Доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП)– това е разрастването на белооката клетки и строма орган в областта на шийката на пикочния мехур. Заболяването е известно като аденом, доброкачествен тумор на простатата. Често при 80% от хората над 70 години. Патология на коварна факта, че дълго време не води до ясно изразени клинични прояви, както в леки симптоми като нощните походи до тоалетната мъж не обръща внимание. Въпреки това туморът нараства паралелно с увеличаване на възрастта и оказва значително влияние върху качеството на живот на човек.

Какво е ДПХ?

Това е тумор, който се намира в проксималната част на уретрата, се характеризира с бавен растеж. Процесът е доброкачествен характер и не влиза в онкологично заболяване.

С течение на времето, обрасли желязо сдавливает уретральный канал, в резултат на което е нарушено уриниране. Тъй като пикочния мехур работи с натоварване, се случва удебеляване го мускулна обвивка — хипертрофия. Постепенно тя се заменят с атрофия, когато стена се превръща в истонченной, отпусната. Какво е състоянието на органа се отразява на работата на бъбреците и цялата отделителната система.

Задържането на урина предизвиква разширяване на лоханочной система, появата на кисти и инфекциозни и възпалителни заболявания.

Аденом може да се развива в посока на червата, тогава се появяват проблеми с опорожнением, или в посока на пикочния мехур (развиват се нарушения на уриниране).

Причини

Точни данни за това, защо се появява болестта, не са налични. Доказана пряка връзка между възрастта на човек и ДПХ. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-често той се диагностицира заболяването. Има предположение, че причината се крие в намаляването на мъжките полови хормони. Възниква дисбаланс между тестостерон и естрогени, в резултат на това се губи контрол над растежа на клетки и функцията на простатната жлеза.

Причинно-следствена връзка между тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, полово предавани болести и ДПХ не съществува.

Разпределени предрасполагающие фактори:

 • Заседнал начин на живот и липсата на двигателна активност;
 • Наследственост;
 • Яденето на мазни, солени и пикантни храни;
 • Хипертонична болест на сърцето.
Прочети още  Баня при дпх простатата

По вид образувания са следните форми на патология:

 • Дифузната — простата равномерно увеличава по размери;
 • Узелковая – има ръст на жлезистата тъкан под формата на един или повече възли.

Клинични признаци

Процедурата не зависи от размера на тумора, понякога при голям големина жлеза изразени признаци и оплаквания липсват.

Симптомите се разделят на 2 групи: ирритативные и обструктивни.

Ирритативные прояви, свързани с дразнене на тъканите на пикочния мехур. Към тях се отнасят:

 • Учестено уриниране;
 • Императивное инконтиненция на урината;
 • Фалшиви позиви.

Обструктивни прояви се дължат на усложнения с отделяне на урина. Това следните признаци:

 • Натуживание – пациентът се напрягаше коремните мускули, за да изтръгне течността от пикочния мехур;
 • Тъпа поток на урината:
 • Нарушение на уриниране, то става неравна, с прекъсвания;
 • Чувство за непълно изпразване;
 • Затруднено начало на уринирането – то става след известно време след отпускане на сфинктера;
 • Отделянето на урината на капки в последния етап.

Етап на болестта

Развитието на патология се случва в рамките на продължителен времеви период, понякога минава повече от дузина години, за да премина на болестта в отворения форма. Отделят 3 стации на процеса:

 1. Компенсированная. Пациентът в деня няма да има оплаквания, но въпреки това на няколко пъти се изправя в тоалетната през нощта. Този симптом човек обикновено свързва с наднормено употребата на течности, переохлаждением. Има промяна в струята на урината. Ако по-рано тя представата за себе си параболическую крива, сега пада надолу вертикално. В стадий На компенсация на стената на пикочния мехур гипертрофированы и да се справят с функциите си, задържането на урина липсва.
 2. Субкомпенсированная. Случва дистрофия на стените на пикочния мехур, отделянето на урината се случва с натуживанием. Този процес се получава с накъсвания, чест, волнообразным. В пикочния резервоар остава 100-200 мл течност, което предизвиква неприятни усещания.
 3. Етап на декомпенсации. Хиперплазия на тъканите мехур достигне големи размери, резервоар препълнен с течност, се появяват признаци на поражение на бъбреците, възпаление на чашечно-лоханочной система. На този етап има място парадоксално ишурия – инконтиненция при претъпкан мехур. При липса на лечение се развива остра задръжка на урина, човек може да умре от бъбречна недостатъчност.
Прочети още  Лекарства и препарати за простатата

Усложнения

Те се появяват при работеща дпх, когато болен човек пренебрегва първите признаци и да не се обръща за помощ.

Задържане на урина в остра форма – това е невъзможно изпразване на балон при преливане. Появяват се силни болки над пубис, пляскам в пениса и долната част на гърба, чувство на препълване. Патология се развива на 2-3 етапа на заболяването и изисква незабавна хоспитализация в стационар. Спешно трябва да се проведе катетеризацию или пункцию мехур, в противен случай се развива остра бъбречна недостатъчност и хидронефроза.

Възпалителни усложнения. По-често се развива цистит – възпаление на лигавицата на пикочния мехур, който се проявява с болка по време на уриниране, висока температура, дизурическими симптоми. Възниква в резултат на проникване на бактерии в поза балон.

Вторичен пиелонефрит – възпаление на чаши и легенче. В патогенезата на болестта играе ролята на обструкция на пикочните пътища, е в застой и развитие на пузырно-мочеточникового и лоханочно-чашечного рефлукс.

Хематурия – при дпх се появява кръв в урината. Кървенето може да бъде изрично (макрогематрурия) или скрит (микрогематурия). В последния случай на усложнение запис на резултатите от анализ на урината. Причина за гематурии е разширяването на венозната стена на шийката на пикочния мехур. Често кървене се развива след диагностични и лечебни манипулации.

Пикочнокаменна болест – отлагане на конкременти се случва в резултат на застой явления. Се променят физико-химичните свойства на урината, което предизвиква кристализация на нейните соли. При уролитиазе може да се случи запушване на пикочните пътища от камък, това води до задръжка на урина в остра форма.

Диагностика

Тъй като патология на простатата е много често и протича в началните етапи, без клинични прояви, мъжът след 40 години трябва редовно да посещават уролог. Лекарят прекарва събиране на анамнестических данни с помощта на въпросник. Въпросникът се състои от 7 въпроса, в които детализируются оплаквания на пациента. Степента на выраженности всеки симптома се оценява по скала от 0 до 5 точки. Чрез преброяване на общата сума точки, лекарят прави заключение за наличието на патология на простатата.

Прочети още  Рак на простатата 3 степен и продължителност на живота

За диагностика се прилагат методи:

 • Пальцевое проучване — за определяне на консистенция, размер, болезненост орган;
 • ЕХОГРАФИЯ на бъбреците и простатата позволява да се оценят нейните размери, наличието на остатъци от урина, конкременти, разширяване на лоханочной система;
 • Урофлоуметрия — метод определя скоростта на потока на урината. При изпълнен с пикочния мехур засекают времето, през което се случва уриниране. Нормално скоростта трябва да бъде 15 мл/сек и по-горе. Намаляване до 10 мл/сек показва патология.
 • Общ Анализ на урината, биохимични гама от кръв;
 • Определяне на PSA – простат-специфичен антиген. Проучване помага за ранна диагностика на рака и се препоръчва на всички мъже след 40 години.

Други методи – цистография, экскреторная урография се прилагат по-рядко във връзка с разпространението на други, по-малко агресивни начини за диагностициране.

Лечение на

По-рано като лечение се прилага само оперативна намеса, но сега има лекарства, които могат да спре растежа на дпх. Към тях се отнасят:

 • Инхибитори на алфа -5-редуктаза (лекарство Финастерид), лекарства блокират преминаването на тестостерон в дегидротестостерон и по този начин пречат на развитието на тумори;
 • Антагонисти на алфа-адренорецепторите въздействат върху мускулите на детрузора и уретрата, чрез облекчаване на техния. Благодарение на това се възстановява процеса на уриниране, намален обем остатъчна течност.

Операцията е показана при 2 и 3 степен на нарушения. Намеса се провежда открит начин – премахване на простатата се извършва през коремната стена. Това полостной метод, който е показан при по-големи размери на гърдата.

Трансуретральная резекция е малоинвазивным намеса, при това изтриване части на простатата се случва эндоскопическим начин чрез уретральный канал.

Други методи – лазерна аблация, вапоризация, криодеструкция, эндоваскулярная емболизация са щадящими методи. Показва на младите мъже, тъй като помагат за запазване на еректилната функция.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *