Хемангиоми на гръбначния стълб

Хемангиоми на гръбначния стълб – това е тумор межпозвонков, а именно съдови им участъци. Тази патология може да се срещне във всеки отдел гръбначни скреплений, където има кръвоносните съдове. Заболяването е достатъчно опасно, затова изисква незабавно лечение.

Какво е хемангиоми на гръбначния стълб

Хемангиоми на гръбначния стълб е доброкачествен тумор.

Развива винаги в позвоночном тялото. Новообразование може да покрие лумбалните гръбначния подредена, а могат да се развиват в гръдната част на гръбначните дискове. Независимо от мястото на локализация, патология има свойството да се концентрира само в един сегмент на човешкото тяло.

Туморът се формира в резултат на струпването на кръвоносните съдове. Тези съдове, от своя страна, се формира по причина на вродени сърдечни аномалии. Раковите Клетки да растат много бавно, така че основните симптоми за заболяването не са характерни. Новообразование няма способността да метастазират, тъй като има определена област на разпространение.

Болестта най-често са изложени на жените на 20 – 40 години. Според някои, обуславливается такава статистическа цифра детородным възрастта, в която хормонална среда в организма, най-засилено.

Причина за образование хемангиоми на гръбначния стълб

Точните причини на патологичния процес в прешлени не може да се нарече, но специалисти са разкрити три типични случая, които влияят на заболяването:

 • Генетично предразположение. Близки роднини, които имат проблеми с позвонковыми дискове, а именно съдови новообразованиями на прешлени, предават своята болест по наследство.
 • Женски пол. Именно жените най-много се харесват на това заболяване при доктор. Това се дължи на постоянно променящите се хормонален фон, особено в периода на бременност. Освен това, нивата на естроген значително се променя, че не може да не се отразява на съдовете на гръбначния стълб.
 • Нараняване на прешлените. Натъртвания, ожулвания, както и прекомерно натоварване на съдове могат да повлияят на разширяване на съдово компонент и да провокира растеж на патогенни клетки, което води до тумори.

Най-често са засегнати от гръдния отдел на гръбначния стълб (Th12), след това – лумбална. Подуване на шийните се счита за една от най-опасните, тъй като носи риск от нарушения на кръвоснабдяването на главния мозък. В лумбалната част обикновено са засегнати дъга l1-l4, което води до различни неврологични разстройства.

Признаци, симптоми и прояви

Симптомите зависят от местоположението на тумора, степента на нейното разширяване и възрастта на пациента. Много дълго време туморът протича безсимптомно, без да дава никакви признаци за своето проявление и разпространение. Във връзка с това често заболяването се откриват в по-късните му етапи, в същото време, когато по цял необходимо е провеждане на лечение.

Често патология се откриват само тогава, когато човек се обърне към специалист за силна травма или синини. Д-р с помощта на диагностични изследвания проверява степента на травматизации, и открива възниква патология.

И все още на ранен етап на заболяването може да се открие, ако се обърне внимание на болезнените усещания. Първо болковият дискомфорт възниква периодични темпове, но с течение на времето всички учащается до периодични състояние. При голям разрастании на тумора болката става нестерпимой.

Прочети още  Плоскоклетъчен карцином

Туморните израстъци, които постигат един сантиметър, не само много силно да боли, но и се ангажират в болестния процес нервните окончания на организма. По тази причина се появяват неврологични нарушения, свързани с нарушение на целостта и структурирана работа на прешлените. Освен това, възниква болестния процес – степента на гръбначния мозък.

При малки тумори болковият синдром е умерен, възниква по-често през нощта или след физически упражнения. Хемангиоми на гръбначния стълб се проявява под формата на:

 • мравучкане на крайниците;
 • параличами и парезами;
 • нарушение на сърдечния мускул;
 • недостатъчност на храносмилателни функции;
 • разстройство на работата на тазовите органи.

Етап на хемангиоми на гръбначния стълб

Рискът от усложнения се увеличава на най-късните етапи на заболяването. Смята се, че размера на тумора до един сантиметър не носи никаква опасност. Хемангиоми на гръбначния стълб според степента на поражение може да локализовываться:

 • в тялото на прешлен;
 • по цялата му повърхност;
 • поражението на задното полухалки;
 • комбинирана патология в тялото прешлен и задната полухалки;
 • улавяне на тумора в эпидуральном пространство.

Заболяване може да бъде няколко вида:

 • Капиллярное. Туморът е съсредоточена в мястото на локализация под формата на плътен клубка. Много трудно се лекува консервативни методи, тъй като не разполага с достатъчно ярки симптоматикой.
 • Рацематозное. Хистологията на тумора напомня капиллярную окото. Съдове е по-голяма постройка.
 • Кавернозное. Съдове, разположени в тънки прослоек с прозрачни стени. Устната е много плътно запълнени с кръвоносните съдове.
 • Смесен. Капилярна и кавернозные съдове се съчетават в този вид тумори. Процедурата е много различна, зависи силно от размера на образование и степента на поражение на гръбначния стълб.

Лечение на хемангиоми на гръбначния стълб

За да се установи точна диагноза, трябва да мине комплексно диагностично изследване, нацеленное за идентифициране на точните форми тумори, етап на неговото разпространение и точните места за локализация. За такива диагностични техники причисляват:

 • Рентгенова снимка. Открива преобразуване на костната тъкан в момента на появата на тумори. Ефективен този метод само за малки форми, образувания (до 1 см), по-значителни размери може да донесе невярна информация при тяхното проучване.
 • Магниторезонансная томография. С точност определя размера и вида на тумора.
 • Компютърна томография. Ефективно определя огнища малки размери.
Прочети още  Рак 4 степен с метастази колко живеят

До хирургически методи на лечение са се обърнали достатъчно често. Този начин на лечение е необходимо на тези пациенти, при които се наблюдават непоносима болка, нарушение на процеса на уриниране и дефекация, загуба на моторни дейности. Оперативната намеса е за предпочитане да прекарват децата си, тъй като радиоактивно въздействие върху тях влияе пагубно начин.

До пункционной вертебропластике прибягва в случай на прояви на атипична хемангиоми и хемангиоми на маточната шийка позвоночном отдел. В гръбначния стълб се инжектира специално вещество, на базата на костния елемент, който ви дава възможност да закупите позвоночному стълб подплатени анатомична здравина.

Емболизация включва инжектиране на вещества, перекрывающее тумори необходимо за растежа на хранене.

Емболизация доста рядко се използва в практиката за лечение на гемангиозного образование, тъй като метод е опасен и техническо предизвикателство.

Алкоголизация се основава на въвеждането на 96% етилов алкохол. Това вещество намалява параметри на хемангиоми.

Но най-разпространеният метод на лечение е лъчева терапия, при която се случва въздействие върху патология рентгеновия радиация. Става унищожаване на тумори на клетъчно ниво, спира я на по-нататъшен растеж, се случва потискане на болката на симптоматиката.

Профилактика на хемангиоми на гръбначния стълб

За да се избегнат заболявания на хемангиоми на гръбначния стълб, трябва да внимавате за здравето си и да не допуска травматичности позвонковых дискове. При всички удари, дори не е значителен характер, трябва да се потърси съвет от специалист.

Изследване в клиниката си струва да се провежда ежегодно, а в случай на висока вероятност за развитие на патология (например, в случай на наследствеността) трябва да се подложи на редовни диагностични изследвания.

Като цяло, заболяването се развива на фона на ниска имунитета, когато тялото не е в състояние да се противопоставят патогенным на микроорганизми. Така че, за да се избегне риска от неговото развитие, трябва да следват диета на хранене и правенето на упражнения.

Хемангиоми на гръбначния стълб — това е заболяване, за които е характерно наличието на бавно развиваща се на доброкачествен тумор. Представено от заболяването може да протече с болевым синдром или безболезнено. Неговото формиране се случва във всеки костната тъкан. Хемангиоми – това е една от най-често диагностируемых първични тумори на гръбначния стълб.

Прочети още  Капилярни хемангиоми

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *