Характеристики на течението на рак на шийката на матката втори етап

В рака на шийката на матката при жените особено значение заема ракът на 2 степен на шийката на матката. Именно тази степен (етап) се характеризира с появата на симптоми, тъй като първият етап почти винаги протича безсимптомно.

Защото на шийката на матката няма нервни окончания, тя остава нечувствительной до болка и началото на злокачествен процес остава незабелязан жена. Така че в първата фаза на рак на практика няма симптоми и първите «звоночки» за проблемите в женската полова сфера се появяват по-късно, по малко небрежност заболявания.

Тази коварна функция шеечного рак е опасно, че с всеки изминал ден на жената, с онкологией става все по-малко шансове за навременното излекуване.

2 етап на рак на шийката на матката – това е опухолевое разрастването на повече от 5 см в диаметър, проросшее в стената на матката, но не и на което да отиде отвъд него, не затрагивающее стените на таза и тъкани на съседните органи.

Новообразование се случва инвазивни, т.е. способен да покълнат в околните тъкани и органи, или които не са агресивни.

В неопластични процес могат да участват едно или няколко близките лимфни възли. В тях раковите клетки са от патологичните огнища чрез лимфата, или издънка от засегнатата на матката.

Рак 2 степен на шийката на матката може да се проведе в няколко етапа:

 • 2а – тумор расте надолу, в посока на влагалището;
 • 2в и 2б – туморът прогресира, раковите клетки растат извън шийката на матката.

По характер на протичането на заболяването, отделят 3 варианта на рака на маточната шийка (РШМ):

 • Вагинален – поражението на две трети от влагалището;
 • Параметральный – поникването на рак от параметрия в малкия таз.
 • Метастатический.

Процедурата

Нарушение в менструалния цикъл

 • Кървави секрети, която се появява при жените в межменструальном период;
 • Появата на малки количества кръв, след сексуална близост или разглеждане на гинеколог;
 • Нарушение в менструалния цикъл: менструация се удължават по време, стегнати, стават все по-болезнени;
 • Болка в областта на таза;
 • Болезненост по време на полов акт;
 • Общи симптоми: произволникът похудание, постоянна слабост, умора, често се наблюдава субфебрильная температура (около 37 градуса);
 • Като цяло анализа на кръвта запис анемия, високо СОЭ;
 • Зацапване при жените в менопауза;
 • Ако туморът на маточната шийка е достатъчно големи размери, секрет от половите пътища придобиват неприятна миризма.

Появата на кръв в секрети се дължи на растеж на тумор на образованието. Растат в тъканите, новообразование уврежда кръвоносните съдове и те започват да кървят.

Диагностика

Преглед при гинеколог

 1. Лекарски преглед на гинеколог: бимануальное проучване и вземане на намазка на онкоцитологию.
 2. При разглеждането на гинеколог може да предположи възможен онкологичен процес, в този случай той може да прибегне до такова изследване, като УЛТРАЗВУК, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс.

При гинекологическом разглеждане на лекар взима цитонамазка от маточната канал. Нататък посяват материал проучвания на цитологию. Най-добре е този анализ се извършва в средата на цикъла, резултатите ще бъдат по-достоверни.

Колпоскопия – това е микроскопичен проверка на стените на маточната шийка със специален апарат, с вградена увеличительной лупа и осветителем. Колпоскопия може да бъде прост и разширен (използвани окрашивающие решения, приложими на повърхността на шийката на матката).

Окончателно потвърждава диагнозата биопсия, изследване на гистологию подозрителни обекти тъкан на шийката на матката.

Прочети още  Рак на яйчниците

Характеристики на лечение на рак на шийката на матката

Операция на матката

Тактика на лечение на рак предполага интегриран подход.

Най-ефективни за втората фаза на рак, е хирургична техника, оперативна намеса с цел отстраняване на тумора. При операция хирургът отслаивает тумор и я обрасли клетки от здравите тъкани.

Да в тъканите случайно не са останали мутировавшие клетки, да се прилага химио — и радиотерапию, унищожавайки нездравословни онкоклетки.
В зависимост от локализацията паталогического на разрастване, лекарите подберете подходящият метод на операция:

 • Конизация на шийката на матката. За тумор въздействат с помощта на електро — или лазерна коагулация , криодеструкции, электроэксцизии.
 • Ако шийката на матката е значително изкривена, показва нейната ампутация.
 • В случай, че изпълнението на конизации непрактично, матката се отстранява (экстирпация на матката). Показания до този вид операция – женски на възраст над 50 години.
 • Понякога, ако в процеса участват и придатки на матката, прибягват до пълно отстраняване на матката заедно с придатками.

Профилактика

  1. За навременно откриване на рак на шийката на матката в ранен стадий е много важно всяка година да мине медицински преглед, по-специално, таза преглед.
  2. Голяма роля за предотвратяване на появата на рак на маточната шийка е вакцинопрофилактика срещу човешкия папиломен вирус (HPV). Провежда ваксина Гардасил или Церварикс, момичета, до 13 — 15-тилетнем възраст.
  3. Навременното откриване и лечение на преканцерозни процеси, ерозии, псевдоэрозий, лейкоплакий на шийката на матката и на епителните дисплазий.
  4. Отказ от тютюнопушенето.
  5. Момичета трябва да се насажда идеята за недопустимостта на започване на полов живот и бременността в ранна възраст, до 16 години. Половата система до тази възраст все още не е завършила своето развитие и е много уязвима за различни гинекологични заболявания.
Прочети още  Плоскоклетъчен карцином на шийката на матката

Прогноза

Прогнозата на лекарите

Колкото по-рано разкри заболяване и е започнал лечение, това благоприятнее за жени прогноза.

Колко живеят жените от втората стъпка на рак на шийката на матката? По този въпрос всичко е много индивидуално и зависи от общото здравословно състояние на жената, нейната възраст, наличието на други заболявания. Според статистиката, пет годишната преживяемост при пациенти с втората стъпка на болестта, в-средно до 75-80%, при условие навременна операция.

Рак във втория етап успешно се лекува. Тъй като метастази още не, и до спаянности тумори с околните тъкани и органи, докато не стигна, неопластични огнище може да се премахне оперативно. Затова е много важно навреме да се открие у себе си признаци и симптоми, подозрителни за онкологията, ако вие.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *