Фоликуларен аденом на щитовидната жлеза

Фоликуларен аденом на щитовидната жлеза в началото на тяхната поява и развитие в организма на човека представлява благоприятен новообразование. Клинични характеристики на такива тумори стават дълъг период на развитие и обединяване на злонамерени клетки в достатъчно плътна капсула, която не позволява на болестно новообразованиям да се разпространява в организма. Но, под влияние на някои фактори, фоликуларен аденом е в състояние перерождаться в аденокарциному, че представлява значителна заплаха за здравето и дори живота на пациента.

Симптоми и признаци на патология

Най-често такава патология се среща при жени над 40 години и става една от причините за безплодие. Въпреки, че в клиниката на заболяването безсимптомно, да открият новообразование може лекар при проверка – при палпация на шията открива сайтове уплътнение на една от частите на щитовидната жлеза е била счупена. Туморът е достатъчно плътна, подвижната и почти безболезнена. С увеличаването на размера й могат да се проявят симптоми като: усещане за изцеждане и недостиг на въздух.

Дълго време на патологичния процес е придружен от кальцинированием новообразувания, перерастанием в токсични гуша или злокачествен тумор, а също и кръвоизливи в тъканите на дпх и възможно последващото им инфицированием. Общото състояние на здравето на човека с патология на щитовидната жлеза също се променя: появява се повишено изпотяване, рязко намаляване на теглото (при нормален режим на хранене), увеличава умората и понижава издръжливостта дори на леко физическо напрежение. Освен това, става трудно да издържат дори най-малките температурни колебания (студ и топлина).

Психологическото състояние на пациента също се променя: отбелязва раздразнителност, безсъние, плаче и постоянна тревожност.

От страна на ЧРЕВНИ и сърдечно — съдовата система също се наблюдава патология – аритмия и тахикардия, дори и в състояние на пълен покой. Освен това, както вече беше казано по-горе, при жените е туморът предизвиква нарушения в менструалния цикъл и води до безплодие, а при мъжете намалява значително силата на действие и води до гинекомастия.

Прочети още  Анализ на човешки папиломен вирус: защо е толкова важен?

Фоликуларен аденом на щитовидната жлеза има няколко разновидности: колоидна (или макрофолликулярная), микрофолликурлярная, фетальная и трабекулярная. Именно последните две разновидности на тумори не са в състояние продуцировать хормони и синтезира йод. И тук първите два вида се отнасят до атипична форма на патология, тъй като произвеждат тиреоидный хормон, да има отрицателен ефект не само върху функционалността на щитовидната жлеза е била счупена, но и върху работата на всички органи и системи на човешкия организъм.

На по-късен план за развитие на новообразувания се появяват достатъчно забележими с невъоръжено око се промени: става силна деформация на шията (тумор става видима), придружени от болезнени усещания и дискомфорт в областта на гърлото.

На пациента се появява необичаен кашлица, затруднено процес на поглъщане и дори е нарушена дихателна функция. Основен признак също е и промяна на тембъра на гласа на пациента. Всички тези симптоми свидетелстват за необходимостта от спешно отстраняване на аденом – точно на този етап на развитие и се случва да я прераждането в злокачествен раковую тумор.

Причините за появата на аденом на щитовидната жлеза

Точните фактори и причини за развитието на патология все още не е установена. Най-често аденом на щитовидната жлеза е била счупена се развива при наличие на следните рискови фактори:

  • наследствено генетично предразположение;
  • аутоимунные патология;
  • травмата на главата или в областта на врата;
  • честото облъчване на радиоактивни елементи или пребиваване в региони, обедненных йод и с лошата екологична обстановка.

Немалка роля във формирането на новообразувания играят и възрастовите промени в организма на човека, както и неговата полова принадлежност.

Важно: тъй като фоликуларен аденом на щитовидната жлеза не произвежда хормони и по никакъв начин не влияе на работата на вътрешните органи, след което дълго време остава недиагностированной, което увеличава риска да не забележите момента на нейното прераждане в опазването на новообразование.

Прочети още  Жълтурче за премахване на папиллом

Диагностични дейности

Така че, ако изяснени причините и признаците на развитие на аденом на щитовидната жлеза е била счупена, пациентът трябва незабавно да се консултирате с лекар. За да вземете оптималното лечение, специалист определя патология, на първо място чрез установяване на вида на новообразувания и неговата токсичност. Се извършва ЕХОГРАФИЯ на тумора, резултатите от които я определят точната форма и размер.

При фоликуларен дпх патология на щитовидната жлеза има ясно изразена капсула с узелковым новообразованием. При други заболявания такова не се наблюдава. Освен ултразвукови изследвания, лекар, назначен от цитологическое изследване (биопсия) тумор и общ анализ на кръвта на пациента. Подобни методи на диагностика позволяват да се постави максимално точна диагноза и да назначи най-подходящото лечение.

Лечение на новообразувания

Аденом на щитовидната жлеза е била счупена от всякакъв вид и на всеки етап от развитието подлежи на задължителна операция отстраняване. Консервативното лечение може да се извършва само при бременност на пациентката и при по-възрастни пациенти – в такива случаи лечението се основава на приема на лекарства с радиоактивен йод.

Възможни усложнения

Обикновено след отстраняване на аденом на лекарите поставят достатъчно благоприятна прогноза. Но това се случва в случай на навременно откриване и лечение на патология. Stty форма на патология води до образуването на карцином, методи на лечение, които значително се различават. Пациента в такива случаи се назначава лъчева или химиотерапия и доживотна гормонозаместительная терапия.

Внимание: при откриване на аденом на щитовидната жлеза не си струва да изпадате в паника – доброкачествени новообразувания се срещат много по-често на ракови тумори и успешно се поддават на терапия. Дори и при наличието на аденом на достатъчно голям размер, можете напълно да разчитате на пълното й излекуване.

Прочети още  Папиломи по тялото

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *