Хигрома лучезапястного става: лекуваме?

Китката на ръката на човека е много невероятно динамични. Ние извършваме стотици малки операции на ден, те кара намира на това място става за работа. Може би това е една от причините, които обясняват защо хигрома лучезапястного става на четки се наблюдава при много хора.

Какво е това

Хигрома лучезапястного става на четки

Хигрома външно прилича на здраво топчето, е доста по-мек от последователност. Се появява той в място стадото четка, най-често от задната страна. В повечето случаи страда от дясната, «работна» ръка. При левичарите лекарите забелязват по-чести случаи на образуването на такива тумори на лявата си ръка.

Хигрома лучезапястного става на четки е синовиалната кисту. Под въздействието на неблагоприятни фактори (например травма) стените на ставна капсула чанти истончаются, съдържанието му се простира от тях. В резултат на това се формира своеобразен «торба» с течност, выпячивающийся навън. Вещество се състои от:

 • серозна течност;
 • фибрин;
 • слуз.

Обикновено хигрома не доставя много тревога. Но човек с такава «украса», могат да преживеят поради естетически дискомфорт.

Прероди в злокачествен тумор хигрома не може.

Причините за появата на

Липса на сън

Тактика на лечение от лекар разработва, идващи не от причини за образуването на кисти, а се ръководи от други съображения: пречи ли на тумора на пациента? Причинява ли болка? Ограничава ли свободата на движения?

Причини за същия появата на гигромы много. Точната не да се нарека нито един д-р. Но да приемем вероятността от образуване на кисти на китката може. Най-често тя е притеснен за тези, които:

 • има роднини, които имаше такова заболяване;
 • дава суставу честата прекомерно натоварване;
 • изпитва влиянието на неблагоприятни фактори (наскоро претърпя инфекциозно заболяване, не се получава достатъчно храна, недосыпает, се оплаква от хронична умора).

Хората, болеющие бурситами (възпаление на ставния чанти) и тендовагинитами (възпаление на съединителната тъкан около сухожилията), се намират в зоната на риска: те имат шансове за образование гигромы по-горе.

Прочети още  Лечение на полипи в матката, без операция

Някои професии предразполагат към развитието на кисти:

 • програмист;
 • спортист;
 • пианист;
 • шивачка;
 • писател.

В тези случаи причината – претоварване лучезапястного става.

Хигрома лучезапястного става на четки: лечение

Кални апликации на ръцете

Лекарите отбелязват, че лечението на тази киста не винаги е препоръчително. Процент на 50 дела, наблюдавани от своите самопроизвольное изчезването на: съдържанието на капсулата се излива в съседните такни и постепенно се резорбира. В такава ситуация се лекува просто няма. Така че при малко «пресни» гигромах, които не растат, хирургът може да препоръча наблюдение.

Ако пациентът има оплаквания за това, че новообразование доставя му неудобства, най-първо, може би, ще се опита консервативно лечение.

Но преди всичко трябва да проведе диагностика. Ето защо е важно да се консултирате с лекар при откриване на себе си в странна «сблъскване» на ръка, а не да се занимават самостоятелно. В края на краищата лаик може лесно да бъде объркан кисту с атеромой, липомой и други новообразованиями, а те се лекуват по съвсем различен начин.

Диагноза гигрому с помощта на:

 • визуална проверка;
 • проучване на пациента;
 • провеждане на ЕХОГРАФИЯ или магнитен резонанс;
 • пункция сайт.

След поставяне на диагнозата се назначава лечение.

Към консервативните методи включват излагането на:

 • кални апликации;
 • парафин;
 • ултравиолетовите лъчи.

Физиолечение може да даде добър ефект при по-малки размери новообразувания.

Ако хирургът прецени за необходимо да малоинвазивное намеса, той може да предложи на пациента пункцию гигромы. Кисту пробива, смучат съдържанието, след това напълни кухината лекарство.

В сложните случаи може да се наложи операция.

Хигрома лучезапястного става на четки: операция

Операция на ръката

Оперативната намеса е необходимо, ако:

 • хигрома ограничава мобилността;
 • пациентът изпитва болезнени усещания.

Големите размери на тумора може да стане причина за затварянето нервни връзки, появата на различни невралгий, да доведе до застой на венозна кръв. Периодично «бегание мурашек» – първият сигнал, който говори за това, че бъдат засегнати нервни окончания.

Операцията се извършва с местна упойка. Настаняване на пациента в стационар тя не изисква: намесата е минимална, общото състояние на пациента не страда.

Прочети още  Внутрипротоковая папиллома на гърдата: видове, симптоми и лечение

Ако хирургът ще избере метод бурсэктомии, то след провеждане на обезболяващи премахва новообразование, заедно с основание. Налагат шевове, които трябва да бъдат отстранени след 10-12 дни.

Често се извършва оперативно лечение с лазер. Тя допринася за бързото зарастване на постоперативна рани.
След операцията по време на възстановителния период трябва да се изключи натоварване на болната ръка.

Хигрома лучезапястного става на четки: лечение на народни средства за защита

Народна медицина

Някои пациенти, които не желаят да се обърнат към лекар, предпочитат да проверите за себе си действието на народни средства за защита. Наистина, с по-малки, наскоро възникнали хигрома може да се справи с помощта на съдържание за домашната аптечка и хладилник.

Обаче трябва да запомните: ако вие сами определяте диагноза себе си, никой няма да даде гаранция, че ще се проведе правилното лечение. Може би, вашата «хигрома» ще се окаже не са кисти, а съвсем друго заболяване. В тези случаи самолечение е в състояние да нанесе значителни щети.

Но ако диагнозата е в медицинско заведение и лекар предлага операция, може да се опитате предварително пролечиться на народни средства за защита.

На първо място това е алкохолна компрес. Разбира се, сега е трудно да си купи алкохол, но, ако у дома все още се съхраняват старите запаси, опитайте следната рецепта.

Вземете марля, сложете няколко слоя и пропитайте спирт. Приложете за възпалено място, отгоре плътно приключи с превръзка. Да носят такава превръзка трябва 2 часа. Процедурата се повтаря през всеки 2 дни – повече не е необходимо, за да не изгори кожата. Курсът продължава до тогава, докато хигрома няма да изчезне.

Можете да си приготвите отвара от борови клони. «Суровини», събира се в близко бору или парка, се варят в продължение на половин час. След това се охлажда и се правят ванички за ръце всеки ден. Или просто се втрива в гигрому памучен тампон, потопен тази отвара.

Широко известно народна медицина – зеле. Бяло зеле се използва за облекчаване пристъпите на хората, страдащи мигренями. Листата просто се поставя на челото. Така че можете да направите в случая с гигромой: да положат лист зеле до населено място на кисти. Преди няколко дни на лечение – и туморът изчезва.

Прочети още  Човешки папиломен Вирус при жените в гинекологията

Липсата на лечение на: последици

Какво ще стане, ако съществуващата дълго време гигрому не се лекува? Като показаната от тумор седмица, ще забележите, че тя не намалява по размери и не изчезва. Тогава задължително трябва да се вземат мерки. В противен случай е възможно самопроизвольное аутопсия на тумора с излитием на съдържанието.

Нататък събитията може да се развива по два сценария.

Първо: съдържанието протича вътре. Установява на съседните тъкани, тя дава тласък за образуване на множествени кисти, и не е изключено, че те ще бъдат разположени далеч от първоначалната. При този «родител» хигрома след известно време отново ще се появи.

Втората: съдържанието ще се излее навън. Ако в това време в раната е вписано мръсотия, а след това лесно може да се развие инфекция. Плат воспалятся, не е изключено нагноение. Изисква сложна операция и употребата на антибиотици.

Специално внимание трябва да се обърне новообразованию при деца. Играейки, те могат да навредят на гигрому, което ще доведе до неблагоприятни последици.

Мерки за предпазване от

Да се говори за превантивни мерки при гигроме трудно, защото никой не знае причините за неговото появяване. Но за намаляване на вероятността от неговото възникване опитайте се да разпределят натоварването на четката равномерно. Нека да си позволят почивка, ако вашата професионална дейност е свързана с много монотонни движения на четката. Обърнете внимание на всеки дискомфорт в ставите. Качествено яжте, опитайте се да не переохлаждаться.

Няма нищо страшно хигрома от себе си не представлява. Но по-добре да се отървем от нея, ако тя не се провежда самостоятелно. Тогава не трябва да влиза в живота си някакво ограничение и изпитва страх от самопроизвольного аутопсия на капсули. След правилно проведено в условията на здравно заведение за лечение на хигрома ще изчезне и никога повече няма да ви притеснява.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *