Фиброма на ръката си: трябва ли да се лекува?

Всеки ден на нашите ръце да се изправят пред много дразнители. Това могат да бъдат най-обикновени средства на битовата химия, синтетични материали, ръкавици или вредни вещества в условия на работа. В резултат на това може да стане появата на малка подкожна една къртичина. Въпреки факта, че фиброма на ръка е благоприятен образование, да оставят без внимание, не си заслужава.

Видове новообразувания

Фиброма представлява уплътнение, състоящо се от съединителната и епителната тъкан. На външен вид тя прилича на обикновена бучка, която може да се намира в различни части на ръката, дланта на ръката си до лактите, и имат размери от 15 мм до 1 см в диаметър. Ако образованието е в зона с висок риск от наранявания, е желателно да се премахне възможно най-бързо, тъй като дразнене може да влоши положението. В обратния случай, ако клечка не предизвиква дискомфорт, лечението може да се отложи за известно време или не се предприемат.

Фиброма на пръста на ръцете може да бъдат ограничени и дифузни. В първия случай тя локализуется на най эпителии и се характеризира с бавен растеж, а във втория – дълбоко под кожата, поради което често засяга и други тъкани.

Твърда фиброма на кожата на предмишницата

В зависимост от структурата, фиброма на ръката може да бъде 3 вида:

 • Мека. Състои се основно от клетките и е малка по размер, рядко повече от 1 виж Има лека структура и е подобен на набръчкана торбичка. Най-често се появяват групи в областта на мишниците и вътрешната мошеник лакътя;
 • Масивна. В по-голяма степен се състои от влакна, така че консистенция тя е плътна и най-често кръгли. Притежава широка струпясване и големи размери, стигащи 2 виж са Разположени предимно на китките на ръцете;
 • Desmoid. По структура прилича на твърда фиброму, но се различава по-висок риск от преминаване в злокачествен степен.
Прочети още  Полип на ендометриума на матката

Отделни видове е фиброма Кенена. Тя представлява образование, располагающееся до с нокът или под него. Този вид тумори на първо място се говори за наличието в организма туберозного склероза. Така че тяхната поява и растеж често се случва при деца и юноши.

Причините за появата на фиброми на ръка

Точната етимология на заболяването не е известна. Но има редица причини, които могат да провокират появата на тумори на ръката си:

 • Недостиг на витамин и нарушенный обмяната на веществата;
 • Външно въздействие на агресивни фактори на околната среда, например, на влага, ниски и високи температури, ухапвания от насекоми;
 • Механични повреди на кожната покривка: ожулвания, рани;
 • Въздействие на опасните химични вещества;
 • Отслабена имунна система;
 • Захарен диабет, заболявания на ендокринната система, нарушенный хормонален фон;
 • Възпалителни процеси;
 • Наследствен фактор;
 • Често, носенето на силиконови ръкавици.

Причините може да се нарече много, и дори прекомерно изпотяване на ръцете или често преохлаждането може да доведе до появата на една къртичина под кожата. Особено внимателно към този въпрос заслужава да се обърне на любителите на солариуми.

Основните симптоми

Веднага разкриват наличието на фиброми не винаги е възможно, тъй като тя се проявява постепенно. От малък възела тя се превръща в ярко изразена бум. Този процес може да продължи в продължение на няколко месеца, и понякога и години. Тя може да запази плът цвят на кожата или приемате леко тъмно-розов нюанс. Но ако се е появил зачервяване в зоната на образованието, трябва да се обърне внимание, то най-вероятно това е знак за възпалителен процес.

Болезнени усещания почти никога не се придружава фиброму. Но ако тя е достигнала големи размери и започва да оказва натиск върху нервните окончания, а след това могат да се появят неприятни усещания. Това е особено характерно за зоната на пръстите.

Прочети още  Папиллома при мъжете

Ако в зоната на пъпки се появиха зачервяване, оттек, или разпределение, трябва възможно най-скоро да се обърнете към лекар за съвет.
Заболяването засяга хора от абсолютно всякаква възраст, макар и много от тях живеят с печата на ръката си целия си живот и да не се прибягва към лечение.

Диагностика на тумори на ръката

Определяне на доброкачествени тумора в четка или друга част на ръцете няма да е трудност. В повечето случаи на лекаря достатъчно извършване на визуална проверка на пациента, за да се определи диагнозата. За това той оценява структурата и плътността на наличната подутини и оценява усещания на пациента. Вече на този етап лекарят може да различи от други видове новообразувания на кожата.

Визуална проверка обикновено е достатъчно за поставяне на диагноза

Ако възникне необходимост от допълнително проучване, могат да се провеждат следните процедури:

 • ЕХОГРАФИЯ. Оценка на състоянието и развитието на фиброми, както и възможното въздействие върху съседни тъкани и костите;
 • КАТ. Определя вътрешното съдържание на подутини;
 • Биопсия и гистологический анализ. Ви позволява да потвърдите доброкачествен характер на тумора.

Гистологическое проучване позволява да потвърди доброкачествен характер на тумора

И само след проведената диагностика, може да се пристъпи към лечение на заболяванията.

Основните начини за лечение на фиброми

Подкожную фиброму на ръка не се лекува с лекарства или мехлеми. Основният начин в този случай се счита за пълно изваждане. Процедура атравматичная и се провежда в кратък период от време. Можете да изберете подходящия за вас начин.

Класически метод

Хирургична ексцизия – това е най-достъпен и познатия на всички начин. Той се състои в това, че образованието на ръка нарязани скалпел под локална анестезия. Въпреки, че има по-модерни начини за решаване на проблема, класически метод задължително се назначава, ако шишарка разполага с голям размер и локализуется не на повърхността, а дълбоко под кожата. След операцията пациентът може да остане малък белег.

Прочети още  Мултиплен миома: причини опасност, методи на лечение и бременност

Премахване на фиброми на кожата с лазер

В този случай лекарят с помощта на лазерно оборудване на пластове премахва фиброму на ръка. Процедурата е толкова безболезнен, че не изисква анестезия. Предимство на този метод е пълната липса на кървене, тъй като капилярите веднага запаиваются. Малък остатъчен белег, като правило, се резорбира след няколко месеца.

Премахване на фиброми лазер

Криодеструкция течен азот

Тази процедура често могат да бъдат намерени в дерматологични и козметични кабинети. Нейната същност се състои в това, че фиброму първо бяха замразени, а след това се отстранява. Въпреки безболезненность и удобство метод, можете да го използвате не винаги. Подходящ то само за малки повърхностни образувания.

Профилактика

Тъй като фиброма под кожата на ръката не е точна етимология, е много трудно да се нарече метод, който е в състояние да гарантира пълна защита от нея. Но, за да се намали риска от възникването му или да забавят растежа на вече наличното образование, заслужава да бъде разгледан за следните съвети:

 • Грижа за ръце, а точно носенето на защитни ръкавици, когато е необходимо, използването на подхранващи кремове;
 • Минимизиране на контакт с вредни химични вещества. По възможност да използват биологични и хипоалергенни препарати;
 • Защита на ръцете от неблагоприятни външни природни фактори;
 • Укрепване на имунната система: здравословно хранене, прием на витамини;
 • Своевременно лечение на възникнали заболявания.

При поява на подозрителни издатини на ръка, трябва да се консултирате с лекар. Това ще не позволи ръст на фиброми и да я излекува с минимални усилия.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *