Гормонозависимый рак на гърдата: стадий, лечението и прогнози

Тумор се развива на фона на нарушения в хормоналния баланс. Тялото на жената се състои от хормони, тъй като тя има голяма отговорност. Не само да предадат на детето, но и го роди, да се хранят, след което да се възстанови. В резултат на възможни повреди се развива гормонозависимый рак на гърдата. Съвременните технологии позволяват да се определи на какъв етап е заболяване, размери на тумора, както и прогнози за нея.

Етапи на развитие на злокачествен образование

Злокачественное образование

Преди да назначи на пациента лечение на квалифициран специалист трябва определяне на етапа на развитие на тумора. От получената информация ще зависи прогноза за лечение. Освен това, РМЖ представлява заболяване, развитието на които допринасят множество фактори. Лекарите не разчитат на количеството и степента на поражение, като в основните показатели.

Етап на развитие:

За 0 етап на раковите клетки остават в рамките на допустимите норми, а именно в съединителната тъкан.

На 1 етап злокачественное образование се намира единствено вътре в гърдата. Вторият етап от развитие на рак предвижда подвидове:

 • 2А, когато размерите на тумора не надвишават повече от 5 см и лимфни възли в областта на подмишниците чисти;
 • 2В. Размери на първичен възел 5 см или повече лимфни възли съдържат клетки карцином.

На 3 етап и има някои подвидове:

 • 3А. Злокачественное образование на повече от 5 см. лимфни Възли могат да бъдат заразени, като от едната страна на гърдите, така и с друг.
 • 3V. Раковите клетки са се разпространили в гръдния кош на кожата, покълнали чрез мускулни тъкани.
 • 3С. Метастази са се образували не само в областта на аксиларни лимфни възли, но и около гърдите.

На последния 4 етап, клетка гормонозависимого РМЖ се разпространява в други органи. Това е не само лимфни възли, но и белите дробове, черния дроб, мозъка и дори на костите.

Всички тези етапи се определят методи за лечение на пациентката и че нея най-много се интересуват, прогнози.

Терапевтични техники

Операция

За лечение на гормонозависимого рак на млечните жлези се прилагат определени начини.

Прочети още  Рак на гърдата 2 степен

Хирургическа намеса

Специалисти изпълняват частично или пълно отстраняване на гърдата. За процедури могат да се използват различни съоръжения. Модерни инструменти, които позволяват по време на операцията облучать тъкан, за да се предотврати предупреди повторно развитие на тумори.

Лъчева терапия

Лечение се извършва преди операцията, за да се намали подпухналостта и площта на поражението на раковите клетки. Този подход ще позволи да премахнете специалисти по време на операцията е изключително клетки карцином, здрави и не боли.

Някои лекари предписват на своите пациенти след операция, лъчева терапия, и за предотвратяване на развитието на злокачествени патологични процеси. В случай, когато жената е противопоказан за операция или болест на неоперабельной етап, тогава процедурата ще спре растежа на раковите клетки. Това не ще излекува от болестта, но ще удължи живота на пациента.

Химиотерапия

Процедура, която предвижда въвеждането на специални препарати, за да убие най-активните клетки на злокачествен тумор. Химиотерапия, лекарите предписват на своите пациенти преди да влезете вътре или след процедурата. Основната цел на подобно лечение е не само намаляване на засегнатата площ, но и за предотвратяване на рецидив.

Хормонално лечение

Терапия включва използването на специални лекарства, които оказват негативно влияние върху рецептори на клетките на карцином. При това лечение, на първо място трябва да се образуването на метастази. Раковите клетки, които са в лимфата и кръвта трябва да се унищожи, тъй като те могат да станат основата на метастатичен злокачествен образование.

Хормонално лечение заслужава специално внимание, тъй като благодарение на него преживяемост на пациентите се увеличава с 25%. Освен това, терапията с лекарства се назначава не на всички. Има определени показания:

 1. Повишен риск от образуване на метастази или тяхното откриване.
 2. Кълняемостта на ракови клетки извън границите на съединителната тъкан здрави.
 3. Предвидено е и премахването на голям злокачествен образование по размер.
 4. Тумор гормонозависимая се увеличава, а количеството на раковите клетки не.
 5. Откриване на уплътнение в мястото, където е била отстранена по-рано тумор.

Терапия е хормонални препарати се извършва по два метода. В първия случай лечението е насочено към намаляване на производството на половите хормони. Лекарят може да предпише на пациент, медицински средства или оперативна намеса за премахване на яйчниците. Вторият метод на лечение, насочен към блокиране функцията на естрогени.

Прочети още  Карцином на Paget на гърдата: симптоми, диагноза и прогноза

Лечение при гормональнозависимом рак на гърдата, се предвижда:

 • отстраняване на първичен карцином и в близост до разположените лимфни възли;
 • преминаването на лъчетерапия, ако в лимфоузлах са открили ракови клетки;
 • провеждане на химиотерапия преди и след хирургическа намеса, ако размери образование надхвърлят 5 см С по-малки параметри на пациента се инжектира цитотоксические лекарства в следоперативния период.
 • гормонотерапию.

Лекарят избира оптимално лечение, като се има предвид не само съпътстващи заболявания, сред които и сърдечни заболявания, артрит, остеопороза или тромбоза. Под внимание е взето липсата или наличието на менопаузата.

Диета при гормонозависимом рак

Диета

Жената трябва да помни за здравословно хранене. Появата на ракови клетки допринасят за свободните радикали, съдържащи се в продуктите. Така че диета трябва да съдържа храни с богато количество антиоксиданти. Поддържа здравето може да ликопином, флавоноиди и холином, елементи, които неутрализират влиянието на свободните радикали.

Менюто се препоръчва да се разрежда:

 • зърнени храни на базата на кафяв ориз;
 • месо и яйца;
 • зеленчуци, плодове, особено ябълки, моркови, домати и тиква;
 • варива;
 • червена морска риба, морски дарове;
 • мляко и млечни продукти;
 • растителни мазнини;
 • цельнозерновым хляб.

Лекарите препоръчват по време на лечение да се изключи от менюто си всички вредни продукти, се избягва заведения за бързо хранене, алкохолни напитки, кафе, червено месо, консерванти, солена храна, а също и на хранителни добавки.

Да се спазва правилното хранене на пациентите трябва да бъде не само в периода, когато те се лекуват, но преди започване на терапия, след завършване на курса. Облъчване и медицински препарати имат отрицателен ефект върху човешкото тяло, намаляване на теглото и промяна на хранителните си навици. Диетолог съвети ще ви помогнат да се справят с различни нарушения по време на лечението, а също да се предотврати евентуални усложнения или странични ефекти.

Прогнози от професионалисти

Шансовете за пълно възстановяване при жената са високи, ако тя веднага се обърна за помощ към квалифициран специалист. Диагностициране на ранен етап и ефективно лечение дават положителни прогнози. Лекарите ще се ръководи от резултатите от комплексната терапия, след която е възможно да се постигне пълно възстановяване.

Прочети още  Хормонална терапия при рак на млечната жлеза

В медицината има такова понятие, като пет годишната преживяемост. Лекарите, които използват съвременни методи на лечение, които позволяват да се постигне тази диагноза всяка жена, която е поставена диагноза гормонозависимый рак на гърдата.

Медицинските данни показват, че в ранен стадий на заболяване преживяемост е 84%. За втория етап на развитие на тумора тези настройки варират в рамките на 71%. В третия етап, след правилното лечение оцелява 48% от пациентите. И дори не е четвъртия етап има напълно поправившиеся пациенти – 18%. Прогнози за негормонозависимого рак достатъчно негативни, шансовете за оцеляване на най-ниски.

След лечението жената трябва, понякога, през целия живот се проведе превантивни курсове и внимателно да следят за тяхното здраве. Не винаги прогнози могат да бъдат положителни. Шансовете за пълно възстановяване се намалява, ако се разпадне тръбите на млечните жлези или новообразование твърде бързо се разраства, а след появата на метастази има риск от поражение на всеки орган. Допълнително жена споменавам такива проблеми, като:

 • пристъпи на задушаване;
 • възпаление на белите дробове, ако раковите клетки са се появили там;
 • кашлица с примеси на жлъчката, ако под поражението попадна на черния дроб;
 • нарушения в зрението или слуха.

Така че една жена след лечение трябва постоянно да се грижи за себе си, да се спазват правила за хигиена, правилно да се хранят, да се придържат към здравословен начин на живот. Както и да контролирате настройките на тегло, ако се раждат, а след това само до 30 години, за да не се нарушава схемата на прием на медикаменти, които присъстват на всички процедури, които ви е предписал лекарят.

За да се избегне заболяване на жената достатъчно е всяка година да се проведе преглед от д-р. Както и да спазват превантивни дейности. С гормонозависимым рак на гърдата всяка година изправени пред огромен брой пациенти. Но това не е толкова страшна присъда, благодарение на продвигающейся медицина. За това, за да накара болестта да се оттеглят, е достатъчно да се придържаме към лекарски препоръки.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *