Химиотерапия при рак на гърдата

Ракът на млечната жлеза (РМЖ) е доста често срещано заболяване при жените. Към днешна дата РМЖ всяка година повече от 1,5 милиона жени по целия свят, третата част от тях умират от тази патология. След като в 50-те години на миналия век за лечение на пациенти с рак започна да се прилага химиотерапия, подход за комплексно лечение на рак на млечната жлеза се е променило много. Благодарение на използването на противоракови лекарства преживяемост при пациентите значително се увеличи, а смъртността е намалял с почти 20%.

Как действа химиотерапия?

Химиотерапия — един от методите за лечение на РМЖ, въз основа на заявление на цитостатических лекарства, които деактивируют и разрушават раковите патологични клетки, което води до спиране на растежа и развитието на тумор новообразувания.

Цитостатики въведени в организма на пациента през устата (във вид на таблетки), или интравенозно и класирането в кръвообращението, спират растежа на раковите клетки, не само в болните на млечната жлеза, но и във всички други органи. По този начин, лекарства въздействат не само на рака, но и на метастази, дори все още и не диагностированные.

Видове химиотерапия

Избор на метод химиотреапии, основно, зависи от състоянието на здравето на пациентката, мощност на лекарства и наличието на странични ефекти. Дадено лечение, в някои случаи, се превръща в основен — когато няма възможност да се използват други методи на въздействие върху тумора (при мулти метастазах или неоперабельной формата на новообразувания).

Видове химиотерапия – адьювантная (използва се за унищожаване на останалите ракови клетки след проведено оперативно намеса) и неоадьювантная (използва се до хирургическа намеса с цел намаляване размерите на ракови тумори или като тест за чувствителност на болестно новообразувания на химиопрепаратам) значително да попречи на развитието на ракового новообразувания.

Прочети още  Рак на гърдата на 1 етап

Как се извършва процедурата?

Провеждане на курс на химиотерапия, пряко зависи от общото здравословно състояние на пациента. Преди започване на лечението винаги се извършва серия от клинични изследвания на пациента, което позволява не само да наблюдава ефективността на лечението, но и своевременно да се идентифицират възможни усложнения.

Лекарства за химиотерапия, обикновено инжектират на пациентите интравенозно (процедури се извършват или в болнични условия или в дома). Въвеждането на цитостатика трае няколко часа, след което пациентът, при условие благосъстояние, може да се върне към нормалната жизнена дейност. Перорално приложение на лекарства за химиотерапия, се приемат пациента според схемата, съставена от лекар, при това се коригира начина им на хранене и начин на живот. При възникване на странични ефекти при всички случаи на пациента се назначават от допълнителни лекарства, или да се променя схемата на лечение.

Нежелани последици

Тъй като химиотерапия – достатъчно е токсичен метод на лечение, след което пациентите често се появяват странични ефекти като:

  • гадене и повръщане;
  • промяна на вкуса и лош вкус;
  • загубата на коса по цялото тяло;
  • възпалителни процеси в устната кухина, язва и лезии на лигавицата;
  • понижаване на общия имунитет;
  • нарушение на менструален цикъл;
  • постоянна слабост, сънливост и чувство на умора;
  • разстройство на функциите на стомашно – чревния тракт.

Степента на выраженности неприятни симптоми зависи от дозата се вземат лекарства и от индивидуалните особености на пациентите. В повечето случаи всички прояви преминават себе си при отмяна на химиопрепаратов. След завършване на курса химиотерапия при пациенти, с течение на времето, се възстановява растежа на косата, за да се възстанови отново ноктите. Почти всички промени, свързани със странични ефекти от прием на цитостатиков, са бързо обратими и преминават веднага след завършването на курс на лечение.

Гадене, повръщане и разстройство-ЧРЕВНИ може да се регулира още по време на приемането на химиопрепаратов.

Възстановителен период

Време за възстановяване след курса химиотреапии зависи от степента на поражение на организма от заболяването и тежестта на нежеланите лекарствени реакции, причинени от лечение. За облекчаване на неприятните симптоми, лекарите предписват лекарства противоанемического и гепатотропного действия, имунномодулиращи лекарствени средства.

Прочети още  Хормонална терапия при рак на млечната жлеза

Голямо значение в период на възстановяване след курс на химиотерапия на пациента, е и диета: на пациента се подбират оптимална, балансирана храна, може да му осигури на организма всички необходими вещества и да не причинява гадене.

И, в заключение, важно е: химиотерапия е в състояние значително да увеличи преживяемостта на пациентите дори и с 3 и 4 състояние на онкологични заболявания и за подобряване на качеството им на живот. Така че това и е неразделна част от терапия.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *