Фиброма на матката

Фиброма на матката – това е една от най-често срещаните гинекологични заболявания при жените. Това е благоприятен за образуването на стената на матката. Това заболяване се среща при 20 % от младите жени в детеродна възраст, освен това с напредване на възрастта, риска от възникване на патологии само се увеличава.

Какво е фиброма на матката?

Това е доброкачествен тумор, състоящ се от гладкомышечных клетки, които образуват стената на матката. Тумори фиброидного тип се срещат най-често. Те могат да възникнат в различни органи на женската полова система: яйчниците, матката, млечните жлези на кожата. Расте туморът бавно и безсимптомно. По големина тя може да достигне 30-40 см в диаметър. Това новообразование почти никога не стават злокачествени.

Причини за възникване и развитие на фиброми.

Точните причини за възникването на патологии доподлинно не са инсталирани. Най-често тази болест се предава по наследство, и предимно при жените от африкански произход. Туморът расте и се развива в случай, когато жената е много чувствителна към колебанията на женските полови хормони в организма – естрогени. Ето защо заболяване почти не се среща при момичета преди пубертета и е с тенденция към угасанию след настъпването на климакса. Но дори наличието на тези показатели не винаги допринася за развитието на тумори.

Провокира се лекува маточни фиброми може по-късно обидно менархе, чести аборти, прием эстрогеносодержащих на орални контрацептиви, наличие на други заболявания на женската полова система, а също така и липсата на редовен сексуален живот.

Ако страдате от наднормено телесно тегло, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипертония това може да стане причина за развитие на тумори. Освен това, чести стрес е добър фон за развитие на фиброми.

Качена на тумора има тенденция да се увеличава по време на бременност, това се дължи на факта, че повишава синтеза на хормони. След раждането, най-често, новообразование приеме вашата предишния размер. Както вече споменахме по-горе, в постклиматическом период ниво на хормона естроген в женското тяло намалява, а заедно с това е налице намаляване на размера на фиброми на матката, чак до пълното му изчезване.

Прочети още  Форми на плоскоклетъчен рак на шийката на матката и на перспективите за неговото лечение

Симптомите на патологията.

В 95% от случаите фиброидная тумор се появява и расте безсимптомно. И само при останалите 15% се наблюдава клинична картина, придружени от богата и дълги менструален цикъл. Наличието или липсата на симптоми на заболяване зависи от това на кое място се намира фиброма на матката. Ако фиброидные възли заемат нещастно място по отношение на други възпалителна болест, менструация ще приемат формата на menorrhagia (обилно и продължително кървене).

В такъв случай, жената усеща силни коремни болки, придружени от крампи и освобождаването на кръвни съсиреци. Също така подчертава болки в кръста и перинеума, причинени от сдавливанием нервите, които отиват към долните крайниците.

Фиброма на матката оказва натиск върху пикочния мехур и дебелото черво, в резултат на жена чума чести позиви за уриниране и запек. Сексуален живот е съпроводено от болезнени усещания.

Диагностика на заболявания.

При наличието у вас по-горе симптоми трябва незабавно да се консултирате с лекар. Само опитен специалист може навреме да разкрие заболяването и да се назначи правилното лечение. Ако по време на проверка на гинеколог разкрива по-голяма по размери на матката с бугристой и плътна повърхност, това може да е сигнал за наличието на фиброидной тумори. При първичния преглед е невъзможно да се постави точна диагноза и да се разграничи фиброму от саркома или миома, така че лекарят трябва да назначи допълнителна проверка:

 • Ултразвуково изследване на органите на малкия таз;
 • Провеждане на гистеросальпингографии и хистероскопия;
 • Компютърна и магнитно-резонансната томография позволи окончателно да потвърди заболяване;
 • В спорни случаи, вашият лекар допълнително може да назначи диагностична лапароскопию;

Тези процедури са необходими, за да се потвърди или опровергае диагнозата, както и за изключване на други по-сериозни гинекологични заболявания.

Видове доброкачествени фиброидных тумори.

Фиброма на матката представлява сайтове образование. В зависимост от броя им отделят един и множествена фиброму. Матката има трислойна структура. Външният слой се нарича периметрием. Най-дебел – това е вторият слой, наричан миометрием (гладка мускулатура). И накрая, вътрешен слой на ендометриума. Тя е представена на слизестата обвивка. В зависимост от това къде се намира новообразование отделят:

 • Интрамуральная фиброма (формира на мускулната стена);
 • Субмукозная фиброма (формира под эндометрием и расте навътре);
 • Субсерозная фиброма (този вид тумор расте отвън на периметрии);
Прочети още  Фиброма на яйчниците – това е доброкачествен тумор

Освен това отделят:

 • Стебельчатую формата на фиброми (това е вид тумор, който се появява на крак);
 • Межсвязочная фиброма (намира се между листата на широката маточна сухожилие);
 • Паразит фиброма (срещат изключително рядко и се дължи на появата на съседни органи);

Лечение на новообразувания.

Преди да започнете лечението е необходимо да се знае разположението и размерите на тумора. Освен това, типът на лечение зависи от възрастта на пациентката.

За начало трябва да преминат през пълна проверка и да се увери в доброкачественности фиброми на матката. Често няма специфично лечение не се изисква. Ако при жената се наблюдават нередовно кървене, придружени от болевыми усещания, може да се наложи кюртаж на матката и редовно посещение на гинеколог.

Медикаментозно лечение.

Този вид лечение се предписва, ако размерът на възел не превишава 3 см. Той може да включва в себе си следния списък на лекарства:

 • Хормонални орални контрацептиви;
 • Противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства;
 • Лекарства, които намаляват производството на естроген;

Лечение на традиционните методи.

Хомеопатични лекарства трябва да бъдат предписани специално обучен специалист. Но тяхната ефективност не е доказана от експерти.

Сред тях може да изберете:

 • Жълтурче;
 • Коприва;
 • Морков отвара;
 • Ленено семе;

Прогноза и профилактика на заболяването.

На първо място трябва да се изключи причинители. Избягването на излишно тегло, след 18 години, отказ от тютюнопушенето и здравословният начин на живот – това са съставни елементи, които да ви помогнат да избегнете патология. Редовно посещение на гинеколог и преминаването на ултразвукови изследвания – д е ефективен начин за предотвратяване на фиброми на матката.

Ако вие сте изправени пред тази патология, не се отчайвайте! Редовно наблюдение от лекар-гинеколог ще помогне за поддържане на болестта на етап, не мешающей нормалното функциониране на репродуктивната система.

Прочети още  Рак на яйчниците: симптоми, етапи и методи на лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *