Форми на плоскоклетъчен рак на шийката на матката и на перспективите за неговото лечение

Плоскоклетъчен карцином на шийката на матката – това е тумор злокачествен характер. Броят на пациенти с такава опасна за живота на патологията, се увеличава значително с всяка изминала година. В групата на риска е в основата включва жени на възраст над тридесет и пет години. Защо възниква плоскоклетъчен рак на матката и какви са първите признаци на болестта?

Причините за плоскоклетъчен рак на шийката на матката

Новообразование се формира от многорядной плоска епителната тъкан, която покрива шийката на матката. Обикновено заболяването се откриват при жени от тридесет и пет до петдесет и пет години. Плоскоклеточная тумор в ранна възраст се среща доста рядко.

В много случаи виновник за образуването на рак на шийката на матката става онкогенная папилломная инфекция. В основата на активното развитие на вируса се наблюдава при хора с отслабена имунна система. При такива пациенти HPV бързо се настанява в клетките, образовывая на патологичните промени на характера.

Според изследвания появата на злокачествен тумор на шийката на матката допринасят за:

 • ранните сексуални връзки;
 • хронични възпалителни процеси на половите органи;
 • бременност и раждане в по-ранна възраст;
 • инфекциозни лезии – херпес, хламидия, HPV;
 • честата смяна на половите партньори;
 • лошата екологична обстановка в региона;
 • абортите и други хирургични операции на половите органи;
 • генетично предразположение;
 • увреждане на половите органи при родовом процес.

Също така причина за поява на рак на заболяването могат да станат хормонални смущения и наличието на дефицит на имунната система.

Честата смяна на половите партньори, може да стане причина за рак на шийката на матката

Видове

Онкологично заболяване има две форми:

 1. Плоскоклетъчен неороговевающий рак на матката. Овални или многопластов тумор представлява зърнеста цитоплазму. Честота на проявление – 65%. Тази форма се счита за междинно и се способността на клетките значително променя своите размери и форма.
 2. Плоскоклетъчен ороговевающий рак на матката. Се наблюдава само при 20% от случаите. Различава специална структура ороговевших огнища – «ракови перли», които са достатъчно различими под микроскоп. Така че тази форма е по-лесно да се разкрие в ранните етапи, а лечението е най-благоприятна прогноза. До характерни свойства ороговевшей тумор може да се дължи на активен растеж на видоизмененных клетки и бързо ги разпространява по тялото.
Прочети още  Рак на тялото на матката: симптоми, причини и начини за лечение

В зависимост от степента на структурна и функционална трансформация на клетките и скоростта на тяхното развитие има няколко вида плоскоклетъчен рак на шийката на матката.

Высокодифференцированный

Неороговевающая тумор с висока дифференцировкой се счита за лечимо, тъй като не образува метастази. В много случаи при това заболяване лечението се основава на запазване на всички функции детородных органи.

Низкодифференцированный

Такава патология се характеризира с високо ниво на агресивност. Характеристика на низкодифференцированной тумор е бързото развитие, вследствие на който са унищожени от околните тъкани.

Клетки новообразувания с ниска степен на диференциация значително различни. Често основната причина за резки промени не е точно определена. Онкологично поражение от този тип се диагностицира в 15% от клиничните случаи.

Умерено диференциран

Плоскоклетъчен рак на матката със средно на клетъчна диференциация е по-често срещана патология. Неговата симптоматика в по-голяма степен е очевидно и самият прогноза в много случаи при откриване на ранните етапи на благоприятствующий.

Инвазивен плоскоклетъчен карцином на шийката на матката

При такава форма на ракового образование се наблюдава развитие трансформировавшихся злокачествени клетки – метастаза извън матката.

Инвазивен плоскоклетъчен карцином на шийката на матката

От всички видове плоскоклеточных тумори, които засягат шийката на матката инвазивни новообразувания се срещат при 60% от пациентите, предимно при жени на възраст над петдесет години.

Етап на патологичния процес

Стадий на рак на шийката на матката

За болестта рак се грижат може да се случи по различни начини. В зависимост от характера на разпространението, отделят няколко етапа на рак на шийката на матката:

 • Първоначалната или нулева. На този етап се случва в началото на злокачествен процес, който засяга само повърхностни эпителии. Начален етап протича почти без симптоми.
 • Първата. На този етап на развитие се наблюдава нарастване на новообразувания. Модифицирани клетки се разпространяват в мазен слой на шийката на матката. Дълбочината на проникване на не повече от четири милиметра.
 • Втора. При такъв етап започват да образуват метастази, които проникват в матката.
 • Третата или прогресивно. Характеризира се с тази степен на развитие разпространението на злокачествени клетки от източник на образование в органи в близост до матката.
 • Четвърта или последен. Тази форма на развитие се смята за крайна. Злокачествени клетки активно растат, простираща се по тялото. Метастази засягат мочеиспускательную система и дебелото черво. Лезиите могат да покрият белите дробове и кръвотворните органи.
Прочети още  Гистерорезектоскопия полип на ендометриума.

Четвърти етап – това е необратимо и не е контролиран процес на развитие на раковите клетки. На този етап прогнозите напълно разочароващи – по-малко от 16%. Жизнено важно е да се разкрие плоскоклетъчен рак на маточната шийка в първите етапи на формиране.

Симптомите на плоскоклетъчен рак на шийката на матката

Плоскоклеточная тумор на шийката на матката е опасна особеност – възможността за липса на осезаеми признаци на ранен етап, които могат лесно да се лекува.

Основните симптоми на злокачествени лезии на шийката на матката са:

 1. Характерното течение от влагалището, като се има предвид месечен менструален цикъл. Може да се открояват на водниста течност с кръв елементи, която понякога е придружено от остър мирис.
 2. Болка в долната част на корема. Болка в областта на малкия таз и най-интензивно и забележимо в последните етапи на ракового заболявания.
 3. Подпухналостта на половите органи и долните крайници. Такива симптоми могат да се появят при развитието на метастази, които блокират изтичането на лимфа. Поради оток на тъканите е присъща само на последните етапи от развитието на злокачествен тумор.
 4. Нарушения на храносмилателните органи и мочеиспускательной система. Увеличена по размери тумор, често сдавливает в близост до влагалището органи. За сметка на това може да се случи на произволно уриниране, задържане на урина и постоянен запек.

Силно резвившаяся тумор с метастази може да стане причина за образуване на фистул и да доведе до отделянето на урината и изпражненията, чрез вагинален проход.

Основната симптоматика често се съпровожда с общи признаци:

 • липса на апетит;
 • упадък на силите, сънливост;
 • повишена телесна температура;
 • пристъпи на виене на свят;
 • остра загуба на телесна маса;
 • прекомерно изпотяване;
 • сухота на кожната покривка.

Анализ на кръвта при ракови заболявания понякога показва наличие на анемия и СОЭ над нормата.

Колпоскопия – един от методите за диагностициране на рак на шийката на матката

Диагностика

От особена важност при раковите тумори предоставя своевременно по-рано диагностирование заболявания. Така че не може при първите характерни признаци за отстраняване на грешки посещение на лекар.

Диагностика на рак на матката включва цялостно проучване. Освен първоначалното събиране на данни в медицинската история се извършват визуално и ръчно проверка на засегнатото място.

Следващите стъпки за диагностика включват набор от различни проучвания:

 • тест на Шилер – определяне на патология от оцветяване на влагалището вещества, съдържащи йод;
 • колпоскопия;
 • ултразвуково изследване;
 • цитологические свръзки;
 • биопсия;
 • компютърна томография;
 • цистоскопия;
 • рентгеноконтрастное проучване на влагалището.
Прочети още  Хиперплазия на ендометриума

Изследването се извършва само в специализирани медицински центрове.

Цитологическое проучване на четката дава възможност за изясняване на диагнозата

Лечение на плоскоклетъчен рак на шийката на матката

Начин за лечение на адаптира към всеки пациент индивидуално, независимо от стадия на развитие на новообразувания и възрастовата категория на пациента. В ранните етапи отчита запазване на родовия способността на жената.

На приземния етап се извършва изгаряне на засегнатите райони с помощта на лазер, течен азот или електрически ток.

Основните начини за лечение на последващи форми на ракови тумори са:

 • отстраняване на хирургичен метод;
 • излъчване на облъчване;
 • химиотерапия.

Хирургическа намеса с цел запазване на способността за зачеване и родилния процес е възможно само в първия и втория етап на плоскоклетъчен рак на шийката на матката.

Трети и четвърти етап на развитие, при който се установяват метастази, изисква комплексно лечение – операция, лъчетерапия и химиотерапия.

Лъчева терапия на рак на шийката на матката

Прогноза

След лечение в продължение на пет години се провежда наблюдение за мъже. Посещение на лекар в първите две години се провежда на всеки три месеца. При добри показатели на по-нататъшен преглед на пациента се извършва два пъти в годината.

Според изследвания на шансовете за оздравяване полето лечение в зависимост от стадия на заболяването имат такива показатели:

 • нулева – 100%;
 • първата – 85%;
 • втората – 75%,
 • третата – 35%.

Четвъртата степен на ракового поражението не е напълно излекуван. В такива случаи задача на лекарите става удължаване на живота на пациента.

Профилактика

Рутинен преглед в медицинското заведение, много намалява риска от образуване на злокачествени тумори. Профилактика на плоскоклетъчен ракового лезии на шийката на матката се състои в следните действия:

 • защитата по време на близост, за да се предотврати предаване на вирусни инфекции;
 • изключение честа смяна на половите партньори;
 • спазването на правила за хигиена;
 • прием на хормонални контрацептиви само препоръчани от лекуващия лекар;
 • поддръжка на защитните функции на имунната система.

Ракът на шийката на матката – това е опасна болест, последните етапи на които често водят до фатален исходам. Стопроцентовото възстановяване, е възможно само при своевременно идентифициране на патологичния процес. Така че задължително трябва да се извърши рутинен преглед в медицински центрове и да се обърнат към лекар при най-малкия признак на заболяване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *