Характеристика на рак на скалпа

Под понятието рак на коса, обикновено разбират базальноклеточную форма на рак на кожата на главата. Туморът представлява болестния процес, сопровождающийся трансформация на клетки на базалния слой на епидермиса. В повечето случаи на заболяване са податливи хора на възраст над 50 години. Базалиома е около 70% сред всички злокачествени новообразувания на кожата на главата.

При рак на кожата на главата, има някои особености на процеса на развитие:

 • инфильтративный растеж, в резултат на което страдат близките на здрави клетки;
 • формирането на рецидив.

И все пак, онколози смятат, че тази разновидност на ракови тумори не е злокачествен, тъй като развитието на новообразувания не е придружено от метастазированием.

Причини за рак на кожата на главата

Излагането на пряка слънчева светлина

 • Излагането на пряка слънчева светлина. Дълго намирането на човека на открито слънце с гол част от кожата на главата се увеличава предразположението на организма към по патологични процеси, като рак на кожата на главата или меланом на кожата.
 • Йонизиращи облъчване. Действие опасното радиоактивно лъчение на кожна покривка на главата може да бъде свързано с работата на вредното производство, използването на лъчетерапия и разнообразни аларма случаи. Отрицателно въздействие на облъчване предизвиква появата на мутации в клетките на кожата и космените фоликули.
 • Постоянен контакт коса с опасни химични вещества. Много вредни за здравето вещества, които влизат в състава на козметични и хигиенни средства за грижа за косата, както и действието на бои и тоник за коса, в определени случаи може да предизвика рак на кожата на скалпа.
 • Редовни травма на главата. Постоянна травматизация и щети областта на главата, може да стимулира дегенерация на клетките на кожата, тъканите в злокачественное образование.
Прочети още  Немеланомный рак на кожата: функции, опасност, методи на лечение и прогноза

Признаци на рак на косата

Загубата на коса

Тази болест започва да се проявяват постепенно, нейните признаци може да се определи въз основа на всяка отделно взета разновидности на рак на кожата на главата.

Да знаят как изглежда една или друга клинична форма на рак на косата, може с достатъчна точност да се разкрие и на нейните симптоми.

Узелково-язвена форма

Заболяването се характеризира с наличието на образувания на кожата на главата. Първоначално формира малък възел, който при първата фаза на заболяването е съпроводено с лек покалыванием и сърбеж, при развитието на тумори, симптомите стават по-ярки и силни, кожата се бели и променя цвета си, след това възпаление често се превръща в ерозия. Узелковое поражение на тъканите с течение на времето придобива размива границите. По ръба на новообразувания празнува удебеляване на светло перлата на цвят.

Прободающая или инфильтрирующая форма

Подобна форма се среща рядко и е следствие от травма или увреждане на кожата покрива на скалпа. Външно проявление на заболяването са сходни с узелково-язвена форма. Те се различават развитието на злокачествени новообразувания дълбоко в тъканите на главата и на главата, под косата. А също така агресивен и бърз инфильтрационным растежа на тумора.

Бородавчатая форма

Бородавчатая форма на базално-клетъчен карцином, се характеризира с появата на брадавици и папиллом, както и тяхното бързо нарастване. Има външен вид прилича на карфиол. Различно е, че не е придружено от прорастанием на злокачествени тъкани по-здрави.

Плоска форма на surface

Тази форма на ракового новообразувания и е на името на педжетоидной эпителиомы. Туморът представлява множество малки доброкачествени образувания, не покарал дълбоко в здравите тъкани и с дълъг период на развитие.

Нодулярная или крупноузелковая форма

При нодулярной разновидности, раков тумор е вид възел полушаровидной форма и видимо се издига над повърхността на кожата.

Пигментная форма

Тази форма на базальноклеточной тумор има вид на обикновен възел заобиколен от валяк перлената оцветяване и пигментация в центъра и краищата на новообразувания.

Прочети още  Мехлем от базално-клетъчен карцином: ефективност и характеристики на употреба

Съединителна форма

Рубцово-атрофическая форма на плоскоклетъчен новообразувания се проявява с развитие на язви, в която се образуват гнойни секрети на място рубцовых промени на кожата. Характеризира се с подуване неприятна миризма, на ръба назъбени.

Склеродермиформная форма

В първия етап На заболяване на кожата е оформена компактен възел светъл цвят, който с времето се разраства, което провокира появата на периодично кровоточащей грапава плака.

Тумор Шпиглера

Раков тумор, място за формиране на която е волосистая част на главата, има друго име – това е така наречената цилиндрома или «тюрбанная тумор». Растеж на променени тъкани се извършва доста бавно, образувайки много розово-лилави малки възелчета.

Основните признаци на рак на кожата на главата

Обриви и сърбеж на главата

 • Образование и лек обрив, който е с жълтеникаво-сив оттенък. Първоначално новообразование може да не се притеснява, след това започва сърбеж и валежите започва да сърби, а в редки случаи дори и малко кървене;
 • Значително увеличение на размера и количеството на къртици;
 • Рождените белези променят външния вид и форма, започват да пляскане и да кървят;
 • Новообразование изглежда като възли, плаки или ерозия;
 • Става остра загуба на тегло.

Най-често злокачественное новообразование се формира във времето и теменните област, както и в областта на челото, ушите и други части на тялото. Рак на косата може да започне с обичайната вържете на увредената и завърши с обширна ерозията. Затова трябва постоянно да следи за настъпили промени по кожата на главата.

Диагностирование рак на косата

Рак на кожата на скалпа първоначално се определя в кабинета на специалист, който внимателно анализира получената информация, формирано на базата на оплакванията на пациента и продължителността на болезнени усещания. Ако приемем злокачественное образование, дерматолог дава посока към онколог за провеждане на по-подробна диагностика с помощта на допълнителни методи и усъвършенстване на видове новообразувания.

Най-ефикасен метод за диагностика на ракови тумори на кожата на главата е биопсия, която позволява на внимателно изследване на проба от променените тъкани. Получени резултати от изследвания определят гистологическую принадлежност новообразувания, фаза и части на разпространението му.

Прочети още  Как да се различи родинку от меланом

В някои ситуации, за идентифициране на болестта е проблематично. В такъв случай се използват най-разнообразни методи:

 1. радиоизотопная диагностика;
 2. компютърна томография;
 3. сонография или ултразвуково изследване;
 4. разглеждане на кожата под косата;
 5. рентгенова диагностика.

Видове лечение на рак на косата

Лечение на рак на косата

Лечение на такива заболявания, като рак на кожата на главата, се прави цялостно, тъй като поради болестта са изумени от доста по-обширни области. Лечението се извършва, за да се изключи появата на рецидив и на повторно образуване на ракови тумори.

Интегрирана техника включва:

 • химиотерапия;
 • лъчева терапия;
 • хирургическа намеса за иссечения злокачествен образование;
 • балансиран режим на хранене, с помощта на които в организма постъпват полезни вещества, отговорни за повишаване на имунитета;
 • трябва внимателно да се следи за хигиената на тялото и да се пази главата си от излагане на слънчева светлина;
 • прилагането на витамин минерални комплекси;
 • употребата на иммуномодуляторов, както и на други лекарства, предписани от специалист.

Ако пациентът проявява новообразование точно на кожата на главата, най-ефикасен метод за да се отървем от него, е резекция на тумора с помощта на хирургична операция. Възможно е използването и на по-иновативни начини, като например cryosurgery и электрокоагуляция.
По време на хирургическа намеса се случва ексцизия на тумора, с минимално травмированием здрава тъкан. След извършената операция, по желание на пациента, се извършва пластична корекция за възстановяване на кожната покривка. Ако по време резекция на увредените тъкани установено възпаление на лимфни възли, а след това разширени произвеждат лимфодиссекцию.

След като хирургическа операция се извършва, като се започва следващ етап на лечение. Той се основава на лъчева и химична терапия. За този етап се прилагат препарати на базата на съединения на платина – карбоплатина или цисплатина. Също така, специалист може да ви препоръча до използването на специални кремове, гелове и мехлеми за засегнатия участък на кожата.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *