомно, внимателен към тялото на жената може да уведомяват появата на отделни «звоночков»:

 • Нерегулярность менструация или пълното й изчезване;
 • Теглене и ноющие болка в областта на долната страна на корема;
 • Неприятни усещания по време на полов живот;
 • Оскъдни кръвни разпределение в интервала между менструалните цикли;
 • Болезнени, обилни менструални дни, които продължават повече от пет дни;
 • Невъзможността за забременяване.

Обилна загуба на кръв, придружени от главоболие, виене на свят, апатия, аппатией и отпадналост.

Лечение на хиперплазия на эндометрии

Гинеколог, назначающий схема на лечение, съобразена с много фактори, които в бъдеще ще се отразят на живота на жената. Защото възраст, наличието на децата си, хронични заболявания са определящите страни при лечение на хиперплазия.

Лечението е комплексно, първият етап на който е хирургична ексцизия разросшегося на ендометриума, а втората част от лечението е медикаментозно лечение. Задължително провеждане на гормонотерапии, по избегании рецидив.

Премахване на излишните ендометриума се провежда в болница под общ действието на анестезията. Лекарят специална кюреткой отрязва ненужна плат до базалния слой. В това му помага да се апарат за контрол на техните действия под името гистероскоп. Самата операция не е сложна, и отнема около двадесет минути. Послеоперационное лечение включва курс за витамини за повдигане на имунитета, физиотерапевтични процедури (електрофореза и иглорефлексотерапию). Категорично е забранено да живеят на сексуалния живот след операция в продължение на 2 – 3 седмици.

След отстраняване на разросшегося на ендометриума, този материал се изпраща за изследване, с цел да се установи причината на заболяването и проверка на клетките на ендометриума за наличие на злокачествено заболяване.

След зарастване на матката, жената предписват гормонотерапию. Това помага за възстановяване на хормоналния баланс в организма. Огромен избор на хормонални лекарства позволява на лекаря да избере именно този продукт, който ще бъде подходящ в лечението на една или друга жена. Нормализиране на нивата на естроген в организма, осигурява ограничаване на растежа на ендометриума. И прогестерон по време на отторгает излишен слой на ендометриума.

Изобилието на различни хормонални лекарства в аптека, не може самостоятелно да предписват хапчета. Това може да направи само лекар, позовавайки се на резултатите от проучване и съпътстващи заболявания.

Профилактика на заболявания

Превантивни редовни прегледи при гинеколог намаляват риска от заболявания на гиперплазией на ендометриума. Лекар, още в ранните етапи, вижда предпоставка за образуването на тази болест. Да Не забравяме и за други гинекологични и хормонални аномалии, които провокират гиперплазию. По време на пролеченные болестта да не даде усложнения на ендометриума. За чести аборти не провокира гиперплазию, трябва да използвате хормонални оральными контрацептивами, това е особено важно за жените след 30 години.

Чрез закупуване на орални контрацептиви, трябва да се основава на избора не на съвет от фармацевт в аптека, не от опит на познати, и на препоръка на лекар, който знае, че нивата на хормоните в тялото на пациентката.

Статистиката показва, че всяка пета жена на планетата страда от това заболяване. А през последните години нивото на диагностициране на това заболяване се увеличава постоянно. И обидни менопаузата още повече носи риска от поява на хиперплазия. Така че, не отлагайте дълго посещение при доктор.

Прочети още  Дифузната аденомиоз

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *