Химиотерапия при рак: как се извършва процедурата и колко трае курсът на лечение

За борба със злокачествени тумори в съвременната медицина широко се прилага химиотерапия. Много от пациентите онкологични клиники се чудят: как се провежда химиотерапия и колко ефективно лечение?

Техниката се основава на въведение в организма на пациента на мощните отрови, които убиват раковите клетки. В много случаи, лечението с химиотерапия на ракови тумори – това е единственият шанс за спасяване на живот на пациента. В тази статия по-отблизо, как се провеждат сесии на химиотерапия и какви са последиците от лечението.

В кои случаи се предписва химиотерапия?

Химиотерапията представлява системната методология, насочена към борба със злокачествени заболявания. На пациента онколог назначава специални лекарства, които убиват раковите клетки.

За съжаление, химиопрепараты въздействат не само на злокачествени клетки, но и здравите бързо кратни (костен мозък, космените луковици, ЧРЕВНИ и др). Това причинява неприятни странични ефекти.

На ред с лъчева терапия и хирургическа намеса, химиотерапия се смята за един от 3-ефективните методи за лечение на злокачествени тумори. Често всички тези методи се съчетават заедно. Ако много метастази в организма, химия и се счита за най-ефикасен начин да помогне на пациента.

Химиотерапевтическое лечение позволява:

 • преди провеждането на операцията за намаляване на размера на новообразувания;
 • унищожи злокачествените клетки, останали след операцията;
 • да се бори с метастази;
 • подобряване на ефективността на лечението;
 • за предотвратяване на рецидиви на рак.

Изборът на методи зависи от локализацията и вида на новообразувания, както и стадий на рак. Най-ефективен се счита за комбинация от няколко възможности едновременно.

Лекари избират методиката на лечение в зависимост от стадия на рака и локализацията на тумора.

Лечение химиопрепаратами, като основен метод за борба с раковите растеж, използва се при системни онкологични патологиях, засягащи няколко органи: рак на кръвта, лимфом злокачествени и т.н.

Също така химиотерапия, като първата фаза на лечение, е показана на болни с тумор значителни размери, която визуализируют при диагностични разглеждане на: сарком, карцинома и т.н.

Прочети още  Как правилно да приема Морфин при рак

Също така химиотерапия на пациента може да определи за предотвратяване на рецидив на рака, подобряване на резултатите от лечението или липса на видими израстъци след хирургическа интервенция. При откриване на пациента единични възелчета злокачествен характер, разбира се предписват с цел намаляване на техния брой и размери.

В предвид въздействието върху организма на болния химиопрепараты се разделят на 2 групи:

 1. Цитотоксические, унищожаване на злокачествени клетки.
 2. Цитостатические – ензими, които се нарушава жизнените функции на патологични клетки. В крайна сметка се случва некроза на тумора.

Химиотерапия при рак, по-често, се провежда курсове – въведение лекарства чередуют с прекъсвания в лечението е, че организмът е в състояние да се възстанови след въвеждане на токсини. Онколог или химиотерапевт взима най-ефективната схема на базата от в медицинската история на пациента.

За избор на схема на химиотерапия оказват влияние следните фактори:

 • място на локализация и тип на новообразувания;
 • реакцията на пациента на въвеждането на някои лекарствени средства;
 • крайната цел, която преследва онколог (предотвратяване на рецидив, да се намали новообразование, напълно убие рак и т.н.).

Благодарение на диагностично мерки от страна на пациента определят етап на заболяването и вида на ракови тумори, оценка на състоянието на здравето. Лекарства се инжектират, както в болницата, така и амбулаторно. Някои лекарства се инжектират венозно, а други се предписват под формата на таблетки.

Някои тумори се лекуват с помощта на изолиран инфузия на раковую тумор въздействат висока доза от лекарството, при попадане на отрова в организма не се случва.

При сити онкологичен процес, затрагивающем централната нервна система, е показан интратекальная химиотерапия: лекарството се инжектира в ликвор гръбначния или главния мозък.

Комбинацията на някои лекарствени средства зависи от вида на рака и за целите, които преследва лекар. Продължителността на курса на лечението и график за неговото провеждане зависят от тежестта на cancer процес в организма. Химиотерапия се извършва от 14 дни до 6 месеца. Онколог непрекъснато се следи за състоянието на здравето на пациента и коригира схема на лечение.

Прочети още  Болка при онкологични: характеристики и видове

Как се провежда химиотерапия

По целия свят се практикува 2 вида химиотерапия: полихимиотерапия и монохимиотерапия. Моно предвижда въвеждане в тялото на пациента на едно лекарствено средство, а поли – група лекарства, използвани за опашката или едновременно.

Учените са установили, че правилно подбрани полихимиотерапия действа много по-добре, отколкото един медикамент. Някои разновидности на лекарствата са годни само за новообразувания определен вид, други – за всички видове рак.

Токсично лекарство се инжектира в организма на пациента с помощта на тънки своеобразен чрез периферическую виена, или с помощта на катетър на централна вена. В отделни случаи чрез артерия лекарство се инжектира директно в тумора. Някои видове химиотерапия се инжектира под кожата или в мускул.

Токсичен медикамент се инжектира в тялото чрез периферическую виена.

Ако лекарството трябва да попадат в организма на болния бавно (за 2 – 3 дни), се използва специална помпа за мониторинг на въвеждането на лекарствата.
Във всеки отделен случай лечението на рак се грижат тумора с помощта на химия има свои индивидуални характеристики. Първо вид терапия се избира, въз основа на тип ракового процес.

Продължителността на курсовете химиотерапия

Онколог определя броя на курсовете на химиотерапия и тяхната продължителност. На пациента могат да предписват ежедневен прием на препарати, без почивка.
Съществуват седмични схеми, когато на пациента се предписва лекарство 1-2 пъти в седмицата.

Но най-честата схема на месец. Лекарството се инжектира в продължение на няколко дни, а месец по-късно се повтаря схемата. На базата На анализи и диагностика на изследването д-р и определя коя схема е по-подходящ болния и на какви интервали от време да се инжектира лекарства.

Както показват проучванията, най-добър резултат се постига от въвеждането на лекарства веднъж на 14 дни. Точно в този период от време химиотерапия нанася удар на все още не напълно оформени клетъчните мембрани.
Но не всеки болен е в състояние да издържи на такъв сериозен удар по тялото си. Имунната система на болния отслабва, той става възприемчив към вируси и инфекции, което само влошава общото състояние на пациента. Ако до онкологията се присъединяват други патологични процеси, химиотерапевту се налага намаляване на дозата и да се удължи курсът на терапия.

Прочети още  Странични ефекти от въвеждането на химиотерапия

Странични ефекти на химиотерапията

От агресивно въздействие върху организма на лекарства, използвани в химиотерапията, страда организмът като цяло: на стомашно-чревния тракт, кожата, ноктите и косата, лигавиците и т.н.

Основните странични ефекти от въвеждането на химиотерапия:

 • Пълна или частична загуба на коса. Но, след прекратяване на въвеждането на агресивни препарати, растежа на косата се възобновява отново.
 • Остеопороза, проявляющий себе си отслабване на тъканите на костите.
 • Повръщане, диария и гадене – последици от въздействието на химиотерапията върху стомашно-чревния тракт.
 • Заболявания на инфекциозен характер, които води до общо понижаване на имунитета на организма.
 • Анемия, придружаващи фактор която е слабост и силна умора.
 • Временно или пълно безплодие.

Загубата на коса е един от страничните ефекти химеотерапии.

Ако химиотерапия твърде подкопа имунната система, може да възникне тежко последиците от: възпаление на белите дробове (пневмония), възпаление на сляпо черво (тифлит) и аноректальная инфекция.

Въз основа на казаното по-горе, преди избора на схема на лечение онколог оценява възможните рискове. Ако страничните ефекти на болния не е в състояние да издържи, дозата лекарства са намалени или лекарство се заменя с по-щадящее.

Може ли да прекъсвате лечението?

Ако имате тежко странични ефекти, много пациенти се интересуват от онколог – възможно ли е по време на прекъсване на терапията, за да се даде на тялото ви да се възстанови?

Като цяло, отговорът е отрицателен. Ако терапията се прекъсне, се усложнява от рамките на рак на процеса, се появяват нови тумори. Състоянието на болния рязко ще се влоши чак до летального., изм.

Така се прекъсва прием на лекарства се препоръчва онкологом, е абсолютно забранено!!!

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *