Гистерорезектоскопия полип на ендометриума.

Жените в фертильном възраст са податливи на различни болести и инфекции на половите органи. Един от тези поражения е полип на ендометриума. Това явление е благоприятен образование в кухината на матката. Но тя не е толкова сигурно, колкото може да изглежда на пръв поглед. При неблагоприятни обстоятелства полип може дори да мине промени в раковите тумор.

Какво е това

Причини за поява на полип може да стане на различни хормонални нарушения, възпаление на половите органи или оперативни интервенции. При това самата болест дълго време може да не се забележи и отвън не се притеснява жената. При полипе си струва да се обърне внимание на изобилие и характера на менструално кървене.

За да се определи вида и наличието на самия полип в кухината на матката, трябва да се проведе изследване. Съществуват няколко методи за диагностициране на заболявания:

  • ултразвуково изследване на тазовата област, което позволява да се открие наличието на образование;
  • гистерорезектоскопия, която се счита за най-добрият метод за днес;
  • гистологическое изследване, което позволява да се разкрие структурата на полип.

Освен това, че тя дава възможност да се диагностицират полип на ендометриума, гистерорезектоскопия също така е и лечебна процедура. Тази операция се свежда до минимум всички рискове и застрашени от усложнения както при други вмешательствах в процеса на болестта. При това е важно редовно да се проведе преглед при гинеколог, тъй като в последните стадии на болестта може да бъде късно да предпише някаква терапия.

Сама по себе си гистерорезектоскопия представлява хирургична намеса за премахване на полип в кухината на матката.

Тя се различава сигурността и ефективността в сравнение с обичайните соскабливанием. При тази процедура изисква внимателна подготовка, с цел свеждане до минимум всички рискове след операцията.

Прочети още  Какво представлява миома на матката и да е опасно

Показания и противопоказания

Основните показания за провеждане на гистерорезектоскопии са абнормно кървене по време на менструалния цикъл или менопауза, нарушения на цикъл, безплодие, послеродовые усложнения, прекъсване на бременността, както и контрола на резултатите от хормонална терапия гиперпластических процеси на ендометриума.

Противопоказания за провеждане на гистерорезектоскопии се считат за възпалителни процеси в мочеполовых органи, различни инфекциозни заболявания, включително ОРИ и грип, обилно кървене, а също така хронични заболявания на черния дроб и бъбреците. В никакъв случай целесъобразността провеждане на тази операция се взема предвид от лекуващия лекар.

Подготовка за гистерорезектоскопии

Преди провеждането на операцията гистерорезектоскопии трябва да премине серия от процедури, за да се подготвят за операция. За начало трябва да се отдава на общия и неуспешно анализ на кръвта, също трябва да дарят кръв на кръвната захар и хормоните.

За идентифициране на характера на полип трябва да минат и биохимичен анализ на кръвта. Освен това, трябва да мине през ултразвуково изследване на органите в малкия таз и да электрокардиограмму. За завършване на подготовката, трябва също да кольпоскопию – проучване на влагалището и шийката на матката с помощта на специален инструмент.

Освен всички изброени анализи на около една седмица преди операцията е необходимо да се спазва хигиена на влагалището с помощта на специални вагинални свещи за премахване на микроби и бактерии.

Методика на провеждане

Реда за извършване на гистерорезектоскопии следния:

  • за провеждане операция на пациент се инжектират обща анестезия;
  • в кухината на матката се вкарва газ или специална течност, която дава възможност за разширяване на преминаване и облекчаване на процедурата;
  • след това се въвежда тънка тръба с камера (гистероскоп), която ще следите напредъка на операции на монитора;
  • там също се въвежда resectoscope – инструмент, необходим за извършване на операцията;
  • нататък се провежда самата операция е отстранен полип чрез улавяне му крака с помощта на специален куката;
  • на газ или течност се извеждат навън, а отдалечен полип изпращат в лабораторията на гистологическое преглед.
Прочети още  Дифузната аденомиоз

Тази операция може да продължи от половин час до 90 минути. След отстраняване на полип се назначава лечение предписано от лекар и наблюдение в болницата в продължение на 2-3 дни.

След хистологичен анализ на лекар определя дали има риск от развитие на ракови тумори или не. Според резултатите се назначава подходящо лечение.

Лечение на полипи на ендометриума – доста сложно и противоречиво явление. Трябва да се преценят плюсовете и минусите на всеки метод, и да изберете най-добрия. Преди всичко, трябва да изберете въз основа на степента на риск, на което е изложена на женското тяло. Консултации на опитен лекар и етап на болестта ще помогне на една жена да направи правилен избор.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *