Хигрома на ръката

Хигрома на ръката представлява рядко срещано и доста неприятно доброкачествени образование. Размери на тумора могат да бъдат различни, обикновено, той не расте повече от пет сантиметра. В повечето случаи причина за появата на гигромы да инсталирате, не успява. Заболяване е лечимо, понякога тумора резорбира сама.

Какво представлява хигрома

Далеч не всички знаят, какво е хигрома. Това не е изненадващо, тъй като това образование ще представят себе си е рядко явление. Гигрому четка в противен случай се нарича кисти. Туморът е с правилните заоблени форми. Това добре се вижда на снимката. Вътре в него може да бъде фатална течност или слуз. Туморът може да бъде както мека, така и твърда на пипане, в зависимост от вътрешното съдържание на кисти.

Място образование гигромы — измий си ръцете. Тумор локализуется в следните места:

 • в дланта си, в средата или около палеца;
 • задна част на китката;
 • на межфаланговом ставата на палеца:
 • на дистальных фалангите.

Туморът се характеризира със следните признаци:

 • туморът е подвижна при натискането;
 • размери от 1 до 5 cm;
 • ясни контури;
 • кожата над гигромой може да се изчервявам, ако в нея се развива възпалителен процес, но най-често тя е безцветна.

На снимката добре се вижда, кой вид е хигрома и какви места тя се образува. В повечето случаи на четка се появява един вырост, но понякога израства наведнъж няколко формации. Също така образованието е однокамерным и многокамерным. В първия случай туморът е малък по размер. Във втория вариант се намират клонове, при това хигрома се увеличава в ширина.

Прочети още  Мехлем от папиллом: кое средство е най-добре?

Причините гигромы

Причина за образование гигромы на ръката до края не е била изяснена. И все пак, някои случаи на поява на тумори този вид може да се обясни. Към основните причини може да се дължи на генетична предразположеност. Този дефект, като слабост на ставите може да има вроден характер.

Втората често срещана причина — контузия. Хигрома на ръката може да се появи след фрактура на костите, особено, ако те са се сраснали погрешно. Също допринасят за образуването на кисти, заболявания на ставите, които са придружени с деформация и възпалителни процеси.

Друга причина е свързана с особеностите на дейността на човека. Тумор може да се появи поради монотонна движение на китката. Такова образование може да се появи при хора следните професии:

 • шивачки;
 • музиканти;
 • тенисистите;
 • офис работници.

Тумор може да се образува, ако от ставите изцеди течността и скопилась под кожата. В този случай, хигрома ще бъде изпълнен със серозна способност. На допир тя е плътна и еластична.

Ако за засегнатата площ ще бъде редовно да се осведомите физически натиск, то туморът ще расте по-бързо. В някои случаи, при намаляване на физически натоварвания хигрома резорбира от само себе си.

Симптоми за появата на гигромы

Хигрома расте много бавно. Тя постепенно се увеличава по размери в продължение на няколко години. Но в медицинската практика, има и такива случаи, когато кистата се появява на ръката му и се издигнах за няколко седмици.

В повечето случаи туморът не предизвиква болезнени усещания. Но тя пречи на движението на дланите и пръстите, пречи за извършване на някои действия. Болката се появява само в тези случаи, когато кистата се появява в непосредствена близост до нервните окончания.

Обрасли хигрома на ръката започва да оказва натиск върху кръвоносните съдове и изтръгне нервните окончания. Този процес е придружен от изтръпване или, напротив, повишена чувствителност.

Но дори, ако болестта не е придружено от неприятни симптоми, това не означава, че не трябва да се лекува. При поява на четката на всеки образование неизвестна етиология, трябва да се обърнат към лекар. Патологиями от този вид се занимават с хирург и ортопед. Можете да се обърнете към терапевт.

Прочети още  Как се лекува миому

Диагностика

Преди започване на лечението, е необходимо да се потвърди диагнозата. Трябва да разберете естеството на тумор образование: доброкачествени или има място онкологични заболявания. Хигрома никога не спира в злокачествен тумор. Ако това се случи, това означава, че човек се е развила не хигрома, а нещо друго. Като диагностични процедури лекар ще предпише:

 • визуален контрол изследване ще помогне за определяне на вътрешното съдържание на тумора;
 • УЛТРАЗВУК;
 • Ядрено-магнитен резонанс;
 • биопсия;
 • набоде.

Резултатите от проучването показват причината и естеството на тумора. При своевременно назначенном лечение и точното изпълнение на всички препоръки на лекаря, от болест могат да се отървете без хирургическа намеса.

Лечение гигромы

При гигроме четка лечение се извършва консервативен и оперативен метод. В отделни случаи образование трябва да се премахне с помощта на оперативна намеса.

Лечение на заболяване, е възможно с помощта на трите основни метода:

 1. Най-популярният метод — чрез пробождане или набоде. Пробиви гигрому, чрез спринцовка отнемането на течност. След това се въвеждат склерозирующее средство.
 2. В началния етап може да се подложи на физиотерапия. Ако болестта не се стартира, тази процедура ще ви помогне.
 3. Ако хигрома расте повече от един сантиметър, лекарите премахват си е хирургично.

Индикация за операция на намесата е:

 • бързото разрастване на тумора;
 • инжектиране гигромы;
 • прищипване на нервите и кръвоносните съдове;
 • ограничение на движението в областта на китката.

Операцията се извършва в един от по-долу изброените начини:

 • класически вариант с помощта на скалпел;
 • прилагането на ендоскопия;
 • лечението с лазер.

Ако на пациента е извършена операция за премахване на тумор, след нея лекар ще ви посъветва да ограничат подвижността на ставите на ръката. Ако пренебрегнат този съвет, висок риск от рецидив. Дори и ако операцията е била извършена на най-високо ниво, на тумора може да се развие отново.

Лечение на гигрому карпалния става и методи от народната медицина. За лечебни цели се използват компреси от билки: пелин, люляк цветя, листа от златен мустак. Правят вани и компреси от морска сол. Народни рецепти ефективни в началния етап. Те се използват като допълнителна терапия.

Прочети още  Средство от папиломи

Прогноза за заболяване на благоприятен. При своевременно взети мерки, от тумора може да се отърве.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *