Фиброма на млечните жлези: симптоматика и методи на лечение

Доброкачествен тумор, чието развитие се случва в съединителните тъкани се нарича фиброма на млечната жлеза. При проверка на лекар открива в гърдите на пациентката кръгло новообразование, което не предизвиква болезнени усещания по време на палпация.

Клинична картина

Уплътнение в гърдите

При жените фиброма на гръдната жлеза се среща достатъчно често. В повечето случай именно котвата гърдите е основната причина за появата на заболявания. Тя възниква на фона на нарушен хормонален фон. Тумор на гърдата може да бъде с различни размери, вариращи от няколко милиметра и завършва до няколко сантиметра.

Много жени се обръщат към квалифицирани специалисти, тъй като сами нащупали новообразование в гърдите. Лекарите предписват допълнителни изследвания, за да се изключи вероятността от появата на ракови клетки. Към днешна дата медицината не дава точни обяснения за това, откъде идва доброкачествен тумор. Основен източник на нарушения остава хормоналния баланс и неговите нарушения.

Най-често изложени на риск от заболяване на жените, които в период на менопауза. Лекарите не препоръчват да се бавя лечение на фиброми, трябва да се предприемат спешни мерки. Тъй като безобидно образование може да се превърне в злокачествен тумор.
Показващи симптоми на фиброаденому:

 1. На ранен етап на развитие на патологични процеси единственият признак може да бъде само печат. Новообразование се намира на около зърното, в състава на което влизат нетипични клетки.
 2. Появява се чувство на тежест в областта на гърдите преди менструация.
 3. Нарушен менструален цикъл.
 4. Понякога една жена може да почувствате болезнени усещания в областта на гръдния кош.

По-характерните признаци на доброкачествен тумор няма да има. Но ако горепосочените симптоми са фиброми на млечната жлеза имат място, означава новообразование придобива злокачественный характер. Трябва да посетите специалист, за да го назначи лекарства.

Прочети още  Тубулярная аденом на дебелото черво

Методи на лечение

Операция на гърдите за премахване на фиброми

Терапия се предписва на пациенти, след като лекарят ще проведе задълбочено проучване, ще определи природата на произхода на доброкачественного образование. Специалист взима лечение, като се има предвид фазата на развитие на патологично възела, съпътстващи заболявания, както и индивидуалните особености на жената.

Ако фиброма на гърдата не повече от 8 мм, след това ще бъде достатъчно консервативно лечение на медицински препарати. В повечето случаи лекарите използват хормонална терапия. Тя помага за възстановяване на нарушения в организма, на фона на които е възможен повторен рецидив патология.

Медикаментозно лечение се провежда под строг контрол на лекуващия лекар. Допълнително ще трябва се проведе ултразвуково изследване. Но не винаги се получава да се отървете от доброкачествен тумор с помощта на лекарства. Понякога е необходима оперативна намеса, особено ако терапия с хормони не е дала положителни резултати. По време на процедурата д-р премахва всички патологични тъкани, които могат да станат причина за повторно рецидив.

Хирургическа намеса

Преди провеждането на операцията лекарите обръщат внимание не само на възрастта на пациентката. Важно е, че на размерите на тумора позволява да прекарат манипулация безопасно. Освен това, патологични процеси могат да се разпространят в здрави близо разположени тъкани. Специалисти обръщат внимание на местоположението на кръвоносните съдове по отношение на фиброме и има ли жени, и други заболявания.

Абсолютни показания за операция:

 • увеличаване на доброкачественного на възела в пъти за кратък период от време;
 • фиброма на млечната жлеза причинява дискомфорт на сертификат;
 • размери на новообразувания превишава 2 см;
 • туморът е листовидную структура;
 • по време на бременност. Ако възел ще нараства, той отмени канали на млечната жлеза при жените. След раждането на бебето, тя няма да може да кърмите.
Прочети още  Как се лекува миому

По време на света плода специалисти настояват за оперативна намеса. В този период в организма на жената се случват различни хормонални корекция. Те могат да допринесат за това, за да фиброма се превърна в злокачествени. Същото може да се случи на фона на стагнацията на процесите в гърдите на жената.

Премахване на фиброми

Лечение на фиброми на гърдата определя д-р. По време на специални изследвания се потвърждава от доброкачествен или злокачествен тумор. Резултатите се определя от обема на хирургическа намеса.

Отстраняване на болестно възела предвижда няколко техники за провеждане на процедурата:

 1. Секторальная резекция. В процес на манипулация на медицинските специалисти се отстранява само една част от гърдите, където е открита фиброма. Това е най-оптималния метод за резекция на доброкачественного новообразувания. Лекарите изрязват капсула, почистват тъканите от патологични клетки, да се предотврати повторно развитие на заболяването.
 2. Энуклеация. Процедурата предвижда отстраняване само на най-новообразувания, без околните тъкани. След процедурата на вероятността от развитие на останалите мутированных клетки е доста висока.

Фиброма на млечната жлеза се отстранява за кратък период от време. Жената дори не се изисква да останат в стационарно отделение. Период след хирургическа интервенция минава нормално, така че пациентката бързо се възстановява.

Но ако новообразование злокачествен характер обема на операцията ще бъдат много повече. При провеждането на процедурите се отстранява не само туморът, но и до разположени тъкан, както и лимфните възли.

Профилактично лечение

Преглед от маммолога

Медицина не е определил точно основните източници на развитие на фиброми при жените. Така че не позволите на заболяването е достатъчно трудно. Квалифициран специалист може да каже, как за лечение на патологични процеси, както и предотвратяване на тяхното развитие, не са необходими специфични разработки.

Прочети още  Размерите на миома на матката за операция

Въпреки това, че лекарите не разполагат с точна информация, като не позволите на заболяването, те дават полезни препоръки за профилактика на фиброми при жените:

 1. Трябва периодично да се проведе изследването.
 2. УЛТРАЗВУК в ранна възраст помогне за идентифициране на патологични възли на ранен етап на развитие.
 3. По време на края възраст лекуващият лекар препоръчва се проведе рентгенологическую диагностика – мамографии. Метод позволява не само да се определи наличието на новообразувания, но и размерите му, увреждане на околните тъкани, а също така структурата на сайта.

Ако се определи заболяването в ранен етап на развитие, шансовете за пълно възстановяване пациенток нараства. Специалистите препоръчват на жени и момичета да се откажат от аборти, раждат деца преди 30 години. Поддържане на активен начин на живот, да водят редовна сексуална активност, избягване на стресови ситуации, да се бори с вредните навици.

Навременното лечение позволява да се избегнат усложнения и последици. Освен това, като превенция на патология на жената трябва да следи за състоянието на организма. Различни хронични заболявания отрицателно влияние върху хормоналния фон, от които зависи появата на фиброми. Това се отнася и за ендокринната и половата система.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *