Хигрома ICD 10

Скелет на човек, през целия си живот преживява огромен стрес, така че не е чудно, че е възможно появата на ставни заболявания с различна степен на тежест. Всички те са отразени в документа, наречен «Международна класификация на болестите» на десетата ревизия. Така, например, доста често се среща възпаление на синовиальных чанти, разположени на тялото между костна выступом и сухожилием, по-учен наричан хигрома ICD 10.

Какво е това?

Външно наречена патология изглежда като разширение на кожата, попълнен серозна течност с включвания на слуз и протеини фибрин. Това новообразование на меките тъкани е благоприятен.

В класификация на болестите цялата информация за бурситах събрана в раздел М71. Изключение са само ставни промени на палеца на крака, те са в друга категория.

Хигрома по МКБ определена код М71.3 и съдържа посочване на:

  • причини;
  • симптомите на това;
  • методи на лечение;
  • прогнозиране на резултатите;
  • профилактика.

Причини за възникване

Причина за развитието на разрушителните процеси в ставата много. Най-честата разновидност на заболяването по международната класификация на болестите е хигрома четка. Външния му вид е под себе си редица причини:

  • физическо натоварване с преобладаване на въртене движения на четката. Обикновено тази патология е професионален издержкой спортисти (бадминтон, тенис), шивачки, маляров, штукатуров, музиканти.
  • травма;
  • хронично възпалително заболяване (артроза, артрит, инфекция);
  • наследственост;
  • физиологично стареене на организма.

Хигрома – не е самостоятелно заболяване, а само последица от дълбоките причини, които също трябва да се идентифицират и премахнат.

Симптоми

На ранните етапи на гигромы нямат ярко изразена симптоматика. Само след известно време може да усетите болка по време на изпълнението дори на обикновените дела на дома.

Прочети още  Лечение lipoma на народни средства за защита

Ако се направи аналогия, този възпалителен процес в ставата може да се сравни с една торба херния. Първо, той не се вижда, кожата, докато само набъбва, а в по-късните етапи на развитие на неравност може да се открие и с невъоръжено око.

Моля, обърнете внимание: това е новообразование не се превръща в злокачествен форма, но при развитието си сдавливает съдове и нервите, разположени близо до това, което може да доведе до друг вид усложнения.

Място на локализация

Ръка. Печат се формира от задната част на ръката. Като лечение се използва електрофореза и топлина. В напреднали случаи – операцията.

На китката. В размер може да достигне до 6 сантиметра. Най-често е предизвикана от заболяване на монотонната работа, свързана с глоба моторикой или лошо залеченной стара травма.

Лучезапястный ставата. Представлява кръгло новообразование в диаметър около 6 сантиметра. Не предизвиква дискомфорт в начален етап, по-късно може да доведе до ограничаване на функционалността на цялата страна. При силни болки или за козметичен план се назначава хирургическа намеса

На спирка. Тази хигрома – в резултат на тежки товари. Лечението може да бъде консервативно с прилагането на физиотерапия или народни средства за защита, но в случай на нагноения и отоци – само оперативно намеса.

Коляното. Провокирано от постоянен стрес или травма. Може да бъде като една издатина, така и няколко. В първия случай лесно се лекува с масаж, кал и прогреванием.

Хигрома ICD 10 – възпалителен процес в ставата, който има различна локализация в тялото на човека, но лесно могат да бъдат планирани лечение в случай на навременно лечение в здравно заведение.

Прочети още  Полипи в червата: причини, симптоми, диагностика и лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *