Ефективността на протонной терапия в лечението на рака

Протонная терапия е един от модерните начини за лечение на рак. Този вид може да се дължи на лъчетерапия, с тази разлика, че излагането на протони точно и затова практически не засяга здравите тъкани на организма. Лекуващият лекар може да се изчисли точка за провеждане на лечение, така че връх количество енергия отчитат точно там, където локализуется раков тумор, без да причиняват вреда на останалата част от тялото.

Принцип на действие и ефективност

Този вид терапия работи по следния начин: водород, много бързо се разделя на положително заредени протони и отрицателно заредени електрони. По този начин, един протон се появява в източник на йони и започва да се движи. Нататък протон по вакуумна тръба попада в специален линеен ускорител, където набира огромна скорост. След това енергията протонни лъчи все още се увеличава, което позволява да се въздейства на злокачествени заболявания, за да се установят на всяка дълбочина. Когато достигне необходимата скорост, протони, с помощта на набор от магнити се транспортират в помещение, където пациентите да се премине през тази процедура.

В същото това помещение се намира специална въртяща се система, която позволява насочване на протонни лъчи в тялото на всеки правилния ъгъл. Точността на попадане на лъча се изчислява автоматично, но и за лечение с помощта на компютър, гледане на лекар, който е в друга стая. На изхода На проекти се формира лъч от протони, а след това триизмерен лъч се доставя на тялото необходимата дълбочина.

Системата е с висока степен на защита, защитен на пациента и персонал от негативното въздействие на радиоактивно лъчение.

Между другото, максимално възможна интензивност на движението на протонната лъч е почти две трети от скоростта на светлината.

Протонная терапия е достатъчно ефективна

Ефективността на протонной терапия е доста висока, особено при откриване на рак в ранните стадии, когато злокачествени клетки все още не са успели да смае околните органи. В някои случаи е възможно дори пълно излекуване от рак и връщане към пълноценен живот.

Прочети още  Възстановяване на косата след химиотерапия: най-ефективни методи

И въпреки че тази технология все още е само да се инжектира в РУСИЯ, но все пак успешен опит за лечение с помощта на протонной терапия по света скоро ще да свърши работа и броя на медицинските центрове, могат да предоставят тази услуга само ще расте.

Показания за терапия протонной

Като показанията за прилагане на протонной лъчевата терапия може да се нарече всички видове онкологични заболявания. Освен това, за някои пациенти със злокачествени тумори на този метод на лечение е единственият вариант.

По-долу е даден списък на най-популярните случаи, в които се прилага протонная терапия:

  • Неоперабилен рак или отказ на пациента от операцията;
  • Злокачественное новообразование се намира твърде близо до сърцето, мозъка или гръбначния стълб. Тъй като в този случай операцията ще бъде много трудна, а химиотерапията може да доведе до много негативни последици за съседните органи;
  • Туморът не се разпространява в съседните органи. В този случай протонная терапия е много ефективна и дава надежда за по-благоприятна прогноза за пациента;
  • Детска възраст. Тъй като този метод на лечение на злокачествени тумори е най-лек за тялото на пациента, така и странични ефекти е много по-малко, отколкото в други случаи.

Как минава процедурата и неговата продължителност

Въздействието се извършва по следния начин: на пациента се поставя в куха конзола върху матрица, която се моделира според анатомичен особености на пациента. При тумори на мозъка възможна е допълнителна фиксация на главата. Благодарение на този централното си местоположение, по-добре се осигурява неподвижност, а също така става възможно облучать веднага няколко части на тялото, засегнати от злокачествени клетки.

Когато пациентът е в покой, преди облъчване се провежда допълнителна компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс за диагностика за изчисляване на областта, която ще бъде обект на протони. Нататък автоматично се формира триизмерен модел на огнището на болестта и уничтожающего я радиация.

Прочети още  Как да се отървем от диария при химиотерапия?

Протонная терапия е с продължителност около 20 минути

И само след всички тези събития започват директно на изрязване. Продължителността на тази процедура е около 20 минути. В това време consol се върти около пациента, неподвижно лежи вътре. При този протонни лъчи са изпратени ясно в област, вычисленную на предишните етапи.

Лечение протонной терапия не нанася тежки вреди на здравето на пациента и като цяло се счита за един от най-щадящи методи, които допринасят за борбата с онкологией. Отрицателни последици за организма почти липсват, затова наблюдение на специалисти в болнични условия, не е необходимо и след преминаване през такова облъчване на болните в повечето случаи могат спокойно да отидат у дома, а не да бъде в болница.

Противопоказания

Въпреки щадящее въздействие протонной терапия, някои противопоказания все пак има. Към тях се отнасят:

  • Лъчева болест;
  • Наличието на остри инфекции;
  • Тежки нарушения в работата на системата на кръвообразуване;
  • Наличието на инфаркт или инсулт в остър или подостър стадий;
  • Повишена температура, които се появиха в резултат на появата на съпътстващи заболявания.

За разлика от химиотерапията, този вид лечение се прилага при пациенти с нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, за пациентите с диабет, както и за децата и възрастните хора, които трудно понасят обикновена радиотерапию.

Странични действия

Лъчева терапия минава безболезнено за пациента и не предизвиква мигновен удар по организма. Въпреки това, понякога в резултат от провеждане на лечение чрез излагане на протони при пациенти на кожата и лигавиците може да се появи зачервяване или дразнене в местата на облъчване. Най-често това явление отшумява след прекратяване на процедури, но в редките случаи, в местата на възпаление могат да останат белези.

При лечението по този начин простатата могат да се появят неприятни усещания при уриниране, обаче, те преминават в рамките на няколко седмици, без външна намеса.

На-често срещаните странични ефекти включват загуба на апетит, лошо настроение и отпадналост. Тези явления се дължат на факта, че организмът харчи почти всичките си сили, за възстановяване след получаване на радиоактивни дози.

Прочети още  Червено вино при химиотерапия: полезни свойства и правила на употреба

Важно е да запомните, че всички тези ефекти са строго индивидуални и се появяват далеч не винаги. Обаче преди да се извършат лъчетерапия, пациентът задължително бива предупреден за всички възможни последствия.

В същото лечението се провежда под контрол на специалист, които трябва незабавно да се свържат с появата на ярко изразени негативни реакции на организма.

Къде може да се мине протонную терапия и приблизителната цена

Лечение на рак с помощта на точка насочена лъчева терапия е сравнително нов метод за справяне със злокачествени заболявания в световен мащаб. А протонная терапия в Русия – изобщо действително модерна технология. Първите центрове започнаха да си вършат работата съвсем наскоро, преди това в цялата страна са съществували само три експериментални апарат. Въпреки това, лечението по този метод вече можете да получите на нови медицински центрове на най-известните градове в Русия – в Москва и в Санкт Петербург.

Например, да премине курс протонной терапия може в Санкт Петербург в Медицинския институт на името на Березина, както и в Обнинск (Kaluzhskaya област), в центъра на протонной терапия, която наскоро е открит в базата Медицинска рентгенова име.

Протонная терапия е сравнително скъпа процедура

Тъй като технологията е доста по-нова, ефективна и лека по свой изложени на тялото, тя е достъпна далеч не е всичко. Цени за преминаване на тази процедура варират от няколко стотин хиляди до няколко милиона рубли. Допълнително трябва да платите консултации нейрохирурга и радиотерапевта, както и подготовка и планиране на процедури. При желание можете да си поръчате платена услуга спускания по време на процедурата в медицински сън.

Център протонной терапия в Петербург официално започва да работи с 2017 година. Преди това в Русия има само три апарата, беше в Москва, а също и в Московска и Ленинградска област. Но това обзавеждане е експериментална и не се прилага масово за лечение на злокачествени тумори.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *