Характеристика на плоскоклетъчен рак на кожата

Плоскоклетъчен рак на кожата – това е следващото по разпространението на злокачественное новообразование след базальноклеточной разновидности на рак на кожата. Именно лекарите-онколози най-често се нарича просто – рак на кожата.

Патологични промени в клетките на кожата се делят на 3 вида:

 • базальноклеточный рак или базалиома;
 • плоскоклетъчен рак;
 • меланом или меланобластома.

Плоскоклетъчен карцином на кожата, така се нарича плоскоклеточной эпителиомой, той се различава бързото развитие и висока инвазивностью. Патология започва своето образование в средни слоеве на кожата. На това заболяване са податливи, като правило, възрастните хора, но понякога развитието му може да се наблюдава в средно и по-млада възраст. Освен това, тази форма на ракового образование е доста често при светловолосых и кожа светлина на хората. Предракови заболявания, например, болест на Боуен или пигментная ксеродерма не могат да се притеснява болния в продължение на много години. Но в определен момент предраковое състояние преминава в злокачествен форма. За много хора е дегенерация на тъканите остава незабелязана, че забавя навременна диагностика и лечение на патология.

Причини за възникване

Влиянието на слънцето върху кожата

Причина, основание патологическо изменение на клетките и появата на рак на заболяването автентично са неизвестни. Онколози в състояние само да посочите фактори, които повишават опасността от образуване на плоскоклетъчен рак на кожата.

Най-важният фактор, който влияе върху развитието на плоскоклетъчен рак на кожата, се счита за излагане на пряка слънчева светлина и прекаляване на слънчевите бани.

В брой въздействащи фактори също са радиоактивно излъчване, термични и химични изгаряния, генетично предразположение и вредни условия на работа, включително и контакт с опасни за здравето вещества. Много често се наблюдава пряка връзка между плоскоклеточным рак на кожата и някои вируси папиломи. Тумор се образува при съвкупност на външни фактори, на химични вещества и активиране на вируса на папиломи. Също така от голямо значение е общото състояние на имунната система на човека.

Освен това, да предизвика плоскоклетъчен рак могат някои заболявания на кожата:

 • болест на Боуен или эпидермальная карцинома;
 • лошо заживающие рани;
 • пигментная ксеродерма;
 • травмата на кожата;
 • циреи и други гнойно-некротические възпаление.

Симптоми основните симптоми на

Признаци на заболяването

Плоскоклетъчен карцином на кожата могат да се образуват на абсолютно всеки участък на тялото. Също така туморът се развива в областта на гениталиите, главата, носа или червена джантите устни.

Прочети още  Характеристика на рак на скалпа

Всеки път, начален етап на плоскоклетъчен рак проявява доста разнообразна. Един от първите симптоми на болестта може да стане появата на папиломи, розови или по-светли петна, както и бързо развиваща се в размери издатини.

Понякога плоскоклетъчен рак на кожата външно изглежда като не заживающая и кровоточащая раната с валикообразными ръбове. В някои случаи плоскоклетъчен карцином на кожата се проявява под формата на сух и шершавого на допир петна с ороговевшими частици на кожата на повърхността.

Обикновено се образува един фокус, но понякога се случва формирането на множествени огнища на поражение.

Развива плоскоклетъчен рак на кожата, обикновено в 2 форми:

 • экзофитной форма;
 • эндофитной форма.

При экзофитном растежа на тумори по кожата се формира плътна пъпка с валяк зачервяване на краищата. Плоскоклетъчен карцином на кожата бързо се развива, в областта на лезиите се образува плътен червен или розов възел, покрита с ороговевшими частици кожа, нито бородавчатыми новообразованиями. На повърхността периодично кровоточащей тумори, стават видими язви и некротические промени тъкан. Размери на болестно новообразувания достигат до 2 см и повече. Хлътва възниква през няколко месеца след първото образуване на папули.

Эндофитный плоскоклетъчен карцином на кожата се характеризира с появата на кратерообразной рани с неправилна форма, ясно ограничена от здравите тъкани валикообразным ръб. По ръбовете на рани често се образуват допълнителни елементи, които с течение на времето се разпадат и се комбинират с основното огнище. Повърхностни эндофитные тумори покрива коричка кафяв цвят. За по-дълбоки лезии се характеризира жълто-червен оттенък и по-изразени ръбове. Централно задълбочаване на новообразувания е неравен релеф и е покрита с патина жълтеникаво-бяло на цвят. Плоскоклетъчен карцином на кожата доста бързо расте в здрава тъкан, метастазирует в лимфоузлах, постепенно унищожаване на костни тъкани и стените на кръвоносните съдове.

Патология, засяга лимфните възли, провокира ги запечата. Лимфни възли стават малоподвижными и прирастая към кожата, предизвикват болезнени усещания.

Общ знак за всички форми на плоскоклетъчен рак на кожата им е изключително бързо развитие. В този момент, когато туморът нарасне над 2 см, опазването на новообразование може да даде метастази.

Както и всеки друг вид злокачествени заболявания, тумор има 4 етапа на развитие на плоскоклетъчен рак на кожата:

 • подуване на етап 1, в размер на не повече от 2 см, патология засяга само повърхността на кожата, а самият плоскоклетъчен карцином на кожата в началния етап почти не се достави неприятни усещания;
 • 2 етап на различни размери новообразувания повече от 2 см, раков тумор прониква в по-дълбоките слоеве на кожата, но околните тъкани още не са засегнати. На този етап може да се образува изолиран метастаза;
 • 3 етап се определя от рязко покачване на новообразувания. Заболяването засяга здравите клетки, но все още не засяга костите и хрящевые тъкан. Този етап се различава появата на метастази в по-отдалечени лимфни възли;
 • на 4 етапа на малигнен тумор прониква в костната и хрущялната тъкан, диагностицирани множество метастази.
Прочети още  Онкомаркеры на рак на кожата

Продължителността на живота. Прогноза

Прогнозата на лекарите

Ако раков тумор своевременно диагностицирани и зададени на правилното лечение може да се говори за благоприятна прогноза.

Редица съвременни клиники при лечение на плоскоклетъчен рак на кожата гарантират почти 100% преживяемост в продължение на 5 години след отстраняване на патологично променените тъкани. След терапия, на пациента в продължение на целия си живот е длъжен непрекъснато да се наблюдава от специалист.

След лимфодиссекции и операции по иссечению злокачествени новообразувания с диаметър над 2 см, в продължение на 3 години могат да възникнат рецидиви, особено това се отнася и за случаите, когато мястото на локализация на тумора е зона на лицето.

При метастазировании прогнозата е неблагоприятна – само 25% от пациентите переступают петгодишен чужбина живот. Това, кой е в риск, например хората с бледа и чувствителна кожа, като папиломи, голям брой бенки и други промени на кожата, а също и хора, напредването на възрастта, се препоръчва 2 пъти в годината да отидат на лекар-дерматолог. Тези превантивни мерки ще увеличат шансовете за успешно излекуване при образуването на ракови тумори.

Диагностирование заболявания

Диагностика на рак на кожата

На първите етапи на проучването специалисти извършват дифференциальную диагноза. Това позволява да се изключат други видове злокачествени образувания, а също и заболявания, подобни на симптоми и външен вид. Дифференциальную диагностика осъществяват постепенно премахване на базалиому и други предракови заболявания, например кератоакантому, болест на Боуен, сенильный дискератоз, аденокарциному на потните жлези, кожен рог, эритроплазию Queyras и много други заболявания на кожата.

По време на първата проверка се извършва процедурата дерматоскопии. Дерматоскоп , това е специален уред оптичен или цифров вид, който позволява точно и своевременно да се определи характера на поражението.

На следващия етап на диагностиката се състои в провеждането на цитологического анализ, който се препоръчва при эндорфитной форма на рак. За изследване в лабораторни условия, с площ от язва се приема на терени. След провеждане на процедура за биопсия, като правило, се извършва гистологическое изследване на тъканите.

Прочети още  Лечение и диагностика на кърмата (нодулярной) меланом

Също така внимателно изследва състоянието на лимфните възли на пациента, за да се избегне поражението. За да разкрие метастази се назначава от по-задълбочено проучване с помощта на ядрено-магнитен резонанс, ЕХОГРАФИЯ и рентген.

Лечение на

Лечение на заболяването

За лечение на такива заболявания като плоскоклетъчен карцином на кожата се изисква интегриран подход. Основният начин за премахване на злокачественное новообразование, не се засяга при това здрави тъкани – това е хирургична операция.

Освен хирургическа намеса се прилагат:

 • лъчева терапия;
 • криодеструкция;
 • фотодинамична терапия;
 • лазерна коагулация;
 • метод Моса;
 • химиотерапия;
 • электродиссекция и кюретаж;
 • имунотерапия.

Използването на различни методики за пряко зависи от стадия на ракового на заболяването, възрастта на пациента и общото състояние на организма.[/wpmfc_cab_si]
На 1 и 2 етап на поражението плоскоклеточным вид рак на кожата се използват кюретаж, криодеструкцию и электрокоагуляцию.

Също така, често се прилага метод Моса, който е разработен в Израел. Тази техника е да се послойном отстраняване на тумори на кожата с изучаване на всеки следващ слой под микроскоп за откриване на патологично променени клетки. Следващия слой се отстранява, докато в нея има клетки на тумора. Този начин е лек и позволява да се новообразование, максимално спестяване на здрави тъкани. Този вид микрохирургия позволява да се постигне успех в почти 95% от всички сделки.

За отстраняване на злокачествени тумори често се използва лъчевата терапия. Ефективността му е значително по-малък хирургически методи на лечение, но се използва в лечението на пациенти, на които провеждането на операции по някаква причина е противопоказано.

Фотодинамична терапия се основава на използването на светлина с определена дължина на вълната и специални фоточувствителни вещества. Данни фотосенсибилизаторы са въведени най-често се прилага венозно и в момента на тяхното натрупване в областта на тумори, са изложени на изрязване.

Криодеструкция, обикновено се използва при новообразованиях малки размери, разположени в областта на скалпа.

Терапия лекарствено характер препоръчва се като помощен метод на лечение. Също така, химиотерапия и имунотерапия се прилага в периода на възстановяване на организма след операция. Правец възпрепятстват появата на рецидив, а имуномодулатори осигуряват бърза регенерация на тъканите.

Лечение на плоскоклетъчен рак на кожата се нуждае от внимателно и навременна диагноза. От това, колко бързо ще се хареса на пациента към специалисти за диагностициране на болестта зависи качеството на лечението и по-нататъшната живота на човека.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *