Фиброма на яйчниците – това е доброкачествен тумор

Ако имате поставена диагноза фиброму на яйчниците – не се паникьосвайте и не се отчайвайте. Това не е киста, и не е злокачествен тумор – тя без последствия, се отстранява по време на лапароскопска или полостной операция. След операцията жената остава напълно пълноценен, менструален цикъл, не е счупен, а вероятността за настъпването на бременност не е намалена. Важното е, навреме да се диагностицира фиброму и да я премахнете.

Какво е това

Фиброма на яйчниците – това е доброкачествен тумор, който, за разлика от кисти, не отделя хормони. Развива се при жени в менопауза (40-60 години), но в някои случаи се появява и по-рано, в периода на пубертета. В диаметър може да достигне до 12 см, поради което в корема постоянно усеща подуване на корема, болка, слабост, може да се появят тахикардия и други симптоми. Ако фиброма е твърде голяма, се отстранява заедно с пораженным яичником.

Причини

Точните причини за възникването на този доброкачественного образование са неизвестни, но има редица нарушения в организма, които soputstvuyut появата на фиброми:

  • нарушение на хормоналния баланс в организма;
  • намаляване на имунитета;
  • продължителен възпалителен процес;
  • други образование (миома на матката, киста на яйчниците);
  • заболявания на ендокринната система, например: диабет;
  • тежко раждане;
  • раждане на дете след навършване на 35-40 години;
  • чести аборти.

Причина за появата на фиброми може да служи и най-простите паразити, например, trichomonas. Те засягат човешките органи и предизвикват хормонални смущения.

Симптоми

Ако туморът е малка, а яйчник изпълнява функциите си, една жена може и да не гадаем за заболяването. Но фиброма се разраства и постепенно предизвиква асцит, анемия, плеврален излив и различни неприятни симптоми, като: подуване на корема, тахикардию, хронична умора и др. на нередовна Менструация, а в подножието фиброми може да перекрутиться, поради което да се наложи операция по спешност.

Прочети още  Лечение на рак на шийката на матката 1 степен и прогнози

Диагностика

Поради факта, че фиброма на яйчниците дълго време не дава на себе си, жената се обръща към гинеколог вече, след като се появяват първите симптоми или по време на лечение на друго заболяване. Лекарят проверява жена, назначава анализ, УЛТРАЗВУК, ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ на органите в малкия таз. След като туморът ще бъде премахната, произвеждат гистологическое проучване, за да се изключи злокачествен характер на образованието.

Видове

Има 2 основни разновидности фибром на яйчниците:

  1. ограничена – фиброма е капсула, която разделя подуването на тъканите на яйчниците;
  2. диффузную – образование засяга яйчник напълно.

По време на хистологичен проучване няма разлика между видовете фибром не е открита. Разликата е само в това, как точно те са поставени и продължават да нарастват.

Лечение на

Туморът не се поддава на лечение, тъй като под въздействието на лекарствата тя не се резорбира и не се намалява. Я премахва по време на хирургическа намеса. Най-често за тази цел се използва метода на лапароскопия, когато коремната стена не се реже и пробива на няколко места. Това е по-нежен начин, но ако фиброма голяма, трябва да се прибегне до метода лапаротомии (коремната стена нарязани).

Ако се забави отстраняването на тумора, тя може напълно да поеме яйчник. Засегнатия яйчник не може да изпълнява своите функции и се отстранява заедно с фибромой. Ако е увредено веднага два яйчника, един се отстраняват, а втория се опитват да запазят поне част от него.

ЕХОГРАФИЯ трябва да мине не по-малко от 1 път годишно. Това ще ви помогне навреме да разкрие заболяване.

Прогноза

Вероятността за прераждане доброкачественного образование в злокачественное – не по-висока от 1 %. Хистология, която се провежда след операцията, е задължително да установи, дори най-малкото отклонение. Планират бременност е възможно само след пълно завършване на курса на лечение и оздравяване шевове.

Прочети още  Хиперплазия на ендометриума

За съжаление, да се предвидят, да се появи фиброма или не, това е невъзможно. Може да е само навреме да разкрие появата на тумори и да я премахнете, преди дори да започне да се променя яйчник и се отрази на работата му. Здравословен начин на живот и своевременно лечение на гинекологични заболявания и редовно ултразвуково изследване – това са основните методи, които помагат да се предотврати развитието на яйчниците, фиброми.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *