Хигрома крака

Хигрома крака – това е доброкачествен тумор, вътре в които се съдържа течност със слуз и нишки протеин – фибрин. Причинител за появата му все още не са монтирани, обаче при хора, живеещи на чести физически натоварвания или които редовно получават нараняване на крака, според статистиката такива гигромы се появяват много по-често. При малки тумори медицинска терапия се изисква не винаги е достатъчно просто наблюдение на специалист, но ако се бум започва да расте или болки, тук вече е необходимо лечение. На езика на учените е новообразование се нарича ганглионом – образование без нервни рецептори, подобен по структура с кисти.

Обща характеристика на патология

Това новообразование е округлое структура и кух отвътре. Кухина често се пълни с течност. Визуално хигрома, подобна на капсула, която може да бъде прикрепена към суставу пищяла или черупка на сухожильной тъкан. Именно този фактор често и обуславливается местоположението на новообразувания около ставата.

Терапия изисква само, ако създадената клечка пречи да живеят на пациента. В други случаи е достатъчно просто наблюдение на специалист, тъй като създадената капсула лесно може да остане в този си вид за дълъг период. Тя не се развива по-нататък и не носи никаква опасност. В злокачествени тумори гигромы също не се прераждат.

Яви новообразование е от два вида: създадено от «веретенообразных» клетки или от сферични. В първия случай от тези клетки се създава обвивка на капсулата, нещо подобно на съединителната тъкан. Сферични клетки създават течност, наполняющую бум.

Болестта е опасна своите рецидиви, които често се срещат дори и след хирургическа операция. Това се дължи на факта, че дори една переродившаяся клетка е в състояние да провокира появата на нова гигромы, така и се случва, ако такива клетки останали след хирургическа интервенция.

Сухожильные ганглии също са разделени на однокамерные и имота са от двукамерна дограма. При однокамерном вътре подутини има само една полсть, напълнени с течност. А при двухкамерном това са две кухини, напълно изолирани един от друг или свързани с помощта на канал.

Причини за възникване

Точните причини за появата на сухожилие ганглия все още не са монтирани. Но рисковите фактори, преди всичко, принадлежи на няколко сериозни травми на краката или получаване на постоянни микроскопични щети. Според статистиката гигромой на крака най-често се разболяват спортисти, живеещи постоянно натоварване на долните крайници – легкоатлеты, футболисти и не само. Освен това, в групата на риска са тези, които всеки ден се работи «на крака» – продавачи, хамали, военни и други.

Използването на неудобните обувки могат да станат причина за появата на гигромы крака

Използването на неудобните обувки, например, по-малък размер или на прекалено висок ток също допринася за развитието на сухожилие ганглия. Между другото, при жените хигрома крака се среща много по-често, отколкото при мъжете и лекари свързват именно с чести носенето на обувки на висок ток. Още един предрасполагающий фактор – възпалението на ставите и сухожилията на крака, а също и получаване на травми голеностопа или на целия крак. Генетично предразположение към заболявания от този вид също играе значителна роля. Ако родителите или близки роднини е хигрома, а след това на пациента също могат да бъдат отнесени към групата на риска.

Прочети още  Лечение на миома на матката, без операция

Клинични прояви

Да се определи наличието на сухожилие ганглия може да бъде сравнително лесно. Лекар на достатъчно информация за поставяне на диагноза вече след проучване и разглеждане на пациента. Започва болест, с малка кръгла подуване на крак. Понякога такива бучки може да се окаже доста. Обикновено кистата не расте и не боли. И в тези случаи специална терапия не е необходима, ако те не създават неудобства на пациентите.

Сред проявите са следните:

 • Границата подуване ясно очертани, размер може да достигне до 10 см в диаметър;
 • Структурата на образованието софт;
 • Ако туморът передавливает кръвоносните съдове, а след това спиране може да стане бледа и студена;
 • Образование, разположено в близост до нервните окончания става болезнено;
 • Подуване не се движи, тя е плътно прикрепена към сухожилию;
 • Кожата не се променя и до кисте не прирастает;
 • При натиск върху подуване може да се усети силна болка.

Как изглежда хигрома крака

Туморът расте много бавно, но себе си почти никога не се резорбира. Помощ в това могат само народни средства или приемане на лекарства.

Видове

Хигрома крака условно се разделя на няколко вида:

 • Изолирано. Кухина не е свързана с капсула на ставата. Въпреки това, самата тумор като веднъж се формира там, където започва ставата;
 • С капак. Между суставом и тумор се формира един «клапан». При такъв строеж на нова течност може да изтече в тумора по време на физически натоварвания, което води до нарастване на новообразувания;
 • С соустьем. Между тумор и суставом се образува канал, по който течност от новообразувания може да попаднат в чантата става.

Диагностика

Най-често за цялостна диагностика на достатъчно визуална проверка и проучване на пациента. Въпреки това, в някои случаи може да се използва също и инструментални изследвания. Сред инструментални изследвания за откриване на болестта най-често се използва УЛТРАЗВУК, рентген и пункцию.

Метод на ултразвуково изследване е ценно с това, че освен факта на наличието на диагнозата може да се определя и дебелината на стените на капсули и характера на течности си наполняющей. Освен това, можете да определите броя на камерите, факт съединение новообразувания със ставите и костите, наличието на патологични тъкани.

ЕХОГРАФИЯ – един от методите за диагностика на гигромы крака

С помощта на рентген може да се разбере ясни граници на новообразувания и степента на увреждане става, около която тя вече има.

Набоде позволява еднозначно да се установи, че новообразование е точно гигромой, а не друг вариант на доброкачествен или злокачествен тумор. Също така при използване на този метод на диагностика може да се открие навреме вътрешни възпалителни процеси.

Прочети още  Полипи в стомаха

Начини за лечение

Преди избора на оптимална терапия вашият лекар трябва недвусмислено да се разбере вида и размера на новообразование, а също така да се знае за наличието или липсата на инфекции и възпалителни процеси. Сред методите за борба с болестта, най-често – от консервативно лечение, народни методи, хирургическа намеса.

Консервативно

При консервативна метод на лечение основната мярка е изпълнение на повредената част. В края на краищата, самата му поява на кисти най-често се случва в резултат на микротравматизма, случающегося при редовни физически натоварвания. Понякога може да помогне на редовен масаж.

В някои случаи се извършва пункция. При такъв метод на лечение на течност от новообразувания се изпомпва с помощта на дълга и дебела игла под локална анестезия. След изпомпване на течност в полсть са въведени глюкокортикоидные лекарства с добавянето на антибиотици за предотвратяване на инфекция и възпаление. След това мястото на намеса бинтуется опъната превръзка, която трябва да се оставят за един ден или два. След извършване на пункция сайт обвивка новообразувания се запазва, което често води до появата на рецидив на заболяването. Тъй като в резултат на претоварване кухина често се изпълва с нова течност. Най-често пункция се извършва, ако оперативната намеса е невъзможно, и тя е временно решение на проблема.

Друг метод за борба с гигромой – раздавливание. В този случай на тумор надавливают отвън, в резултат на капсулата паузи и течността изтича.

Този начин се използва доста рядко, в края на краищата, той е болезнен, а класират в тялото течност, макар и да се счита за стерилен, но може впоследствие да доведе до поява на нови тумори.

Добър ефект може да има и физиотерапия – нагряване на тумори с помощта на элекротофореза или други апарати.

Хирургично

Операцията е най-ефективният начин да се избавите от доброкачествен тумор. В този случай капсулата се отстранява напълно, заедно с течност, натрупани вътре. Това се случва под обща или местна обезболиванием. Продължителността на процедурата е не повече от 40 минути, а времето за възстановяване 7 – 14 дни.

Един от съвременните начини на лечение – отстраняване с помощта на лазер. При тази капсула се нагрява, докато стените му не ще изчезнат. В резултат на това процедурите не остава постоперативни белези, рецидиви на заболяването почти не се появяват, а и времето, необходимо за рехабилитация на значително намалява. Въпреки това, тази операция струва доста скъпо, а въздействието на лазера може да доведе до появата на изгаряне.

Народни начини

В началния етап от появата на тумори народни средства дават добър ефект. Сред най-популярните рецепти могат да бъдат следните: компрес от нарязани плодове physalis, прикладывании мед (обикновен пятак на 1 – 2 дни, опъната превръзка приматывают до новообразованию). Добре помага и алкохолна компрес за през нощта – превръзка, сгъната на няколко слоя смачивается в шестидесятипроцентном алкохол и прикладывается към туморите, след това отгоре се наслагват слой вата, полиетилен и всичко това се определя кърпа.

Прочети още  Народни средства от папиломи

Още един начин – самостоятелно производство на лечебни мехлеми. Рецептата е такава: rub 2 опаковки таблетки ибупорфена, покрийте с йод. Маз се нанася не по-малко от два пъти в денонощието в увредената област. Курсът на лечение е една седмица. Ако в резултат на нанасяне на състава възникват местни негативни реакции на кожата, обриви, дразнене или сърбеж, след което изберете друг начин на лечение.

Компрес от пресен пелин – народен метод на лечение гигромы крака

Добре помага и свеж див пелин. Достатъчно се смила трева и pribintovat опъната превръзка на тумори.

Компреси от зеле лист, намазва с мед, също имат благотворен ефект. Компрес приматывают до шишке, промени го е препоръчително на всеки два часа. Могат да се прилагат компреси от червена глина и морска сол, също така, импрегнирани с говеждо жлъчката. Принципът им на налагане на същата.

Народни средства се използват при малки тумори, ако наличието на подутини не пречи на пациента и не се наблюдава му на активен растеж. В други случаи е показано хирургическа намеса.

Характеристики на следоперативна рехабилитация

След отстраняване на тумора се налагат шевове и тугая превръзка на увредената област. Превръзката трябва да носи една седмица, а конците се отстраняват чрез 7 – 10 на нея. В този период пациентите може да бъде порекомендована лекарствена терапия, заключающаяся на прием на антибиотици и противовъзпалителни средства. Това трябва да се избегне заразяване оперируемой област и за това, за да се намали вероятността от поява на рецидив на заболяването.

Усложнения

Ако при възникване на тумори не се предприемат никакви мерки, а след това тя може да расте и става болезнено и често води до възпаление на ставите и сухожилията.

До сериозни усложнения може да се дължи на ограничаване на подвижността и възможността за разкъсване на капсулата. Факт е, че капсулата при увеличаване могат да се спукат и тогава течността от нея прониква в околните тъкани, което води до възпаление. Такова явление е много болезнено и може да доведе до появата на рецидив.

Понякога в течност, скопившуюся в капсула новообразувания, може да се инфектира, което ще предизвика появата на гнойного възпаление.

Профилактика

Като превантивни мерки могат да се дадат няколко общи съвета:

 • Не злоупотребявайте с носенето на обувки на висок ток;
 • При необходимост от редовни физически натоварвания фиксира ставата голеностопа с помощта на тесни ленти, което ще помогне да се избегне появата на микротравм;
 • Се опита да се носят обувки от естествени материали, в която крака ще се чувстват удобно;
 • При нараняване трябва да се улови крайник еластична превръзка и да се обърнат към специалист за консултация;
 • Периодично се прави релаксиращ масаж на ходила и охлаждащи компреси.

Най-добри резултати дава цялостна терапия в съответствие с всички препоръки на лекаря в рехабилитационен период.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *