Химиотерапия при рак на стомаха

Рак на стомаха основно се лекува оперативно. Но понякога преди и след операция от пациентите показва химиотерапия при рак на стомаха. И този начин се използват, ако операция не може да направи по някакви медицински противопоказаниям или го правят просто е твърде късно, тъй като злокачествени клетки са вече не само през стомаха, но още в далечни органи и лимфните възли.

Показания за провеждане на химиотерапия при рак на стомаха

При неоперабельном рак, химиотерапия използват за удължаване на живота на пациента и облекчаване на неприятни симптоми.

В следоперативния период химиотерапия се провежда за намаляване на риска от рецидив на болестта. Факт е, че ракът на стомаха се характеризира с доста бърз и агресивен течение. Освен това, злокачествени клетки често проникват в кръвта и лимфата, като по този начин или рецидивам или възникването на вторични тумори в други органи. В този случай химиотерапия има за цел да ограничи разпространението на клетки чрез лимфата и кръвоносните съдове.

Има редица случаи, при които химиотерапията може да бъде назначен и преди операцията. Токсични хапчета и интравенозна инжекция, извършвани в предоперационный период, дават следните положителни ефекти: злокачествени клетки са частично разрушени, намалява риска от появата на метастази, пациентите след операция, живеят по-дълго, а броя на рецидивите в този случай значително се намалява.

Химиотерапия може да се извършва не във всеки случай на клинично. За този вид лечение има редица медицински противопоказания: различни психологични заболявания, патология или хронична инфекция на черния дроб и бъбреците, запушване на жлъчните пътища, бременност (провеждане на курс се отлага за периода след раждането). И категорично не може да се третират с химикали, ако туморът е вътре, а не на повърхностните тъкани на стомаха.

Освен това, има и редица свидетелски показания, при които този вид лечение не се препоръчва, но може да се прилага в случай на крайна необходимост, това е: ако пациентът наскоро се проведе лечение с антибактериални медикаменти или приемали лекарства срещу епилепсия, боледува някога, или не е болен в момента ревматоиден артрит или Спин, както и твърде юнй или твърде напреднала възраст.

Ефективността на химиотерапията при рак

Ефективността на химиотерапията при рак се увеличава, ако този метод на лечение се прилага съвместно с хирургическа намеса. За съжаление рак на стомаха, без хирургическа намеса се излекува напълно невъзможно. Съвременната медицина позволява да оперира злокачествени новообразувания, дори ако те са се разпространили извън стомаха и се удари в околните органи. В този случай засегнатите органи също са премахнати, но въпреки това резултата от операцията ще бъде успешен, само ако е увредено малко на брой органи, както и самите ракови клетки не попадат в лимфните възли.

За пациенти, при които ракът на стомаха е достигнал 2 или 3 етапа, химиотерапия е в състояние да увеличат продължителността на живота до 3 и повече години, в случай, че ги тумор първоначално е операбельной. Ако ракът се е разпространил почти по цялото тяло, след това химиотерапия, изготвен след операция, значително удължава живота на около половината от случаите. При рак на стомаха 4 етапа на провеждане на операции е безсмислено, а химиотерапията помага само малко да се увеличи срока на живот

Прочети още  Скирр на стомаха: какво е това и методи за неговото лечение

Начини на химиотерапия

Съвременната медицина предлага няколко разновидности на курсовете химиотерапия при рак на стомаха: самостоятелна, адъювантную, неадъювантуню, внутрибрюшную и паллиативную. Повече за тях ще научите по-долу.

Самостоятелна

Самостоятелна химиотерапия се провежда достатъчно рядко, тъй като стомашни тъкан почти не са изложени на химиопрепаратов. Провеждане на самостоятелна химиотерапия е препоръчително само при наличието на противопоказания за хирургически намеса. Така, например, този вид терапия се провежда при наличие на метастази или в случай, когато пациентът се откаже от операцията. Но тук трябва да се има предвид, че използваните препарати са в състояние само да се подобри качеството на живот и удължаване на срока му, премахване на болка и други неприятни симптоми. Една химиотерапия за лечение на рак на стомаха не може, може само да забави развитието му.

Адъювантная

Този вид терапия се провежда след операцията. Този метод позволява да се намали разпространението на метастази и да унищожи злокачествените клетки, които по някаква причина не успя да премахнете. Адъювантная терапия значително намалява риска от рецидив на заболяването, но поводится само при условие, че пълното премахване на основния тумор.

Адъютивная химиотерапия при рак на стомаха, намалява риска от рецидив

Въпреки всички плюсове на помощните терапия, химиотерапевтическое намеса след операция се препоръчва далеч не във всички случаи. Това се дължи на факта, че все още не са разработени достатъчно ефективни лекарства за борба с раковите клетки, които при това не са ли опасни за живота на странични ефекти.

В резултат на необходимостта от провеждане на лечение след операция оценява лекуващият лекар, позовавайки се на резултатите от анализите, както и върху общото здравословно състояние на пациента.

Неоадъювантная

Извършва се до хирургическа намеса, за да се улесни процеса. При използване на този метод на малигнен тумор в тялото става по-рядко.

Палиативни

Палиативни химиотерапия се извършва в случаите, когато туморът вече е получил широко разпространение в организма. Тя помага за облекчаване на неприятните симптоми на пациента и малко да се увеличи продължителността на живота. Лекарства при този метод се въвеждат венозно.

Курсът на лечение се състои от въвеждането на комбинация от химични лекарства и лъчетерапията. След това част от засегнатия орган се отстранява, а останалата част от стомаха се свързва с червата.

За облекчаване на болезнени усещания са подходящи само мощни лекарства с наркотични вещества в състава.

Внутрибрюшинная

Един от най-редките видове. Методът е ефективен само в случай, когато злокачествени клетки са вътре в перитонеума, а самата перитонеум се пълни с течност. Първо цялата излишната течност се изпомпва, после химиопрепараты с помощта на катетър се вкарва точно в засегнатата област. Допълнително се препоръчва употребата на противорвотных лекарствени средства.

Лекарства, използвани в химиотерапията(имена и механизъм на действие)

Курсове химиотерапия се провежда с използване на токсични лекарства, най-често срещаните от тях е docetaxel, лейковорин, 5-фторурацил, цисплатин, митомицин, эпирубицин. При използването на тези лекарства продължителността на курса е 5 дни, а лекарства, които се редуват по специфичен начин.

Прочети още  Анализ на кръвта при рак на стомаха

Ако е открита такава разновидност на рак на стомаха, като болест Ходжкина след това се прилага на такива лекарства като винкристин, ivan, эмбихин, преднизолон.

Всички лекарства, които са специфични за химиотерапия, са разделени на групи.

Метаболити

Метаболити – лекарства, които се извършват от фторпиримидинов. Този вид лекарства, използвани за намаляване на растежа на раковите клетки, намаляване на тяхното разпространение и потискане на жизнените функции. Към средствата за тази група могат да бъдат отнесени: кселоду, 5 – фторурацил, фторафур, гемцитабин.

До метаболитам са Фторафур

Антибиотици

Използването на антибиотици е необходимо, за да ограничи евентуалното развитие на възпалителни процеси в организма на пациента, а ако такива процеси вече са започнали, а след това колкото се може по-бързо премахване на последствията от тях. Основният компонент на антибиотици, използвани при химиотерапия за рак на стомаха – нитрозомочевина. До препартам от този тип може да се дължи эпирубицин, митомицин и доксорубицин.

Топоизомеразы

Лекарствени средства този вид притежават активни противораковым действие. Най-често от тази група се прилага лекарство UFI.

Схеми, прилагани при химиотерапия за рак на стомаха (лекарства и кратко описание на курса на прилагане)

За част uninitiated човек схеми на химиотерапия изглеждат като набор от букви, но за по-пълно разбиране по-долу ще бъдат приведени няколко най-известните вариации на схеми..

МЕРКИ

Се прилага за пациенти, намиращи се в ранна възраст, които имат добър имунитет, не са открити вътрешни кръвоизливи и няма противопоказания при въведе медикаменти. Такава терапия се повтаря на всеки 4 седмици. На първия и седмия ден се инжектира лекарство митомицин. На 5-та и 6-та – этопозид, на 2-ия и 8-ия – цисплатин.

ELF

Използва се за по-възрастните пациенти са имунно-компрометирани. Този курс на лечение се извършва път през 27 дни от следните лекарства: этопозид, 5-фторорацил и лейковорин. Те се въвеждат интравенозно в първите три дни на курса. Тази система също взема под внимание възрастовата изношенность органи възрастни пациенти

TC

Се счита за една от най-ефективните, но има сериозни странични ефекти, поради което се назначава далеч не във всеки медицински случай. Този начин на лечение се повтаря отново и 21 ден. В първия ден са въведени лекарства docetaxel и цисплатин интравенозно 75 мг.

Химиотерапия при рак на стомаха по схемата TC се счита за една от най-асистенции

TCF

Сходна със схемата TC, но изпълнен с утяжелением. Да се въведе наркотици и се добавя 5-фторорацил, го използват всеки ден през първите 5 дни по 750 мл.

ECF

Една от най-лесно смилаеми схеми. Затова често се предписва на пациенти, претърпели операция за премахване на стомаха. По време на преминаване на този курс на лечение на пациентите са въведени эпирубицин и цисплатин единоразово с честота на 21 ден, а също лекарство 5-фторорацил всеки ден в продължение на 20 седмици.

Подготовка за химиотерапия

Пациентите, на които е показан на химиотерапия, се нуждаят от известна подготовка преди преминаване на курс.

Така, месец преди употреба терапия лекуващият лекар е предписал определена диета. Това намалява страничните ефекти на микрофлору СЧ. В този случай основният принцип на хранене при химиотерапия за рак на стомаха не се създава допълнително натоварване на храносмилателната система. Освен това в храната трябва да се съдържат много белтъчини, а освен това е желателно да се консумират различни витамини и минерални комплекси. Хранения трябва да бъдат чести, но по този път трябва да се яде съвсем малко количество (до 150 г.). От масата трябва да изчезне тлъсти, пикантни, солени, пушени. Цялата храна трябва да бъде топла, тъй като е прекалено студена или прекалено гореща храна ще раздразнят и без това отслабва стомашно-чревния тракт на болния.

Прочети още  Диагностика на рак на стомаха: пълен набор изследвания

Освен това преди провеждане на химията на пациента се предписват лекарства, които подобряват обмяната на веществата, които правят усещането за гадене, а също и инфузионни форми и гепатопротекторы.

Странични ефекти на химиотерапията

Химиотерапия доста силно намалява имунитета на организма. На фона На това, при пациентите се появяват такива неприятни симптоми като загуба на коса, появата на пародонтит, липса на апетит. Освен това, повечето пациенти се чувстват гадене, а понякога и при тях се проявява дори повръщане. Този симптом се отстранява лекарствени средства.

Гадене – един от многото странични ефекти на химиотерапията

Освен по-горе, в резултат на преминаване на курса на химиотерапия могат да възникнат: остеопороза (тъй като костната тъкан става по-слаб), различни патологии на сърдечно-съдовата система, левкемия, силно сълзене на очите.

Усложнения

Като усложнения след и дори по време на преминаване на курса може да се нарече: различни вътрешни кръвоизливи, намалява сексуалната активност, рецидиви под формата на метастази и дори развитие на вторичен рак.

Поради прилагането на токсични вещества химиотерапия оказва негативно влияние не само на злокачествени клетки, но също така и на здравите. Този начин на лечение може да доведе до сериозни усложнения. Най-често срещаните от тях е остра загуба на тегло. Лекарите смятат, нетипично отклонение от 10% от тази маса, която е била преди началото на курса.

Намаляване на имунитета води до такива последици като стоматит, сепсис, тежка неутропения и диария. Понякога пациентите напълно отказва да яде, след това курсът трябва да се спре и да изчака възстановяване на телесна маса. Едва след това лечение се възобновява.

Още едно сериозно усложнение – тежки вътрешни кръвоизливи, които могат да възникнат, ако начална туморът не е отстранен или се е получил рецидив. За профилактика на подобни състояния на пациентите три пъти в седмицата под наем, анализ на кръв за хемоглобин. Може да се появи такова явление като миелосупрессия – това е рязкото намаляване в кръвта на някакви си униформи елементи – левкоцити, тромбоцити в кръвта или в еритроцитите. Това може да доведе до опасни за живота на патология от анемия или тромбоцитопению.

Ако по време на преминаване на курс на лечение на пациента се появява повръщане с кръв или маса, подобна на утайка от кафе, в стола – спешно е необходимо да спрете приема на химиотерапията лекарства. В този случай пациентът получава симптоматично лечение, както и преливане на кръв. Ако в резултат на кървене от тумора е разделила, тогава е необходимо резекция на стомаха.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *