Доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП)– това е разрастването на белооката клетки и строма орган в областта на шийката на пикочния мехур. Заболяването е известно като аденом, доброкачествен тумор на простатата. Често при 80% от хората над 70 години. Патология на коварна факта, че дълго време не води до ясно изразени клинични прояви, както в леки симптоми като нощните походи до тоалетната мъж не обръща внимание. Въпреки това туморът нараства паралелно с увеличаване на възрастта и оказва значително влияние върху качеството на живот на човек.

Какво е ДПХ?

Това е тумор, който се намира в проксималната част на уретрата, се характеризира с бавен растеж. Процесът е доброкачествен характер и не влиза в онкологично заболяване.

С течение на времето, обрасли желязо сдавливает уретральный канал, в резултат на което е нарушено уриниране. Тъй като пикочния мехур работи с натоварване, се случва удебеляване го мускулна обвивка — хипертрофия. Постепенно тя се заменят с атрофия, когато стена се превръща в истонченной, отпусната. Какво е състоянието на органа се отразява на работата на бъбреците и цялата отделителната система.

Задържането на урина предизвиква разширяване на лоханочной система, появата на кисти и инфекциозни и възпалителни заболявания.

Аденом може да се развива в посока на червата, тогава се появяват проблеми с опорожнением, или в посока на пикочния мехур (развиват се нарушения на уриниране).

Причини

Точни данни за това, защо се появява болестта, не са налични. Доказана пряка връзка между възрастта на човек и ДПХ. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-често той се диагностицира заболяването. Има предположение, че причината се крие в намаляването на мъжките полови хормони. Възниква дисбаланс между тестостерон и естрогени, в резултат на това се губи контрол над растежа на клетки и функцията на простатната жлеза.

Причинно-следствена връзка между тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, полово предавани болести и ДПХ не съществува.

Разпределени предрасполагающие фактори:

 • Заседнал начин на живот и липсата на двигателна активност;
 • Наследственост;
 • Яденето на мазни, солени и пикантни храни;
 • Хипертонична болест на сърцето.
Прочети още  Аденом на простатната жлеза

По вид образувания са следните форми на патология:

 • Дифузната — простата равномерно увеличава по размери;
 • Узелковая – има ръст на жлезистата тъкан под формата на един или повече възли.

Клинични признаци

Процедурата не зависи от размера на тумора, понякога при голям големина жлеза изразени признаци и оплаквания липсват.

Симптомите се разделят на 2 групи: ирритативные и обструктивни.

Ирритативные прояви, свързани с дразнене на тъканите на пикочния мехур. Към тях се отнасят:

 • Учестено уриниране;
 • Императивное инконтиненция на урината;
 • Фалшиви позиви.

Обструктивни прояви се дължат на усложнения с отделяне на урина. Това следните признаци:

 • Натуживание – пациентът се напрягаше коремните мускули, за да изтръгне течността от пикочния мехур;
 • Тъпа поток на урината:
 • Нарушение на уриниране, то става неравна, с прекъсвания;
 • Чувство за непълно изпразване;
 • Затруднено начало на уринирането – то става след известно време след отпускане на сфинктера;
 • Отделянето на урината на капки в последния етап.

Етап на болестта

Развитието на патология се случва в рамките на продължителен времеви период, понякога минава повече от дузина години, за да премина на болестта в отворения форма. Отделят 3 стации на процеса:

 1. Компенсированная. Пациентът в деня няма да има оплаквания, но въпреки това на няколко пъти се изправя в тоалетната през нощта. Този симптом човек обикновено свързва с наднормено употребата на течности, переохлаждением. Има промяна в струята на урината. Ако по-рано тя представата за себе си параболическую крива, сега пада надолу вертикално. В стадий На компенсация на стената на пикочния мехур гипертрофированы и да се справят с функциите си, задържането на урина липсва.
 2. Субкомпенсированная. Случва дистрофия на стените на пикочния мехур, отделянето на урината се случва с натуживанием. Този процес се получава с накъсвания, чест, волнообразным. В пикочния резервоар остава 100-200 мл течност, което предизвиква неприятни усещания.
 3. Етап на декомпенсации. Хиперплазия на тъканите мехур достигне големи размери, резервоар препълнен с течност, се появяват признаци на поражение на бъбреците, възпаление на чашечно-лоханочной система. На този етап има място парадоксално ишурия – инконтиненция при претъпкан мехур. При липса на лечение се развива остра задръжка на урина, човек може да умре от бъбречна недостатъчност.
Прочети още  Лечение на рак на простатата

Усложнения

Те се появяват при работеща дпх, когато болен човек пренебрегва първите признаци и да не се обръща за помощ.

Задържане на урина в остра форма – това е невъзможно изпразване на балон при преливане. Появяват се силни болки над пубис, пляскам в пениса и долната част на гърба, чувство на препълване. Патология се развива на 2-3 етапа на заболяването и изисква незабавна хоспитализация в стационар. Спешно трябва да се проведе катетеризацию или пункцию мехур, в противен случай се развива остра бъбречна недостатъчност и хидронефроза.

Възпалителни усложнения. По-често се развива цистит – възпаление на лигавицата на пикочния мехур, който се проявява с болка по време на уриниране, висока температура, дизурическими симптоми. Възниква в резултат на проникване на бактерии в поза балон.

Вторичен пиелонефрит – възпаление на чаши и легенче. В патогенезата на болестта играе ролята на обструкция на пикочните пътища, е в застой и развитие на пузырно-мочеточникового и лоханочно-чашечного рефлукс.

Хематурия – при дпх се появява кръв в урината. Кървенето може да бъде изрично (макрогематрурия) или скрит (микрогематурия). В последния случай на усложнение запис на резултатите от анализ на урината. Причина за гематурии е разширяването на венозната стена на шийката на пикочния мехур. Често кървене се развива след диагностични и лечебни манипулации.

Пикочнокаменна болест – отлагане на конкременти се случва в резултат на застой явления. Се променят физико-химичните свойства на урината, което предизвиква кристализация на нейните соли. При уролитиазе може да се случи запушване на пикочните пътища от камък, това води до задръжка на урина в остра форма.

Диагностика

Тъй като патология на простатата е много често и протича в началните етапи, без клинични прояви, мъжът след 40 години трябва редовно да посещават уролог. Лекарят прекарва събиране на анамнестических данни с помощта на въпросник. Въпросникът се състои от 7 въпроса, в които детализируются оплаквания на пациента. Степента на выраженности всеки симптома се оценява по скала от 0 до 5 точки. Чрез преброяване на общата сума точки, лекарят прави заключение за наличието на патология на простатата.

Прочети още  Рак на простатната жлеза 3 степен

За диагностика се прилагат методи:

 • Пальцевое проучване — за определяне на консистенция, размер, болезненост орган;
 • ЕХОГРАФИЯ на бъбреците и простатата позволява да се оценят нейните размери, наличието на остатъци от урина, конкременти, разширяване на лоханочной система;
 • Урофлоуметрия — метод определя скоростта на потока на урината. При изпълнен с пикочния мехур засекают времето, през което се случва уриниране. Нормално скоростта трябва да бъде 15 мл/сек и по-горе. Намаляване до 10 мл/сек показва патология.
 • Общ Анализ на урината, биохимични гама от кръв;
 • Определяне на PSA – простат-специфичен антиген. Проучване помага за ранна диагностика на рака и се препоръчва на всички мъже след 40 години.

Други методи – цистография, экскреторная урография се прилагат по-рядко във връзка с разпространението на други, по-малко агресивни начини за диагностициране.

Лечение на

По-рано като лечение се прилага само оперативна намеса, но сега има лекарства, които могат да спре растежа на дпх. Към тях се отнасят:

 • Инхибитори на алфа -5-редуктаза (лекарство Финастерид), лекарства блокират преминаването на тестостерон в дегидротестостерон и по този начин пречат на развитието на тумори;
 • Антагонисти на алфа-адренорецепторите въздействат върху мускулите на детрузора и уретрата, чрез облекчаване на техния. Благодарение на това се възстановява процеса на уриниране, намален обем остатъчна течност.

Операцията е показана при 2 и 3 степен на нарушения. Намеса се провежда открит начин – премахване на простатата се извършва през коремната стена. Това полостной метод, който е показан при по-големи размери на гърдата.

Трансуретральная резекция е малоинвазивным намеса, при това изтриване части на простатата се случва эндоскопическим начин чрез уретральный канал.

Други методи – лазерна аблация, вапоризация, криодеструкция, эндоваскулярная емболизация са щадящими методи. Показва на младите мъже, тъй като помагат за запазване на еректилната функция.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *