Доброкачествени тумори на млечната жлеза

Туморните промени в млечната жлеза на жена често може да открие себе си на по-ранен етап. Въпреки факта, че те са в голямата си част са безопасни, тази тревожна констатация в тялото доста е. Доброкачествени тумора се отличава с бавен растеж, ясно ограничена форма и липсата на метастазирования. Такъв вид образование е достатъчно лесно се поддава на лечение и е изключително рядко рецидивирует.

Причини

Автентично установени причини за развитие на тумори на гърдата не е разкрита. Въпреки, че съвременната медицина нарича редица предразполагащи фактори. Сред тях са:

 • на възраст над 50 години,
 • наличието на хронични заболявания на ендокринната система,
 • наличието на заболявания на репродуктивната система на жената,
 • често продължителното въздържание,
 • нараняване на гърдата,
 • носенето на тясно бельо,
 • възпалителни заболявания на млечната жлеза в миналото (мастит, абсцес и т.н.),
 • гърдите,
 • вредни условия на труд,
 • пушене и злоупотреба с алкохол,
 • с наднормено тегло,
 • хронична умора,
 • чести стрес и депресивно състояние,
 • генетично расположенность,
 • токсичните ефекти върху тялото,
 • вредни навици,
 • податливост на радиоактивному радиация,
 • прекомерното излагане на слънце и т.н.

Доказано в пъти риска от развитие на образувания на млечната жлеза се развива при жени нерожавших, или родили само за едно дете.

Признаци

Жената може и трябва редовно сами у дома да извършват оглед на гърдите си. При ощупывании бъде излъчен печат. При определянето му може да се усети лек дискомфорт. По-често то с правилна кръгла форма, с доброто контурите. Образование може да бъде спаяно с кожата или движещ. Кожата на мястото на тумори обикновено не е променено. Общото състояние при това да не страда. В зависимост от разположението и големината може да бъде променен контур на гърдите.

Прочети още  Рак на гърдата, на 3 степен

В началото на менструалния цикъл появява повишена чувствителност в областта на образованието, на млечната жлеза става уплътнена, чувствителна. Докато притискате зърното може да бъде серозна-сукровичное отделяемое от светло до зелен и кафяв цвят. При новообразовании голям размер, сдавливающего нервните влакна и съдовете, се появява чувство на тежест и распирания в гърдите.

Някои видове доброкачествени тумори имат склонност към озлокачествлению или малигнизации. При откриване у себе си никакви признаци на образованието в гърдите е необходимо веднага да се обърнете към лекар!

Диагностика

Диагнозата се установява въз основа на:

 1. Оплаквания на пациентката.
 2. Събраната в медицинската история на живот и заболяването.
 3. Оглед и палпация на гърдите и регионарных лимфни възли.
 4. Допълнително проучване.

От допълнителните методи са най-информативни ЕХОГРАФИЯ на млечна жлеза, ультрасонографического изследване на гърдите, радиография с контраста, ядрено-магнитен резонанс гръдна, мамография, набоде образование с последващо цитологическим проучване на получения материал, хормонален гама от кръвта с определението онкомаркеров, общ и биохимичен анализ на кръвта.

Лечение на

Избор на лечебната тактика се основава на резултатите от динамично наблюдение на процеса на развитие на болестта.

Ако не се отбелязва интензивен растеж на образованието и състояние на жената не страда, фокус на лечение, консервативна. Предписват лекарства йод, витамин е, растителни регулиране на хормоналния фон на жената. Важен фактор в лечението е нормализиране на теглото, отказ от вредни навици, активен начин на живот, санация огнища на хронични инфекции, своевременно лечение на заболявания на половата сфера, като цяло – премахване на провокиращи фактори на растежа.

В някои случаи, е строго по предназначение онколог радиолога може да бъде проведена лъчетерапия. За тумор наблюдение въздействат высокодозным облъчване.

В случай, когато туморът започва да расте, засилва чувството на дискомфорт и болезненост, се появяват патологични секрети от зърното, се обмисля вариант за оперативно лечение. Хирургическа интервенция може да се ограничи само премахването на образование с капсула — энуклеация, или с част от гърдата – секторальная резекция. Рядко в сложни случаи жлеза се отстранява напълно.

Материал, получен на тумора, без да се провалят е насочен към гистологическое проучване, за да се изключи злокачественный процес, и да се определи по-нататъшната тактика.

Прогнози

Като цяло, прогнозата при откриване на такива заболявания щастлив. Част от видове тумори се поддават отговаря на консервативно лечение и регресират с времето.

Прочети още  Карцином на paget на гърдата

След энуклеации или резекционной операция на тумор рядко рецидивирует. Това се случва в случай, когато въздействието на провокиращи фактори не се лекува. След завършване на операцията се поставя эстетичные шевовете, а на обемни дефекти на гърдите премахване на пластична операция.

Неблагоприятна прогноза става само в случай малигнизации тумори, потвърдено гистологически. Това означава, че в тъканите на тумори са се появили би недиференцирани и нетипични клетки.

Профилактика

Най-важният момент в профилактиката на това заболяване е нормализиране на хормоналните нива на жените и профилактика на хормонални стрес. Не трябва да се допуска изкуствено прекъсване на бременността.

Трябва да се премахнат всички възможни причинители.

В периода на климакса трябва внимателно да се следи за състоянието на здравето, както и за премахване на неприятни симптоми може да се прилага растителни, нормализующие ниво гармонов и орални контрацептиви.

Физиологичным метод за профилактика на развитието на тумори на гърдата е бременност и раждане. Нерожавшие жените са по-податливи на това заболяване.

При появата на първите признаци на уплътнения ние гърдите и лимфни възли е необходимо веднага да се консултирате с лекар. Само с отговорност и внимание към тяхното здраве е гаранция за навременно откриване и успешно лечение на тумор на процеса.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *