Доброкачествени пароксизмальное позиционен световъртеж

Виене на свят е достатъчно често срещана причина, поради която хората се обръщат към лекар. Доброкачествени пароксизмальное позиционен световъртеж (ДППГ) се развива на фона на патология на вътрешното ухо, отговарящ за равновесието на човека. Този вид световъртеж характерни за развитието на определена симптоматика при определени условия и провеждането на специална диагностика и лечение.

Какво е това

ДППГ – патология, която се развива на фона на смяна на положението на тялото или главата в пространството. Пристъпи са склонни да се повтори системата. Това се дължи на наличието на плаващи в эндолимфе или фиксирани върху купуле отолитов. Главата се върти от няколко секунди до 0,5 минути

За първи път този термин се въвежда Роберт Барани през 1921 година. Във връзка с това, че пароксизмальное позиционен световъртеж, не е свързана с органични увреждания на вътрешното ухо, а се дължи само на механичен фактор, към името му често се добавя «доброкачествени».

Причини

Развитието на болестта се случва на фона на отлагане на калций в канала на вътрешното ухо. Тези соли са получили името статолитов. Статолиты отцепляются от отолитовой мембрана и започват своето движение по време на завои или навеждане на главата, което и допринася за усещането на въртене.

Причини за ДППГ може да се нарече:

 • травма на тази на черепа в кутията;
 • грешки при извършване на хирургични интервенции;
 • прехвърлени болест на Мениер;
 • на въздействието на някои видове медикаментозных лекарства;
 • за инфекция и възпаление на главата на каналите;
 • мигрена редовен характер, предизвикани, като правило, дистония и артериальными крампи.
Прочети още  Рак на белия дроб при жените

Признаци и симптоми

Симптоматика на заболяването е следната:

 • В определено положение или по време на движения се появяват остри пристъпи на световъртеж. Често тези симптоми се появяват при завъртане на шията или я флексия.
 • Пристъпи продължават сравнително не дълго време. Обикновено не повече от 30 секунди.
 • Болка в определен ухо.
 • Пациентите много често се гади по време на пристъп.
 • Виене на свят могат да се носят и единичен характер, както може да се наблюдава и редовно. Могат да се появят няколко пристъпи на седмица и мога да тече симптоми редовно по няколко пъти на ден.
 • Признаци на световъртеж не се проявяват, ако човек не се ангажират с движение на главата и тялото.

Признаци ДППГ не оказва влияние върху влошаване на слуха и шум в ушите. Главоболие и други симптоми и се елиминират.

За жени патология е най-опасно, освен това, именно жените най-често са податливи на заболяване. Най-решаващо значение възрастта за ДППГ – това е 50 – 60 години.

Лечение на

Преди да предпише на пациента адекватно и ефективно лечение, лекарят го насочва към редица диагностични процедури, които се уточнят картина на болестта:

 • Назначен тест Дикса-Холлпайка. При промяна на разпоредбите на главата и торса обследуемого д-р наблюдава реакциите на тялото му.
 • Като уточняющей процедура се провежда магнитно –резонансната терапия.
 • Компютърна томография на шийните се прави задължително.
 • Лекарят също така може да насочи пациента за консултация към отоларингологу.

Има случаи, при однократных приступах всички симптоми изчезват от само себе си. Тялото самостоятелно преминали през процедурата за излекуване на пациента и може да не се обръщат за помощ към специалист. Но при повтарящи се симптоми посетите кабинета на д-р просто трябва.

Прочети още  Остеома челната кост

За да се подобри състоянието на пациента и да го облекчи симптомите на това, се предписват лекарства, които се елиминират виене на свят, гадене и премахва емоционалното напрежение. Често се използват лекарства нормализующие кръвообращението в съдовете на главния мозък.

При интензивни головокружениях пациента сложи леглото режим!

В днешно време активно се използва специален комплекс от упражнения, което води до подобряване на състоянието на болния. Те не само контролират агресивен характер на симптомите на болестта, но и предпазват от тях. В най-тежките случаи лекарите се използва хирургически метод на лечение. Оперативното лечение може да доведе до усложнения на по слух, но може да доведе до редица различни нарушения.

Профилактика

Превантивни мерки за предотвратяване на ДППГ:

 • Избягване на наранявания на главата. При удари с различна степен, трябва да се обърнете към специалист и не забравяйте да проведе процедура за магнитно – резонансната терапия.
 • Да се пази ушите си от хипотермия и наранявания. Ушите са тясно свързани с всички лепене канали, както и съдове, водещи до вашия централен мозъка, така че при настинки внимание трябва да се обърне не само на синусите, но и отолог ходам. Своевременно пролечивать ушите на специални капки.
 • Трябва да се тренира вестибуларен апарат. Поне няколко пъти в седмицата трябва да се проведе комплекс от мерки, особено ако са настъпили наранявания и синини.
 • Всички хронична патология трябва да вылечиваться възможно най-бързо и най-важното, ефективно и качествено. Всички усложнения след заболяване може да повлияе на приступах различни тежести, включително и виене на свят.

Всяко отклонение от пълно здраве не трябва да остане незабелязано. Навременното обръщане към лекар ще помогне да се избегнат усложнения. Както се оказа, дори обичайно виене на свят може да бъде свързано със сериозни проблеми.

Доброкачествени пароксизмальное позиционен световъртеж може да бъде следствие на много патологични промени в организма, а не е само следствие от травми. Важно е своевременно лечение на всички хронични заболявания, включително и леки настинки. При подозрения за ДППГ важно време за посещение на лекар и се отдава на всички необходими анализи.

Прочети още  Хронична миелогенна левкемия

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *