Химиотерапия при рак на яйчниците

При сити онкологичен заболяване на яйчниците, както и при повечето други видове тумори, един от най-ефикасни методи за унищожаване на болните клетки, освен хирургическа намеса, е химиотерапията. Лечение на химични вещества може да се извършва както преди, така и след операцията, а понякога дори вместо него.

Показания

Малигнен тумор на яйчниците се счита за най-чувствителна към химията вид рак. Така за лечение на тази болест често се прилага химиотерапия. Преди провеждането специалисти определят целесъобразността на операция, след която терапия ще стане по-ефективна.

Въпреки това, има ситуации, когато туморът е прекалено голям или вече е хит в костите, където е невъзможно да се премахне. В този случай има смисъл за провеждане на химиотерапия преди операцията, а след това, когато подуването намалее, да хирургическа намеса.

Операцията резултат почти винаги е фиксирана химиотерапия, освен в случаите на начален стадий на рак – 1А или 1Б, когато туморът не е излязъл извън пределите на яйчниците и в резултат на това е отстранен напълно.

Ако има риск, че раковите клетки са останали в организма, тогава се изпълняват или 6 курсове на лечение, или количество, кратно на шест.

Методика на провеждане

При рак на третия и четвъртия етап е препоръчително прилагането на лекарства, наречени таргетными, например бевацизумаб. На третия етап, тя се добавя в схемата на лечение, ако операция не е било, или ако в резултат на нея в перитонеума останаха домакините на повече от 1 см размер. Също така този наркотик е задължително включени в схема на лечение, при рецидивах. Продължителността на лечение бевацизумабом е не по-малко от година, при това за самия препарат на пациента се инжектира веднъж на всеки три седмици.

Бевацизумаб е медикамент, който се прилага при химиотерапия за рак на яйчниците на 3, 4 етап

Ако показала наличие на течност в перитонеума, а след това евентуално въвеждане на химиопрепаратов точно там, с предварително премахването на течности. За тази терапия се използват лекарствени средства клас цитостатиков. Поради особеностите на структурата на коремната кухина, всички съхранявани средства се усвояват в организма достатъчно бързо, така че резултатът ще бъде по-бързо, отколкото в случай на стандартна терапия.

В някои случаи експертите смятат, подходящо редуване внутрибрюшное и интравенозно въвеждане на различни химически препарати. При необходимост от по-дълъг курс на лечение, за да се опрости процедурата на прилагане на лекарството в коремната кухина, пациенткам се инсталира специален порт система.

Лекарства при химиотерапия

Съществува само около 10 на лекарства, използвани в химиотерапията срещу рак на яйчниците. Има известно количество начини за лечение, които са разделени в няколко линии. За първа линия на лечение се нуждае от 6 лекарствени средства. В комплекта се включват лекарства таксанового реда и платина производни. От таксанового редица често предписват на паклитаксел и docetaxel. Като платина производни се използват цисплатин и карбоплатин.

Прочети още  Хапчета срещу повръщане при химиотерапия

В някои случаи може да се прилага монотерапия с комбинация от цисплатина, доксорубицина и циклофосфаном. И за химиотерапия може да се използва карбоплатин.

В случай на заболяване светлоклеточным или муцинозным рак за провеждане на химиотерапия, назначени от окслаиплатин или цисплатин. Тези лекарства обикновено се съчетават с други лекарства цитостатического редица.

Възможни схеми курсове

Статистиката показва, че при тази болест е най-доброто въздействие върху туморните клетки се оказва комбинация от лекарства, а не на монотерапия. Затова има няколко варианта на схеми за лечение на тази болест. Схеми, наричани по първата буква на латинските наименования на използвани медикаменти.

Схема VeIP:

 • Цисплатин на квадратен метър 75 милиграма;
 • Ифосфамид от три до пет грама на квадратен метър;
 • Винбластин 0,2 мг на 1 кг тегло на пациентката.

Цисплатин – лекарства за химиотерапия по схема VeIP

Схема за VIP:

 • Цисплатин 75 милиграма на квадратен метър;
 • Ифосфамид три-пет грама на квадратен метър;
 • Этопозид от 50 до 100 mg на квадратен метър.

Схема СЪВЕТ:

 • Цисплатин 75 милиграмм на квадратен метър;
 • Ифосфамид 3-5 грама на квадратен метър;
 • Палитаксел 175 мг на квадратен метър.

Схема на САР (най-популярна):

 • Цисплатин по 50 мг на квадратен метър;
 • Циклофосфан до 400 mg на квадратен метър;
 • Адриабластин по 30 мг на квадратен метър.

Схема VФС (използва се при лечение на герминогенных тумори):

 • Винкристин в доза 1мг/м;
 • Циклофосфан по 400 мг/м;
 • Актиномицин D по 0,25 мг/м

Схема РVВ (използва се при същия характера на тумори, както и в предишния случай)

 • Цисплатин по 50 мг на квадратен метър;
 • Винбластин 0,2 мг на 1 кг тегло на пациентката;
 • Bleomycin в доза 105 мг.

Bleomycin – лекарства за химиотерапия при рак на яйчниците по схемата РVВ

В случай, когато лечението няма ефект очаквания ефект, или рецидив на заболяването, настъпили през малък период след края на последния курс, тогава се прилага схема на лечение се заменя с друга. В редки случаи се провежда лечение само с едно лекарство. Въпреки това, въвеждането на комбинация от химични средства в огромна повечето случаи се оказва най-добър ефект.

За по ефективно унищожаване на злокачествените клетки се провежда 6 курсове на химиотерапия (а понякога брой курсове кратно на 6). При това най-благоприятната прогноза за пациентката ще бъде в случай на провеждане на химиотерапия, след хирургическа намеса.

Тъй като реакция на всеки организъм на въведение на химически препарати е индивидуална, брой курсове понякога може да варира и да достигнат до 10 еднозначен за унищожаване на тумори.

Колко курсове изискват и продължителността на

Количество, необходимо за лечение на курсове винаги еднакво. Ги назначава от 6 броя, с интервал от три седмици. Ако курсове и извършени преди операцията, а след това тяхното количество трябва да бъде кратно на 6. В особено тежки случаи, когато туморът прогресира, може да се доведе общият брой курсове до 8 броя. В случай, когато успя да спре разрастването на тумора на 4 етапа, а след това се извършва също 6 курсове, но на пациента, при това се намира под строг надзор на специалисти.

Прочети още  Порт система за химиотерапия: какво е това?

Характеристики на химиотерапия при рецидиве

В случай, че УЛТРАЗВУК или други анализи, показват, че туморът расте отново, но не се появяват нови възли, а старите не стават по-големи, след това химиотерапия не се извършва, вместо това пациентката остава под наблюдение. В други случаи, когато заболяването прогресира, има няколко варианта на изпълнение на лечението:

 • Рецидив, настъпили в период до шест месеца след последния курс на лечение. В този случай специалистите смятат, че болестта е устойчива на лекарства – производни на платина, така и за провеждане на химиотерапия, съчетани с лекарства от други класове, от тези, които преди не са използвани;
 • Ако преди появата на рецидив са изминали повече от шест месеца, то при следващия курс на лечение в комбинация от използваните лекарства са включени тези, които съдържат платина и нещо, което не се прилага при предишния курс;
 • Когато с последния получен курс на лечение до рецидив измина година и повече има смисъл да се произвеждат на химиотерапия едни и същи лекарства, че и по-рано.

При това във всички изброени случаи също се счита възможността за хирургическа интервенция, за да направи процеса на лечение е по-ефективно.

Странични действия

При терапия с токсични лекарства имат различни странични ефекти:

 • Плешивост (срещат най-често);
 • Диария;
 • Гадене и повръщане;
 • Виене на свят;
 • Липса на апетит;
 • Рязко намаляване на телесното тегло;
 • Промяна показатели на кръвта;
 • Обриви (най-често на краката и дланите);
 • Появата на рани в устната кухина;
 • Слабост и умора;
 • Намаляване на дебелината на стените на кръвоносните съдове (от което по тялото могат да се появят синини или дори да се отварят леко кървене);
 • Намаляване на естествените защитни сили на организма.

Плешивост – страничен ефект след провеждане на химиотерапия при рак на яйчниците

Тези явления се провеждат след приключване на химиотерапията процедури, но в някои случаи могат да се появят отрицателни ефекти на дълъг живот и дори за постоянно действие, като:

 • Нарушение на функцията на бъбреците;
 • Невропатия;
 • Безплодие;
 • Ранен климакс;
 • Миелогенна левкемия.

За намаляване на риска от поява на негативни последици пациентът е под лекарско наблюдение през целия период на провеждане на курса химиотерапия, както и известно време след него.

Възможни усложнения

Обикновено, провеждането на химиотерапия не минава без последствия за пациента, тъй като това е много сериозен удар не само за злокачествени клетки, но и в целия организъм. Намаляване на негативни последици могат да бъдат, ако преди курса да проведе курс на прием на някои лекарства, в края на терапията изпълни подходяща рехабилитация, както и по време на преминаване на курса да се спазва препоръчваната диета, тъй като това е още един начин за поддържане на тялото.

Прочети още  Как да се отървем от диария при химиотерапия?

Едно от най-често срещани усложнения – нарушение на функционирането на системата на кръвообразуване, което може да доведе до лейкопению или анемия. Често възниква нарушаване на функцията на бъбреците, което в крайна сметка води до бъбречна недостатъчност. Понякога може да се разочарован работата на сърдечно-съдовата система. В редки случаи химиотерапията предизвиква появата на токсични хепатити. За свеждане до минимум на рисковете пациентката се провежда различни видове диагностика (ЕХОГРАФИЯ, ЕКГ и други) с определена закономерност.

Противопоказания

Въвеждането на токсични химикали е доста ефективно за унищожаване на злокачествени клетки, но и здравите тъкани също страдат. Този вид терапия нанася сериозен удар върху общото състояние на пациента, макар и често да и помага да се спаси живота. Затова за провеждане на химиотерапия, въпреки цялата негова полза, има редица противопоказания:

 • Тежки нервни разстройства, когато пациентката неспособна адекватно да оцени ситуацията;
 • Сериозни нарушения в работата на органите на кръвообразуване, а също и във функционирането на черния дроб и бъбреците;
 • Наличие на съпътстващо заболяване в тежка форма, тъй като химиотерапия може да влоши тяхната равностойност;
 • При слабост и общо лошо здраве на болния, ако е открита чревна непроходимост или получени незадоволителни резултати от анализи, а след това при провеждането на химиотерапия не се прилагат лекарства, като доксирубицин и топотекан;
 • Алергия или свръхчувствителност към медикамента, които смяташе да използва;
 • Нарушения на интелект и поведение.

Химиотерапия при рак на яйчниците е противопоказано да провежда при сериозни заболявания на бъбреците

Период на рехабилитация

Рехабилитация минава също и под наблюдението на специалисти. В този период на пациент, се препоръчва да се спазват следните условия:

 • Спазването на правила на деня, с достатъчно количество сън и почивка, а също и с по-малки физически усилия;
 • Укрепване на имунната система. За това ще отговарят на ароматерапия, лечебна физкултура, прием на витамини и не само;
 • Възстановяване на нормалната работа на червата;
 • Спазването на специална диета.

За храненето трябва да се каже отделно. Необходимо е да изберете диета, така че то да се състои от лесно усваивающейся храна, а също така съдържа целия необходим набор от витамини и минерали. Може да се включи в диета ниско съдържание на мазнини месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти с биифдобактериями. Ще бъдат полезни пълнозърнести ястия, както и храна, приготвена на базата на бобови растения. Желателно е да включва в диетата на плодове, зеленчуци и ядки. Също така се препоръчва да се пият различни, сокове и се хранят бульонами. Важно е да се постараем да се изключи от диетата на храни, съдържащи консерванти.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *