Характеристики на течението на рак на шийката на матката втори етап

В рака на шийката на матката при жените особено значение заема ракът на 2 степен на шийката на матката. Именно тази степен (етап) се характеризира с появата на симптоми, тъй като първият етап почти винаги протича безсимптомно.

Защото на шийката на матката няма нервни окончания, тя остава нечувствительной до болка и началото на злокачествен процес остава незабелязан жена. Така че в първата фаза на рак на практика няма симптоми и първите «звоночки» за проблемите в женската полова сфера се появяват по-късно, по малко небрежност заболявания.

Тази коварна функция шеечного рак е опасно, че с всеки изминал ден на жената, с онкологией става все по-малко шансове за навременното излекуване.

2 етап на рак на шийката на матката – това е опухолевое разрастването на повече от 5 см в диаметър, проросшее в стената на матката, но не и на което да отиде отвъд него, не затрагивающее стените на таза и тъкани на съседните органи.

Новообразование се случва инвазивни, т.е. способен да покълнат в околните тъкани и органи, или които не са агресивни.

В неопластични процес могат да участват едно или няколко близките лимфни възли. В тях раковите клетки са от патологичните огнища чрез лимфата, или издънка от засегнатата на матката.

Рак 2 степен на шийката на матката може да се проведе в няколко етапа:

 • 2а – тумор расте надолу, в посока на влагалището;
 • 2в и 2б – туморът прогресира, раковите клетки растат извън шийката на матката.

По характер на протичането на заболяването, отделят 3 варианта на рака на маточната шийка (РШМ):

 • Вагинален – поражението на две трети от влагалището;
 • Параметральный – поникването на рак от параметрия в малкия таз.
 • Метастатический.

Процедурата

Нарушение в менструалния цикъл

 • Кървави секрети, която се появява при жените в межменструальном период;
 • Появата на малки количества кръв, след сексуална близост или разглеждане на гинеколог;
 • Нарушение в менструалния цикъл: менструация се удължават по време, стегнати, стават все по-болезнени;
 • Болка в областта на таза;
 • Болезненост по време на полов акт;
 • Общи симптоми: произволникът похудание, постоянна слабост, умора, често се наблюдава субфебрильная температура (около 37 градуса);
 • Като цяло анализа на кръвта запис анемия, високо СОЭ;
 • Зацапване при жените в менопауза;
 • Ако туморът на маточната шийка е достатъчно големи размери, секрет от половите пътища придобиват неприятна миризма.

Появата на кръв в секрети се дължи на растеж на тумор на образованието. Растат в тъканите, новообразование уврежда кръвоносните съдове и те започват да кървят.

Диагностика

Преглед при гинеколог

 1. Лекарски преглед на гинеколог: бимануальное проучване и вземане на намазка на онкоцитологию.
 2. При разглеждането на гинеколог може да предположи възможен онкологичен процес, в този случай той може да прибегне до такова изследване, като УЛТРАЗВУК, компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс.

При гинекологическом разглеждане на лекар взима цитонамазка от маточната канал. Нататък посяват материал проучвания на цитологию. Най-добре е този анализ се извършва в средата на цикъла, резултатите ще бъдат по-достоверни.

Колпоскопия – това е микроскопичен проверка на стените на маточната шийка със специален апарат, с вградена увеличительной лупа и осветителем. Колпоскопия може да бъде прост и разширен (използвани окрашивающие решения, приложими на повърхността на шийката на матката).

Окончателно потвърждава диагнозата биопсия, изследване на гистологию подозрителни обекти тъкан на шийката на матката.

Прочети още  Бременност и аденомиоз

Характеристики на лечение на рак на шийката на матката

Операция на матката

Тактика на лечение на рак предполага интегриран подход.

Най-ефективни за втората фаза на рак, е хирургична техника, оперативна намеса с цел отстраняване на тумора. При операция хирургът отслаивает тумор и я обрасли клетки от здравите тъкани.

Да в тъканите случайно не са останали мутировавшие клетки, да се прилага химио — и радиотерапию, унищожавайки нездравословни онкоклетки.
В зависимост от локализацията паталогического на разрастване, лекарите подберете подходящият метод на операция:

 • Конизация на шийката на матката. За тумор въздействат с помощта на електро — или лазерна коагулация , криодеструкции, электроэксцизии.
 • Ако шийката на матката е значително изкривена, показва нейната ампутация.
 • В случай, че изпълнението на конизации непрактично, матката се отстранява (экстирпация на матката). Показания до този вид операция – женски на възраст над 50 години.
 • Понякога, ако в процеса участват и придатки на матката, прибягват до пълно отстраняване на матката заедно с придатками.

Профилактика

  1. За навременно откриване на рак на шийката на матката в ранен стадий е много важно всяка година да мине медицински преглед, по-специално, таза преглед.
  2. Голяма роля за предотвратяване на появата на рак на маточната шийка е вакцинопрофилактика срещу човешкия папиломен вирус (HPV). Провежда ваксина Гардасил или Церварикс, момичета, до 13 — 15-тилетнем възраст.
  3. Навременното откриване и лечение на преканцерозни процеси, ерозии, псевдоэрозий, лейкоплакий на шийката на матката и на епителните дисплазий.
  4. Отказ от тютюнопушенето.
  5. Момичета трябва да се насажда идеята за недопустимостта на започване на полов живот и бременността в ранна възраст, до 16 години. Половата система до тази възраст все още не е завършила своето развитие и е много уязвима за различни гинекологични заболявания.
Прочети още  Лечение на ендометриоза

Прогноза

Прогнозата на лекарите

Колкото по-рано разкри заболяване и е започнал лечение, това благоприятнее за жени прогноза.

Колко живеят жените от втората стъпка на рак на шийката на матката? По този въпрос всичко е много индивидуално и зависи от общото здравословно състояние на жената, нейната възраст, наличието на други заболявания. Според статистиката, пет годишната преживяемост при пациенти с втората стъпка на болестта, в-средно до 75-80%, при условие навременна операция.

Рак във втория етап успешно се лекува. Тъй като метастази още не, и до спаянности тумори с околните тъкани и органи, докато не стигна, неопластични огнище може да се премахне оперативно. Затова е много важно навреме да се открие у себе си признаци и симптоми, подозрителни за онкологията, ако вие.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *