Гадене при химиотерапия: причини и лечение

Гадене при химиотерапията е един от основните прояви на нежелани реакции. Тя се развива по причина на интоксикация на организма лекарства, чието действие е насочено за унищожаване на раковите клетки. При наличието на остри пристъпи на гадене и повръщане подбират симптоматично лечение.

Причини за появата на гадене при химиотерапия

Основната причина, при която се развива чувство на гадене и повръщане след химиотерапия – това е интоксикация на организма. В процеса на въвеждане на химиотерапията лекарства и тяхното натрупване в организма, се отделя голямо количество токсини, които са продукти на разпадане на клетките. По причина на забавен кадър обмяната на веществата се развива зашлакованность, че предизвиква липса на апетит, гадене и повръщане. Стомахът и червата са най-податливи на този процес, а при наличие на по-рано диагностицирани заболявания на тези органи, последиците от химиотерапия могат да се задържат дълго време.

Втората причина, която също може да предизвика гадене и повръщане след химиотерапия – това дразнене на нервната система. Отделите на главния мозък, отговарящи за контрола на рвотного рефлекс, започват да работят неправилно под въздействието на силно токсични препарати. Създава фалшив сигнал за необходимост от изпразване на стомаха, което е почти невъзможно купировать без помощта на специални лекарства, подтиска този процес.

Видове гадене

Като се има предвид клиничните прояви и интензивността на симптомите, гадене при химиотерапия е на няколко вида:

 1. Остра – се развива в рамките на първия ден на химиотерапия, придружени от силно повръщане и обезводняване.
 2. Отсроченная – възниква по-късно 2-3 дни след въвеждането на лекарства, придружени с умерено течение, както и честотата на повръщане не надвишава 2-3 пъти на ден.
 3. Асоциации – се развива преди началото на курса на лечение, което може да бъде предизвикана, като психологически фактор, така и от действието преди лечение, след които тялото не успява да се възстанови.
 4. Внезапна – се развива без никакви предпоставки. Почти не се контролира от организма и се нуждае от комплексно лечение. Причинена от обширна интоксикация на организма и увреждания на централната нервна система. В някои случаи не може да бъде напълно купирована.
Прочети още  Хапчета срещу повръщане при химиотерапия

Като се има предвид клиничните прояви и интензивността на симптомите, гадене при химиотерапия има няколко вида

В анотацията към наркотици винаги са описани нежелани реакции, така че лекарят уведоми пациента за възможните последици.

Фактори, провокира гадене

Има няколко провокиращи фактори, от които зависи появата и интензивността на гадене:

 1. Дозата – колкото тя е по-висока, толкова по-силно страда организма, и толкова по дълго ще се задържи гадене и повръщане.
 2. Вид на препарата – някои лекарства причиняват само леко подташнивание, докато други предизвикват продължителни пристъпи на повръщане.
 3. Метод на въвеждане – при напояване и мастилено-струен въвеждането на рисковете гадене намалява, а при използване на таблетки и дразнене на стомашно-чревния тракт симптоми ще бъдат по-ярки и по-дълго.
 4. Индивидуални характеристики на организма – някои пациенти се оплакват от гадене, а останалите не могат да се справят с продължителни повръщане.
 5. Интервал между курсовете и тяхната продължителност – колкото по-дълго върви химиотерапия, така се запазват по-дълго нежелани реакции.

Характерни симптоми на токсикоза могат да бъдат провокирани от аромати, които по-рано отлагания спокойно. Някаква храна, напитки, тоалетна вода и сапун може да предизвика не само отвращение, но и пристъп на гадене.

Риск

Гадене и повръщане след химиотерапия при различни пациенти има своите особености. Най-податливи към развитието на усложнения следните категории пациенти:

 1. Децата и хората от напредването на възрастта.
 2. Пациентите със слаб вестибулярным апарат, които укачиваются в автобуса.
 3. При наличие на хронични заболявания на органите на стомашно-чревния тракт.
 4. При склонност към алергични реакции.
 5. Ако между курсовете на химиотерапия са минали по-малко от 2 седмици време, и тялото не успява да се възстанови.

Установено е, че гадене, след химиотерапия зависи от степента и формата на рак. Колкото по-малък е туморът, толкова по-лесно организмът се справя с неприятните прояви на лечение.

Колко трае гадене след химиотерапия?

За всеки пациент в срокове и интензивността на чисто индивидуални. Не може с точност да се определи, колко ще продължи гадене след химиотерапия. Всичко зависи от състоянието на организма, възрастта и наличието на усложнения.

Прочети още  Химиотерапия при рак на яйчниците

Средно процеса на рехабилитация отнема 2-3 седмици. Гадене и повръщане се понижават по-късно 3-4 дни след последното въвеждане на лекарства. През това време остатъците от лекарства се екскретират от организма, и човек се чувства много по-добре.

Средно процеса на рехабилитация отнема 2-3 седмици. Гадене и повръщане са намалени след 3-4 дни

В случай, когато пристъпи на гадене и повръщане, се съхраняват дълго време, трябва да се установи причината и да вземете най-оптимално лечение. Сами да се справят с гадене не си струва, тъй като приемът на лекарства в период на рехабилитация може да навреди на и без това отслабен организъм на тялото.

Лечение на

Само интегриран подход при премахването на неприятни симптоми, ще подобри общото състояние на здравето на пациента. За тази цел се използва лекарствена терапия, диета и някои съвети за начин на живот.

Медикаментозно лечение

Предписваните лекарства, блокиране формирането на рвотного рефлекс в кората на главния мозък, сред които:

 • Reglan;
 • Дексаметазон;
 • Преднизолон;
 • Китрил;
 • Метоклопрамид.

Reglan – медикамент блокиращ формирането на рвотного рефлекс в кората на главния мозък

Избор на дозата и продължителността на лечение зависи от степента на прояви на гадене. Средно лекарства се използват за 2-3 дни, след което състоянието на пациента се стабилизира.

Хапчета от гадене при химиотерапия трябва да се комбинира с основното лечение, без това да води до развитие на контра-реакции и алергични прояви. За това всички дестинация води на лекар, въз основа на данни в медицинската история.

Диета

Да се хранят трябва да накъсана, но често. Малки количества порции ще намалят тежестта на храносмилателния тракт, както и ще облекчи храносмилането на храната. От диетата се изключват всички храни и ястия, които дразнят стомаха: подправки, кисели краставички и кисели краставички, гъби, остри подправки и подправки, мазни и сладки храни.

Прочети още  Температурата след химиотерапия: причини и методи за премахване на

След прием на храна трябва да бъде в изправено положение, за още 20-30 минути, това ще помогне на храната безпрепятствено се движат по храносмилателния на хората с увреждания. Преди въвеждането на химиопрепаратов е забранено.

Яде нужда от тези храни, които не предизвикват отвращение. След химията някои от вкусовите предпочитания се променят, така че трябва да се вземат предвид желанията на пациента.

Много важно е да се пие голямо количество течности. Чиста минерална водата е универсален разтворител, с чиято помощ от организма се отделят всички отпадни продукти и токсини. Пие нужда на малки глътки, но често. Претъпкан стомах може да предизвика повръщане, така че не си струва да се увеличи обемът му.

Плодови напитки и плодови напитки, особено в състава на които са включени червена боровинка, червена боровинка, касис и боровинки, ще помогнат за преодоляване на гадене дори и без лекарства. Подкисленная течност благоприятно влияе върху процеса на храносмилането, а също и насища организма витамин C.

Някои храни могат да възпрепятстват повръщане и гадене:

 • лимон;
 • мента;
 • сладолед;
 • студена вода с лед;
 • замразени плодове;
 • банан.

Някои храни могат да възпрепятстват повръщане и гадене, сред тях лимон и мента

Не е нужно да носите сдавливающую дрехи в колана, тъй като това ще засили гаденето. Интегриран подход при лечението ще кротчайшие срокове за преодоляване на неприятни странични ефекти от химиотерапия.

Профилактика

Средства от гадене след химиотерапия могат да бъдат най-различни, но такъв опасен симптом инженеринг студентски оказа случайна реакция трябва да бъдат наблюдавани от лекар. За съжаление, напълно предотвратяване появата на гадене е невъзможно. Да се облекчи състоянието ви помогне да:

 1. Студени напитки от лимон и мента.
 2. Частична хранене.
 3. Изключение преяждане.
 4. Носеше широки дрехи, пълноценна почивка и сън.
 5. Често проветряване на стаята.

Как да се справим с гадене при химиотерапия и не вредят на организма, разказва лекарят. Само с негово разрешение може да се вземат лекарства, блокер мога да понасям рефлекс. Самолечение трябва да бъдат напълно изключени, тъй като това е опасно за здравето.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *