Химиотерапия при рак

Онкологические заболявания днес се срещат все по-често и по-често. Възраст на пациентите постоянно молодеет, а средната продължителност на живота на онкобольного неизбежно намалява. За да се удължи качеството и продължителността на живот на болния се прилага химиотерапия.

Какво е химиотерапия

Химиотерапия – тази процедура на вземане на медикаментозных лекарства с цел подобряване на благосъстоянието на пациента, както и с цел въздействие върху раковите клетки. Под влияние на някои лекарства, е унищожаването на патогени, клетки, и забавя растежа им. Специални вещества под формата на таблетки въздействат върху мембраната на клетките на тумора, разрушават ги отвътре.

А също и определен състав таблетки може да повиши имунитета на организма срещу патогенни въздействия на раковите образувания. Целият комплекс лекарствата се назначава от един пациент. Този комплекс съдържа няколко много мощни процедури. Провеждане на химиотерапия позволява ефективно да се подложат на лечение и да получат определени резултати.

Обикновено химиотерапията се провежда съвместно с лъчева терапия.

В кои случаи се предписва химиотерапия

Процедурата се назначава в следните случаи:

 • При ракови заболявания, които имат свойството на ремисия само след провеждане на съответния курс химиотерапия. Този вид тумори са левкемии, гемобластозы, рабдомиосаркомы, хорионкарциноцы и други.
 • Се извършва като превантивни мерки срещу метастазирования и като допълнителен метод за терапевтично лечение.
 • Превод на тумори в операбельное състояние и за ефективно за по-нататъшно лечение. По този начин, трябва напълно да премахнете новообразование, за да се постигне такова състояние.
Прочети още  Рак на ухото

Видове химиотерапия

Видове процедури се различават по цветова гама лекарства:

 • Бяла. Като лечение се назначава taxol и таксотел.
 • Синя. На пациента се отделят митоксантрон и митомицин.
 • Жълта. Схема на прием по тази цветова гама включва лекарства жълт оттенък, като фторурацил, метотрексат, циклофосфамид;
 • Червена. Най-токсичен вид лечение. Се прилагат антациклины – специални разтвори ярко червен цвят, ставащи причина за нейтропении. По този начин се намалява нивото на неутрофилите и пада инфекциозни съпротивителните сили на организма.

Само лекуващият лекар може да определя вида на необходимата за пациентите на химиотерапия. В някои случаи се назначава на комбинация от различни видове.

Как се провежда химиотерапия

При сити онкологичен диагноза лекарства се инжектират венозно или с помощта на инжекции. По този начин, пациентът трябва да проставить курс медицина пипети или ваксини. При инсталиране на капкомер във виена определят катетър и в продължение на няколко дни върви снабдяването на тялото с необходимите лекарства.

Има и други начини за провеждане на процедурата:

 • внутримышечное въвеждането на лекарствени съединения;
 • кръвно снабдяване с вещества, при която чрез артерия, водеща директно към тумора, се сервира на наркотици;
 • перорален път, т.е. директно през устата;
 • местен път за получаване на химични вещества;
 • подкожное въведение съединения;
 • пряко наркотик през тумор с помощта на убождане;
 • подаване на вещества в плевральную, корема или спинальную кухина.

Продължителността на курсовете химиотерапия

Продължителността на курсовете се определя индивидуално за всеки пациент. Зависи той от вида и структурата на тумора, стадия на заболяването, места за локализация, начини на лечение до химиотерапия.

Курсът на лечение се състои в приемането на няколко лекарства и включва в себе си се етап на приемане. Между циклите трябва да се направи почивка от 3 – 5 седмици. Почивки ще позволи на организма да се възстанови след вредното влияние на вредните лекарства и да позволи да преминете унищожени клетките.

Прочети още  Хемангиоми

Освен това, в процеса на лечението лекарят може да се въвеждат корекции в курса на приемане на дадено вещество. Оптимално се счита за срочна писмена химиотерапия, включваща от 4 до 6 курсове на един болен. След всеки курс специалист е заключение за ефективността от прилаганите мерки и дава съответния прогноза на базата в медицинската история.

Последиците от химиотерапия

Последици проследяване на страничните ефекти след провеждане на:

 • Влошаване на здраве, гадене, повръщане, слабост.
 • Косопад, алопеция.
 • Нарушаване на работата на храносмилателната система.
 • Нарушение на слуха, координацията на движенията. Изтръпване на крайниците.

При ярко изразени странични действия лечение не спират. При пациенти случаи бесследного за провеждане на лечение, но такива случаи са много редки и обикновено са изключение.

Най-сериозният страничен и неизбежен ефект курсове след проведената химиотерапия – това е неизбежен плешивост. След окончателното приключване на процедури минава достатъчно време, и косата е отново покрива главата си.

Химиотерапията при рак – задължителна процедура за всички пациенти с рак пациенти. Прилагането на тази процедура дава добър резултат при провеждане на няколко курса. Само лекар може да назначи правилно вида на процедурата и да определи срок за провеждане на курс на лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *