Химиотерапия при рак на белите дробове

Пушачите, хората имат по-голям риск от рак на белите дробове, въпреки, че ракът на белия дроб може да възникне при хора, които никога не са пушили. Рискът от рак на белите дробове се увеличава с течение на времето и броя на изпушените цигари. Ако човек се откажат от тютюнопушенето, дори и след тютюнопушенето в продължение на много години значително намалява шансовете за развитие на рак на белите дробове.

Кога и как предписват химиотерапевтическое лечение?

 • преди операцията (неоадъювантная химиотерапия), за да се намали раковую тумор и да протичането на операцията е по-лесно;
 • до лъчева терапия, или по време на лъчетерапия (химиолучевая терапия), за да лъчева терапия е по-ефективна;
 • след операцията (адъювантная химиотерапия), за намаляване на риска от връщане на рак;
 • като палиативно лечение за намаляване на симптомите, подобряване на благосъстоянието и удължаване на живота.

Лекарства за химиолечения и процедурата за неговото провеждане

При химиотерапия за рак на белите дробове се използват противоракови (цитотоксические) лекарства, които унищожават раковите клетки, което води до възможно най-малко увреждане на нормални, здрави клетки.

Химиотерапия обикновено се извършва чрез внутривенную вливане. Всяка химиотерапевтическая процедура се нарича цикъл, което е последвано от период на почивка, за да даде на тялото на пациента да дойде на себе си.

Броят на процедурите зависи от вида рак на белия дроб и на това, колко добре тялото може да се справя със страничните ефекти. Ако химиотерапия правят амбулаторно основа, това означава, че пациентът не трябва да остане в болницата през нощта.

ТРЯБВА да бъде съгласувано с лекуващия лекар план за лечение.

Някои видове химиотерапия могат назначен в перорална форма под формата на таблетки и обикновено се използват за постоянно.

Прочети още  Плоскоклетъчен рак на белия дроб

В много случаи химиотерапевтические лекарства се предписват в комбинация, Това означава, че пациентът получава едновременно на два или три различни лекарства. Тези комбинации са известни като схема на химиотерапия.

Стандартните схеми на химиотерапия включват:

 • AT: адриамицин и търговското име taxotere;
 • AC ± T: адриамицин и цитоксан, с или без taxol или таксотера;
 • CMF: цитоксан, метотрексат и фторурацил;
 • CEF: Цитоксан, эпирубицин и фторурацил;
 • FAC: фторурацил, адриамицин и цитоксан;
 • КАФЕ: цитоксан, адриамицин и фторурацил;
 • (Схема FAC и КАФЕ използват едни и същи лекарства, но използват различни дози и честота)
 • ТАК: търговското име taxotere, адриамицин и цитоксан;
 • GET: гемзар, эпирубицин и taxol.

Възможните странични ефекти и негативните ефекти

Химиотерапията засяга здравите клетки на организма и да причинява странични ефекти. Всички реагират по различен начин и последиците ще варира в зависимост от лекарства, които се използват. Често странични ефекти са временни.

Анемия е нисък брой на червените кръвни телца в кръвта. Пациентът ще се почувствате умора или задух. Д-р трябва да се контролира нивото на червените кръвни телца и да предложи лечение, ако е необходимо.

Рискът от заразяване с медикаменти за химиотерапия, намаляване на броя на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Това може да отслаби имунитета и да направи тялото по-склонни към развитието на настинка или грип. Ако пациентът се чувства зле или има температура над 38 ° C, трябва незабавно да се консултирате с вашия лекар или спешното отделение.

Рвотные язви. Някои химиотерапевтические лекарства причиняват рани на устата, язва или сгъсти възвръщане на слюнка, което прави трудно за преглъщане.

Загубата на коса. Пациентът може да започне да губи косата с главата и гърдите, в зависимост от получаваните лекарства. Косата ще расте след приключване на процедури, но за цвят и текстура, може да се промени.

Прочети още  Когато има нужда от биопсия на кожата?

Гадене или повръщане – доста често срещани симптоми, които предизвикват отвращение. Трябва да се каже на доктор.

Хранене при химиотерапия

Правилното хранене е съществена част от лечението на рака. Правилното хранене по време на лечението може да увеличи ефективността и да доведе до по-добри резултати.

Тялото се нуждае от повече калории и протеини по време на лечение на рак. Допълнителни калории и протеин се използват за възстановяване на тъканите и се бори с инфекциите по време на химиотерапия или след операция. По тази причина, повечето хора, подложени на лечение от рак, трябва да има повече. В противен случай те могат да загубят тегло.

НЕОБХОДИМОСТТА от балансиране на диетата и включване на полезни продукти от този списък, на всяко хранене

Протеинови храни: растителни протеини, като боб, леща и соя, както и на животински протеини, като пилешко, пуешко, риба и морски дарове, яйца.

Плодове и зеленчуци: избирайте повече и разнообразни плодове и зеленчуци по ваш вкус.

Обезмаслени млечни продукти: мляко, сирене, гръцки кисело мляко, извара, сирене и кисело мляко. Млечни продукти често са добри източници на протеин.

Пълнозърнести зърнени храни и крахмалосодержащие зеленчуци: овес, ечемик, кафяв ориз, царевица, картофи, грах, 100% хляб от пълнозърнести храни, тестени изделия, зърнени храни и бисквити.

Хранителни мазнини: зехтин, орехи масло (фъстъчено или бадемово масло), авокадо, ядки.

Напитки: вода, чай, кафе (особено без кофеин), мляко и разреден сок.

Рак на белия дроб е основната причина за смъртните случаи от рак по целия свят. Всяка година от рак на белите дробове, причинявайки повече от 1,6 милиона смъртни случаи. Повече, отколкото от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Употребата на тютюн всяка година е отговорен за смъртта на повече от 7 милиона души по целия свят, Повече от 6 милиона смъртни случаи са пряк резултат от употребата на тютюн и по-890 000 от смъртните случаи са в резултат на въздействието на тютюнев дим.

Прочети още  Рак на пикочния мехур при мъже

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *