Гормонозависимый рак на гърдата

Ежегодно се регистрира 1,5 милиона нови случаи на рак на млечната жлеза по цялото земно кълбо. Болестта не щади жените, на всеки континент. Има над 30 вида рак на млечната жлеза и гормонозависимый е един от тях. Този вид рак е най-често срещаният и отнема до 60% от всички случаи на заболели жени.

Причини

В женския организъм гърдите желязо директно свързана с яйчниците, които произвеждат хормони. Естроген, прогестерон и пролактин са основните вещества на млечната жлеза.

В продължение на живота на човека, клетките в организма са разделени, като поддържа нормален жизнен баланс. При това разделение се образуват нови клетки със записаните генным набор. Но поради определени причини, така че не се случва винаги. Понякога нова клетка може да има измененную на генетична информация. Хормонални нарушения водят до това, че мутировавшая клетка доста често се «крие» под эстрогеновые и прогестиновые рецептори. Тези «дефектни» клетки трябва да обнаруживаться на имунната система и уничтожаться.

Напреднала възраст, стрес, отслабва имунната система – всичко това понижава имунната сила на организма и тези клетки да останат незабелязани. Така те започват да сборник с вече изкривява генетичния код. В резултат на този процес се формира раков тумор.

Предпоставка за гормонозависимому рак на млечната жлеза са някои фактори. Не е задължително всички от тях може да открие у себе си жена, е достатъчно дори и едно, за да предизвикат заболяване. Какви фактори?

 • Ако една жена през целия си живот чувстват ноющие болка по време на втората половина на менструалния цикъл;
 • Генетично расположенность по родова линия;
 • Жените, които имат миому на матката;
 • При по-ранно началото на менструалния цикъл (до 13 години);
 • Нередовен менструален цикъл;
 • Гърдите;
 • Жените, които дълго време не живеят сексуален живот;
 • Късната бременност и раждане;
 • Аборт;
 • Хронични гинекологични заболявания.

Естроген във всички тези случаи имат тенденция към повишение, което води до голям риск от възникване на гормонозависимого рак.

Признаци

Заболяването е доста трудно да разпознае в началния етап. В повечето случаи, за откриване на ранните форми на рака на гърдата, проведена на профилактични огледи. Само космос УЛТРАЗВУК и маммографы може да разпознае в тъканите на гръдната жлеза началото на злокачествен тумор.

Прочети още  Дольковый рак на млечната жлеза: разновидност, симптоми и лечение

И само когато новообразование достигна значителни размери, една жена е в състояние самостоятелно да се усети в гърдите си.

Редовно се провеждат маммографическое проучване и ежемесечно провеждане на самостоятелно изследване на гърдата.

Признаци, които трябва да се възбуди:

 • Деформация на гърдите;
 • Промяна на зърното;
 • Подуване на аксиларни лимфни възли;
 • Зачервяване на кожата, подуване на кожата прилича на портокал кора;
 • Воднисти и кръвни секрет от зърното.

Диагностика

Преди постановкой тази диагноза се провежда редица изследвания:

 • ЕХОГРАФИЯ на диагноза;
 • Мамографии;
 • Провеждането на биопсия.

Освен тези изследвания, лекарят може да предпише преминаването на ядрено-магнитен резонанс за диагностика или компютърна томография.

Само след пълен пакет от тестове и резултати от изследвания лекар може да постави точна диагноза и да назначи лечение.

Лечение на

Всеки пациент е индивидуален, затова не може да се каже точно как ще бъдат построени лечение. Само лекар в сътрудничество с колеги може да се определи най-добрата схема за борба с болестта, според събрани анализам.

Схема на лечение гормонозависимого рак на млечната жлеза ще включва:

 1. Хирургично отстраняване на тумора (Извършва се пълно отстраняване на гърдата или частично).
 2. Лъчева терапия.
 3. Химиотерапия.
 4. Хормонална.

Хормонална е задължително, след преминаването на основното лечение (хирургия, химиотерапия и лъчетерапия). Лекарства, които ще бъдат назначени от лекар, трябва да се приемат редовно в продължение на пет години.

Гормонозависимый рак на гърдата е доста добре проучен. Лекарите са наясно с методите за борба с него. Фармацевтика пуска достатъчно голям обем лекарства, които са способни да се предотврати рецидив. Така че, една жена не трябва да пада духом при поставяне на тази диагноза. Заслужава да се настройват в положителен резултат и да изпълнява препоръки от опитни лекари.

Прочети още  Рак на гърдата, на 3 степен

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *