Фиброма на яйчниците

Заболяване, което се среща в 2% -4% от случаите, е един от факторите за безплодие. Затова всяка жена трябва да знае за симптомите, методите на лечение и профилактика.

Фиброма на яйчниците – какво е това

Рентгенова снимка на яйчниците, фиброми

Тумор соединительнотканных влакна, с доброкачествени природата, която не е показал активност, е на името на фиброма на яйчниците. От това заболяване страдат около 10% от жените, връх на заболеваемостта попада в периода на менопаузата (над 40 години) понякога се среща и в по-ранна възраст. Размер на тумори може да достигне до 12 виж В тези случаи се развива фиброма често пъти само в един от яйчниците (фиброма на десния яйчник или ляво). Прераждането на тумор в злокачествен форма е само в 1% от случаите.

Фиброма на десния яйчник (може да се стресна и ляв) представлява новообразование, с овална или кръгла форма, с гладка повърхност, понякога покрити с вид поредици. Ако тумора е налице оток, тогава тя е мека. Наличието на калций прави фиброму твърда. Тя има стъбло, така че фиброма на яйчниците подвижна. Растежа на тумори бавно, но дистрофические промени може този процес да се ускори.

Под микроскоп клетките на фиброми изглеждат като сноп от влакна, преплетени. Те произвеждат колаген – белтък на съединителната тъкан.

Често фиброма на яйчниците може да се комбинира с кисти или да възникне на фона на миома. Тя може да влиза в състава на сложни тумори – цистаденофибром и аденофибром. В този случай е нужна консултация от лекар с голям опит и висока квалификация.

В зависимост от структурата, има 2 вида тумори:

 • Ограничена форма. Намира в капсула, отделяющей фиброму от овариальных тъкани.
 • Дифузната форма (най-често), се развива без капсули и напълно засяга яйчник.

Причини за възникване

Болест на яйчниците

Точните причини за появата на яйчниците, фиброми още се проучват, но най-вероятно лекарите смятат неправилна работа на репродуктивните органи, заболявания на ендокринната система. Към тях също така са посочени и хормонални нарушения, хронични заболявания на пикочо-половата система, възпалителни процеси, които са следствие на аборт. Жените, в миналото на семейството, които са имали случаи на тумори на млечната жлеза, на матката, на яйчниците (например повече от 30%) също са предразположени към болестта. Идентифицирани групи в риск, към който се отнасят жените:

 • С намален имунитет;
 • Със заболявания на репродуктивните органи: на яйчниците, придатъци;
 • С патология на ендокринната система;
Прочети още  Фиброма на крак и неговите варианти

Фиброма на яйчниците симптоми

В случай, че диаметърът на тумори не достига 3 см, след това яйчник функционира нормално. Затова няма симптоми в този случай не се наблюдават. Но, ако размерът ще бъде надвишена, тогава се появяват такива клинични прояви:

 • Често уриниране или наложителни позиви в тоалетната, за сметка на изцеждане на пикочния мехур;
 • Запек, вследствие на близък местоположението на яйчниците, на дебелото черво;
 • Болки в долната част на корема;
 • Диспареумия, т.е. болезненост по време на полов акт (случва се разтягане на капсулата на тумора);
 • При дуффузно нарастващата фиброме, в редки случаи може да се наблюдава нарушаване на менструалния цикъл;
 • Растежа на косата на лицето, както и от оплешивяване на главата си (тъй като тумор може да произвежда андрогени – мъжки полови стероидни полови хормони);
 • Една десета част от болните има синдром на Мейгса (анемия, асцит, плеврален излив).

Диагностика на заболяването

Преглед от лекар-гинеколог

Диагноза може да се постави според резултатите от проведени изследвания, които са както следва:

 • Преглед от лекар-гинеколог, който при проверка може да открие чуждо образование;
 • Провеждане на лабораторни изследвания;
 • ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс, цветно допплеровское картография;
 • Диагностична лапароскопия, по време на която се извършва биопсия, която определя естеството на новообразувания. Това ще даде възможност за премахване на такива опасни заболявания като фолликулярную кисту, рак на яйчниците.

Фиброма на яйчника

Операция на яйчниците

Оперативната намеса е единственият начин да се отървете от проблема. Трябва да се отбележи, че фиброма на левия яйчник се отстранява точно толкова, колкото и дясното. Избор на вида на операцията зависи от няколко фактора: размера на тумора, неговото местоположение, възрастта и общото състояние на пациентката, наличието или отсъствието на други заболявания.

Ако туморът е малък, а след това се извършва лапароскопия фиброми на яйчниците. Този вид операция позволява да се запази функцията (менструалния и генеративную) на яйчниците. Средно операция продължава около 1 час, но в зависимост от степента на увреждане на яйчниците, времето може да се свие до 20 минути, или да се увеличи до 1,5 часа. Непосредствено след операцията яйчниците започват да функционират нормално. Първите 1-2 дни една жена може да почувства някакъв дискомфорт в областта на корема. Това се дължи на наличието на газ, който бил използван при провеждане на операции. Болка след интервенция се проведе на 3 ден от себе си.

Прочети още  Как се лекува миому

За да ги намали, жената е желателно да се спазва режим на легло, не се ползват с тясното бельо. Ако болковите усещания не престава, тогава трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като това може да са симптомите на развитие на усложнения.

При това трябва да се отбележи, че лапароскопията има редица противопоказания. Я невъзможно да се извърши:

 • При декомпенсированных заболявания на сърдечно-съдовата система и дихателните органи;
 • При остра чернодробна или бъбречна недостатъчност;
 • Наскоро пренесени заразни заболявания;
 • Подостром или хронично възпаление на яйчниците или придатъци (в този случай, първо, трябва да се лекува заболяване);
 • Тежко геморрагическом диатеза.

След лапароскопия е необходимо да се спазват някои ограничения:

 • В рамките на един месец да се въздържат от сексуални отношения;
 • Не по-рано от един месец може да започне да се спортни занимания, да се отдадете на фитнес;
 • Да Не се извършва тежка физическа работа;
 • 3 месеца не е вдигане на тежести;
 • Да Не се консумират остри, пикантни и солени храни, да се откажат от алкохола.

Ако фиброма на яйчниците – големи размери, това показва полостная операция, по време на която се отстранява целия орган. А жените, постигнати от периода на менопаузата, се отстранява и придатки, за да не се допусне рецидив. В случай на поражение на двата яйчника имате по-малко засегнатото е задължително да се оставя някаква част от него, за да се запази детородную функция. В някои случаи се провежда химиотерапия преди и след операцията.

След операцията предпише лекарство лонгидаза, който предотвратява появата на сраствания. Прилага се 1 път на 3 дни, курсът се състои от пет инжекции.

Прочети още  Папиломи на език

За ускоряване на заздравяването на рани след операция на една жена показва физиотерапевтични процедури, включващи електрофореза цинк, калций и магнезий. Също така се препоръчва употребата на витаминни препарати (Мультитабс, Витрум и други).

Прогноза и профилактика

Здравословен начин на живот, като превенция на заболяването

В редица случаи се наблюдава перекрут крака на тумора, в резултат на което е нарушено с храната си, се развива некроза. По-късно може да се случи пельвиоперитонит (възпалителен процес в областта на малкия таз, който се придружава от силни болки в долната част на стомаха, анемия, намаляване на налягането, гадене, повръщане). Изход от това усложнение е образуването на сраствания. Особено опасно тяхната локализация в областта на маточните тръби, тъй като голям риск от безплодие.

Но най-опасно усложнение на яйчниците, фиброми е наличието на течност в коремната кухина – асцит.

Нисък процент на прераждането в злокачествен тумор, възможност за запаметяване на функциите на яйчниците и на репродуктивната им дейност – благоприятни прогнози.

Ако фиброма на яйчниците, открити по време на следващата бременност, то това няма да попречи на вынашиванию на плода.
В случай на откриване на заболяването преди възникването му планират бременност трябва вече след лечение и консултация с гинеколог.

Фиброма на яйчниците, на лечение в която е произведена, изисква спазването на определени превантивни мерки, необходими на жената, за възстановяване на нормалната жизнена дейност. Към тях се отнасят:

 • Спазването на здравословен начин на живот: подходяща диета, отказ от тютюнопушенето и употребата на алкохол;
 • Не по-малко от 1 път годишно посещение на гинеколог: редовен преглед, отдаване на необходимите анализи, преминаването на изследване на апарат УЛТРАЗВУК;
 • Отказ от случайни полови връзки.

Особено внимателни към здравето си трябва да са жените, на които е поставена диагноза миома на матката, тъй като именно те най-често възниква фиброма на яйчниците.

Всяка жена трябва да знае, че симптомите на фиброми на яйчниците и рак на яйчниците са много сходни. Затова не трябва да се бавя с посещение при вашия лекар. Това може да бъде опасно за живота.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *