Хапчета срещу повръщане при химиотерапия

Химиотерапията е неразделна част от лечението при рак. След употреба на наркотици се появяват странични ефекти като гадене и повръщане. За да купировать неприятни симптоми се предписва хапчета от гадене при химиотерапия. Медицина може да предложи редица лекарства, които могат да помогнат при появата на странични действия на химични средства, използвани за лечение на рак.

Причини гадене и повръщане след химиотерапия

Гадене

Гадене и придружаващата я повръщане, се считат за страничен ефект след прилагане на химиотерапия лекарства. Но точните причини за развитието им не е разкрита. Според експертите, те могат да се появят в резултат на:

 1. Влиянието на отделните лекарства на гръбначния мозък и нервната система.
 2. Психологически фактор. Учените смятат, че мозъка запаметява състоянието на организма след прекаран курс на химиотерапия.
 3. Въздействието на активните вещества, лекарства на СЧ. Те дразни выстилку на червата, като се превърне в ден на гадене.
 4. Страничен ефект химиопрепаратов.

Освен това има редица фактори, които могат значително да увеличи риска от появата на гадене и повръщане след химиотерапия. Към тях се отнасят:

 1. Вид на препарата. Някои средства имат по-силно въздействие.
 2. Честота и време на сеанса химиотерапия. В случай, когато между приема на хапчета е малък период от време, тялото не успява да се възстанови напълно. В резултат на това вероятността от появата на странични действия след следващия прием се увеличава.
 3. Метод на прилагане на лекарството. Странични действия, най-бързо се появяват в случай, когато лекарството се инжектира венозно.
Прочети още  Правилното хранене по време и след лъчетерапия

Вероятността за появата на гадене и повръщане и зависи от индивидуалните особености на организма. Всеки човек реагира по различен начин на новият медикамент.

Разновидности на повръщане при химиотерапия

Остра повръщане

След провеждане на химиотерапия дейности може да се появи гадене, придружени с повръщане. В медицината ги отделят два основни вида:

 1. Остра. Появява се бързо, в рамките на 24 часа след прием на хапчета или въвеждане на разтвора. Се отличава с висока степен на интензивност, но лесно се премахват с помощта на съвременните препарати.
 2. Отсроченная. Възниква след 24 часа и повече. Отличителна черта е неговата продължителност. В някои случаи не преминава в продължение на няколко дни. За разлика от остра форма, не е интензивен.

В редки случаи в период на възстановяване след химиотерапия могат да бъдат придружени от предходната повръщане.
Тя се появява в резултат на условен рефлекс се наблюдава и при пациенти, които преди това вече бяха курс химиотерапия и страдали от този проблем.

Принципът на действие на лекарства

Механизмът на действие на противорвотных лекарства е свързан с действие на заблуда център и заключване на серотониновите рецептори. Именно те правят заблуда рецептор имунизиран срещу влиянието на активните вещества, препарати.

Работа рвотного център зависи от дейността на мозъчната кора и колкото повече пациентът е възбуден, толкова по-висок е рискът от появата на гадене и повръщане след прилагане на химиотерапия. Ето защо в отделни случаи за потискане на рвотного рефлекс се предписват успокоителни. Някои от тези средства е от «Метоклопрамид», който оказва влияние върху дофаминовые рецептори рвотного център. Но средство се прилага в редки случаи и предимно влиза в състава на четырехкомпонентной схеми.

Прочети още  Как да се отървем от диария при химиотерапия?

Лекарства, приложим при повръщане

Лекарства

Изборът на лекарства за лечение на гадене и повръщане след химиотерапия е достатъчно голям. Най-популярни сред тях са:

 1. «Маринол», «Dronabinol». Принадлежат към групата на канабиноиди.
 2. «Эменд» и «Апрепитант» – антагонисти нейрокинина, блокиране на рецепторите.
 3. «Raglan», «Reglan». Има метоклопроамидами.
 4. «Метилпреднизолон», «Дексаметазон» се отнасят до кортикостероидной група.
 5. «Ондасетрон» – антагонист на рецептори на серотонин.
 6. «Лоразепам». Се отнася към групата на бензодиазепин.

Всяко лекарство си има своите предимства и недостатъци. Се използват в зависимост от индивидуалните особености на пациента, вида на повръщане и тип химиопрепарата.

Какъв вид лекарство е по-добре

Всички лекарства, приложим при гадене и повръщане, възникнали след провеждане на химиотерапия, се различават различни нива на ефективност, в непосредствена близост до показания и противопоказания.

 1. «Лоразепам».

Прилага се от гадене и повръщане, при фобиях и постоянно чувство на страх. Лекарството не се назначава по време на бременност и кърмене. Противопоказания са: възраст до 18 години, отравяне с лекарствени средства, наличието на заболявания на черния дроб. След поглъщане могат да възникнат такива странични ефекти, като сънливост, нарушение на храносмилането, главоболие, анемия и още левкопения. Дори, въпреки редица противопоказания и странични действия, «Лоразепам» помага за спиране на повръщане и купировать пристъп на гадене.

 1. «Галоперидол».

Използва се в случаи, когато гадене и повръщане не може да се спре с помощта на други средства, а също и при нервни тиках и хълцане. Противопоказания са:

 • детска възраст до 3 години;
 • бременност и кърмене;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • някои заболявания на нервната система.

При продължителен прием или превишаването на дозата може да се развие нарушение на работата на черния дроб, на стомаха, на процеса на кръвообразуване, менструалния цикъл и намаляване на АДА.

 1. «Reglan»
Прочети още  Хемоглобина след химиотерапия: причини за намаляване и методи за нормализиране на показателите

Хапчета от гадене след химиотерапия, които също се назначават при гадене, повръщане, киселини в стомаха и преди провеждането на изследвания на стомашно-чревния тракт. Страничните действия са много, като например главоболие, сънливост, шум в ушите, тремор, тризм и спазъм на мускулите на лицето. Не се препоръчва да се вземат при наличие на епилепсия, непоносимост към активните вещества и нарушаване работата на червата.

 1. «Метилпреднизолон».

Лекарство от гадене след химиотерапия е показано също и при алергични реакции, псориазис. Противопоказания за прилагане, са на възраст до 3 години и индивидуална непоносимост активни компоненти. Сред страничните ефекти на отделят намаляване на костната плътност, припадъци, повишаване на вътречерепното налягане, халюцинации и язва на стомаха.

Лечение на гадене и повръщане, лекарства трябва да се прилага от лекуващия лекар. Това се дължи на факта, че те имат свои отличителни способности. Универсално средство от гадене и повръщане не съществува, тъй като всеки случай на поява на гадене след химиотерапия е различен. Предписва лекарство, в съответствие с причината, вид на повръщане и състоянието на пациента.

 

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *