Главоболие при тумори на мозъка: как да ги разпознаете?

Главоболие при тумори на мозъка са един от основните симптоми на болестта. Не винаги пациентите се обръщат към тях с нужното внимание на ранните етапи, но това им е нарастващият характер може да се превърне в ключов момент за откриване на рак.

Как боли главата при мозъчни тумори

Определен вид главоболие при тумори не. На един пациент могат да имат тъп характер, другият – прободна. Този факт значително затруднява диагностиката на заболяването. По тази причина трябва внимателно да слушате тялото си и ако в рамките на последния час на главоболие започнаха да се появяват по-често от обичайното, това трябва да се оцени техния характер. Болки при тумори на мозъка обикновено се характеризира със следните признаци:

 • Появява се бързо и изведнъж, без видима причина;
 • Интензивността била консолидирани с течение на времето;
 • Има pulsing, давящим характер;
 • Не минава при вземането на хоризонтално положение, а напротив, може само да се увеличи;
 • Придружени от скачками вътречерепно налягане;
 • Усилва при физически натоварвания;
 • Може да бъдат придружени от повръщане, загуба на съзнание, делириум и дори халюцинации.

С развитието на болестта на болезнените пристъпи на исковата молба и стават все по-изразени, че доставя голям дискомфорт на пациента.

При тумори на мозъка, силно главоболие се появява внезапно

Интензивността на болката

Интензивен характер – специален знак за главоболие при тумори на мозъка. Пациентът може да го чувствам през целия ден, но е особено изразена, тя става след събуждане. В този момент усещания могат да бъдат толкова силни, че болните могат да загубят съзнание или да започнете възторжени. През нощта болката продължават, но са по-тъпи и разливающимися по главата.

Интензивен характер – специален знак за главоболие при тумори на мозъка

Прочети още  Причини за появата на рак на мозъка

Локализация

Не винаги болката се усеща от пациента в онази част на главата, където локализуется опухолевое образование. Но комуникацията между засегнатата част от мозъка и проявляющимися симптоми все пак има:

 • Предна част. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на челото. При това те са придружени от загуба на паметта, нарушение на координацията, крампи;
 • Тилната част. Пациентът може да изпитва болка в областта на износител, на челото и на механик-водачи);
 • Времеви дял. Ако туморът е разположен именно тук, а след това пациентът може да усеща ярко изразени болки в зона двата износител. Те обикновено са придружени с увредено зрение, халюцинации и епилептични гърчове. Особеност на такива главоболия е това, че те могат да бъдат пряко свързани с внутричерепным налягане;
 • Теменная дял. При натискане на главата на болката става выраженнее и може да се появи чувство на мравучкане. Често пациентът се появяват спазми при поражение на теменните област.

Посочени са само основните части на главата, в които също има много участъци. И къде точно се намира туморът, може да се определи само лекар.

Продължителност

Болката в главата при рак на мозъка има приступообразным характер. И ако в началните стадии на рак помогне да се отървете от нея могат да диуретици и хормонални средства за сметка на това, че те премахват оттек и се възстановява нормалното кръвообращение, а по-късно да направите това става много трудно. Не помагат дори и на обезболяващи лекарства.

Продължителността на пристъпите се увеличава с развитието на рак. Средно главоболие се усеща в продължение на 3-4 часа в ранните часове на деня.

Болката в слепоочията, обикновено придружени с нарушение на зрението

Други възможни симптоми и признаци на рак на мозъка

Освен главоболие, болки при тумори, симптоми на раковите заболявания могат да бъдат много фактори. Тя е комбинация от множество признаци обикновено се показва на пациентите в това, че в организма има възпалителен процес и подтиква го да се потърси консултация с лекар. Към тези симптоми могат да бъдат отнесени:

 • Повръщане, слабост в тялото, бърза умора;
 • Виене на свят, които при физически натоварвания или резки движения могат да станат причина за загуба на съзнание;
 • Гадене и повръщане;
 • Нарушение на зрението. Тя може да има различна степен на проявление: от включвания и пятнен пред очите до выпада части на изображение от погледа. Очни ябълки могат да се движат произволно;
 • Нарушение на речта. Пациентът може да бърка звуци, срички. Му става трудно правилно да изразява своите мисли;
 • Лоша координация. Възниква, ако има влияние върху малкия мозък. На пациента се променя походката, му е трудно да задържите равновесие;
 • Умствени смущения. Освен, че пациентът трудно се концентрират и логично се спекулира, той може да забравя предназначението на обичайните за него по-рано елементи. Възникват пропуски в паметта;
 • Психически отклонения. Емоционалното състояние става не е стабилна, пациентът може да се вкопчват в себе си или, напротив, да започне да показва несвойственную му по-рано агресия.
Прочети още  На колко е опасно астроцитома мозъка?

Всъщност, симптоми на тумор на мозъка много по-голям и те могат да имат специфичен характер, в зависимост от неговата структура и разположението. Важно е това, че на началните етапи на изброени признаци могат да се проявят в много слаба или изобщо липсва. За съжаление, това често става причина за късното лечение на болния до лекар.

Пропуски в паметта могат да бъдат последица от рак на мозъка

Когато е необходимо посещение при лекар

Болката в главата на много хора се възприема като знак на физическа преумора или заболяване несерьезного характер, например, ОРИ, така че рядко, някой веднага се обръща към лекар. За да не пропуснат момент и навреме да се диагностицира рака на процеса, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ в случай на откриване на следните фактори:

 • Много интензивен главоболие, рязко възникнала за първи път за дълго време;
 • Има приступообразным характер и с времето само се увеличават, както по продължителност, така и по интензивност;
 • Придружени от повишаване на температурата на тялото;
 • Най-ярко изразени в сутрин времето след събуждане;
 • Може да се провокира не мога да понасям рефлекс или загуба на съзнание;
 • Придружени от други симптоми на заболяването.

Подобряване възможността за ранно откриване на рак може да периодичен медицински преглед, като превантивна мярка.

Ядрено-магнитен резонанс на главния мозък позволява не само да открият тумора, но и да се оцени нейната структура

Как се случва диагностика

Наличието на главоболие не винаги води пациента към идеята за наличието на ракового на процеса, така че той може да се обърне за съвет към някой от лекарите. Това могат да бъдат УНГ, офталмолог, невролог. Но след като лекари след разглеждане на болния и възниква съмнение за тумор на мозъка, те го изпращат директно към онколог. На пациента за поставяне на точна диагноза, трябва да мине през следните процедури:

 • Радиография. Позволява показване на снимките наличието на огнище;
 • Компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. С помощта на тях не може да бъде открита само туморът, но и извършва оценка на неговата структура. За да получите по-точен резултат, на пациента се инжектира специално красящее вещество;
 • Электроэнцефалография. Този метод позволява да се проучи състоянието на кората на мозъка;
 • Биопсия. Това е най-точният начин за диагностициране на тумора, но не винаги възможен. Ако огнището е в труднодоступном място, то този метод на изследване не бъде използван.
Прочети още  Колко живеят при 4 стадий на рак на мозъка

Электроэнцефалография дава възможност да се разгледа състоянието на кората на главния мозък

Ако диагнозата се потвърди, на пациента ще бъде назначена терапия, според степен на проявление на болестта. В повечето случаи в основата на лечението става на операция за премахване на тумор.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *