Хемангиоми при новородени

При новородени хемангиоми се проявяват под формата на доброкачествен тумор в червен или дори лилав цвят. Локализират тези новообразувания често на главата на бебето, но може да е и по гърба, гърдите и в някои други части на тялото. Като цяло, образование не пречи на бебето и не го притеснява, минава себе си след време. Ако туморът достигне значителни размери, то тогава трябва да се започне лечение.

Какво е хемангиоми

Новообразование представлява множествено струпване на ендотелиална клетъчна, които извършват хаотичное разпространение и развитие на организма на новороденото. С други думи, в тялото на малко дете се натрупва значително количество на съдовите тъкани и капиляри. Червено или бардовое петно активно расте през първата година от живота на бебето, след това го растеж намалява, и то напълно изчезва.

Външно е новообразование изглежда плоска или изпъкнала над кожата. Прости хемангиоми винаги са разположени върху горната повърхност на епитела. Те разполагат с ясни граници и гладка повърхност. Петното не причинява никакви притеснения, то само може да доведе до козметични неудобство, по мнението на родителите.

Комбинирана дъно може да бъдат засегнати и по-дълбоките слоеве на епидермиса, т.е. да проникне дълбоко в кожата слой. Смесени форми на новообразувания улавят съдови тъкан, мастните, лимфоидные и нервните връзки.

Причина за образование хемангиоми

Точните причини специалисти се нарече все още не могат. Известно е само, че на всеки 10 жени се ражда дете с такава маркировка. Успя да разкрие зависимостта на степента на увреждане на кожата на бебето от пренесени майка на вирусни заболявания по време на бременност. По този начин отслабва имунитета на жената се отразява на здравето на нероденото си бебе.

Прочети още  Лимфом Ходжкина

Фактори, които влияят върху образованието на подобен вид, също така може да се нарече следните:

 • лекарства, приемани на една жена по време на бременност, без съответните медицински контрол;
 • вирусни и инфекциозни болести, пренесени жена в първите две триместър на бременността;
 • екологична обстановка в района на пребиваване;
 • преждевременно раждане;
 • многоплодная по време на бременност;
 • патологични отклонения (усърдието на плода, плацентарная изостаналостта, прееклампсия);
 • доста късна възраст за света на плода (след 35 години).

Признаци, симптоми и прояви

През първите три седмици след раждането на едно дете може да забележите леко зачервяване на тялото, която с течение на времето всички се увеличава площта на разпространение. Скоро се забелязва увеличение на локализираните над повърхността на кожата покривка. През първите три месеца туморът нараства бързо в диаметър. Ако в този период да кликнете върху него, тогава той ще придобие бледа сянка, след това обратно се възстановява в цвят.

А когато новороденото плаче, куксится или извършва активни движения на ръце и крака, хемангиоми придобива по-наситен цвят и се увеличава в диаметър. Това се случва поради факта , че до мястото на поражението идва голямо количество кръв. Ако не се колебайте раната място, то ще бъде нажежено в сравнение с околните тъкани.

В 80% от случаите появата на такива петна не е страшно за бебето. В продължение на 3 – 5 години такива новообразувания имат тенденция рассасываться себе си. Но ако туморът нараства след 5 – годишна възраст, а родителите трябва да посетите д-р за изследване на новообразувания и изключения го перерастания в злокачествен форма.

Младенческие хемангиоми, локализирани в областта на носа, ушите или върху лигавицата на устната кухина, понякога може да предизвикат проблеми с дишането, зрение или с увреден слух. В този случай родителите трябва да се вземат сериозни мерки за лечение на тумори.

В случай, че новообразование локализирани в областта на външните полови органи или на части от кожата, които често са ранени клетки (например – втрива дрехи), повърхността му често изъязвляется.

Лечение на хемангиоми при новородени

За да се назначи правилното и достатъчно ефективно лечение, трябва да се гледа малко дете специалист. Визуална оценка на хемангиоми ще помогне да се направи картина на по-нататъшни действия. Разглеждане на бебето могат да произвеждат такива лекари, като педиатър, дерматолог и хирург.

Прочети още  Меланом на кожата

За да разкрие точната природа на новообразувания, трябва да премине серия от диагностични изследвания:

 • Дерматоскопию. С помощта на специален инструмент се извършва детайлно проучване на тумори.
 • УЛТРАЗВУК на лезията.
 • Ангиографию. Подкрашиваются специален разработчика близките съдове и се прави рентгеново изследване на тумора.
 • Компютърна томография. В случай, че туморът седи достатъчно дълбоко в тъканите на епитела, без компютърната томография не е задължително.

Лечението се свежда до две основни техники: медикаментозному и хирургически. Медикаментозно лечение предполага прием на някои лекарства, които намаляват съдови възпаления и възпрепятстват развитието на патогенни клетки. При консумация на новороденото тези лекарства често се появяват странични ефекти. За да се предотврати, трябва ясно да следвате препоръките на вашия лекар.

Хирургическа намеса е допустимо да се извършват само в най-крайни случаи, например тогава. Когато новообразование улавя важен орган, което пречи на неговото нормално функциониране Това може да е очите, ушите, носа, около аналния отвор. Също така опасни хемангиоми са в устната област.

Оперативното лечение може да се проведе радиолучевой терапия, лазерна коагуляцией, точков прижиганием, криодеструкцией (замразяване на доброкачествени на туморните клетки и тъкани) и склеродеструкцией (въвеждането на специални вещества склерозирующего въздействие).

Понякога добри методи за лечение на тумори на подобен тип са народни средства. Да ги прилагат, е необходимо само след консултация с лекар. Могат да се използват следните препарати:

 • компреси въз основа на тинктура, чай гъбички;
 • за налагане на запор върху повредената място от прясно зеле листа (трябва да издържат на не повече от 30 минути);
 • смес от 100 грама глухарчета и студена вода с малко сол.

Профилактика на хемангиоми

Профилактика на хемангиоми при новородени трябва да се започне на време преди раждането им. Бъдещата майка трябва внимателно да следи за здравето си и навреме да се лекуват всякакви вирусни и инфекциозни заболявания. Също така майка трябва правилно да се хранят здравословно, за да укрепите вашия имунитет.

Ако хемангиоми се открива при новороденото дете, жената трябва незабавно да се потърси консултация с вашия педиатър. Превантивна работа с такива деца да се извършва постоянно. До 5 години децата трябва да обследоваться от д-р всяка година.

Хемангиоми са едни от най-често срещаните тумори сред новородени, те представляват до 90% от етапите на тумори ранна възраст. Въпреки факта, че те се отнасят до опухолевым образованиям, имат тенденция към бързо увеличаване, изглежда приятна в естетически план и противни, те имат и положителни страни – добре се лекуват, отстраняват и притежават свойства за обратна регресия, ако навреме да се започне лечението им.

Прочети още  Рак на устните

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *