Дистанционно лъчева терапия. Характеристика, видове и лечение

Появата на злокачествени новообразувания се счита за един от най-тежките заболявания на човека. В същото време, за навременното обръщане към специалист, дава възможност значително да увеличи шансовете за по-нататъшно възстановяване. За съжаление, при възникване на ракови тумори една медикаментозна терапия не е достатъчно. Трябва да се обърне към по-радикални и агресивни методи на лечение, към които се отнася и лъчева терапия.

Лъчева терапия се разделя по вид на въздействието върху дистанционную лъчева терапия, данни за контакт с лъчевата терапия и радионуклидную лъчева терапия.

Помислете за този метод на лечение, като дистанционно лъчева терапия, по-внимателно и подробно.

Характеристика на дистанционна лъчетерапия

Дистанционно лъчева терапия

Дистанционно или по друг начин външната лъчева терапия – считан за един от водещите начини за лечение на ракови заболявания. По време на сесия на подобна лъчетерапия източник на радиация се намира на определено разстояние от мястото на облъчване.

Дистанционно лъчева терапия се различава от другите видове лъчетерапия с факта, че по време на процедурата се случва разрушителен ефект не само върху патологично променени, но и на съседните здрави клетки на организма.

За сесията ДЛТ се използва специализирано оборудване, което позволява промяна на дължината на вълната, при това намаляване на негативното действие на лъчите на здрави тъкани.

При дистанционна лъчетерапия на рака се използват специални линейни ускорители, които насочват потока от йонизиращи лъчи върху опазването на новообразование.

Апарати се различават по принципа на въздействие, и се прилагат с определени цели, за напълно различни форми на ракови тумори. Например, едно обзавеждане ефективно за лечение на повърхностни ракови заболявания, в същото време, други се препоръчват за терапия при развитието на новообразувания във вътрешните органи на човека.

ДЛТ се прилага по-дълго курсове, които траят от 1 до 2 месеца. При това изолиран сесия терапия се извършва само за няколко минути.

Дистанционно радиотерапия, обикновено се използва при възникване на огнище на поражение в по-дълбоките слоеве. Лъчевата терапия се прилага при рак на простатата, на млечните жлези, белите дробове, пикочния мехур, маточната шийка, ларинкс и други злокачествени заболявания.

Дистанционно лъчева терапия се провежда 2 начини на експозиция:

 • статичен (фиксирана);
 • подвижни (мобилни).

1 начин се състои в това, че на пациента, на които се насочва статичен разположен източник на облъчване, се намира в конкретна, неподвижна позиция.

Прочети още  Адъювантная химиотерапия – допълнителен метод за борба с рака.

2 начин, различен движение на източник на радиация. Го изпрати на злокачественное новообразование и апарати, движи около болния, да влияе върху засегнатия участък от всички страни.

Видове лъчетерапия

Видове терапия

В същото време дистанционно лъчева терапия, също се класифицира в няколко определени видове:

Триизмерна конформная лъчева терапия

Техника за 3D-конформной лъчева терапия се основава на триизмерното насипно състояние планиране. Това е зоната на облъчване е много приближена към параметрите на злокачествени новообразувания. Преди да изгледа на лъчетерапия отива за планиране на лечение на базата на данни от компютърна томография.

Конформная дистанционно лъчева терапия се провежда с помощта на линейни ускорители, оборудвани с многолепестковым коллиматором.

Благодарение независимо движещ се и выстраивающимся формата на новообразувания лепесткам коллиматора, се ограничава до увреждане на околните подуване на тъканите.

По време на провеждане на процедурата болният се поставя на масата в статичен и удобна поза. Автоматизирана маса се движи в различни равнини, се движи нагоре и надолу и се върти около оста си. В този случай, неподвижному на пациента, само с движения на масата, придава необходимо за по-прецизно облъчване положение. Този сеанс трае около 10 минути.

Лъчева терапия под визуален контрол

Радиотерапия под визуален контрол се състои в извършване на облъчване и изпълнението по време на сесията за стрелба през кратки интервали от време, за да се увеличи точността на експозицията.

Слушалката е снабдена средства за визуализация, което позволява на професионалистите да се следи за състоянието и местоположението на новообразувания. Направени с помощта на компютърно оборудване на изображението се сравняват със снимки, получени в етапа на моделиране. Това помага по време на процедурата за провеждане на необходимото формиране и настройка на лъч светлина, а също така ви позволява бързо да променя позата на пациента на специален плот, за да се увеличи точността на радиация и висока степен на защита на околните тъкани.

Лъчева терапия под визуален контрол с модулиран интензитет

Често провеждане на лъчетерапия с визуален контрол се съюзява с радиотерапией модуляционной интензивност. Тази техника дава възможност за бързо и еднократно да променят мощност и формата на лъч светлина, както и ъглова скорост на въртене на линеен ускорител. Процедура помага за още по-ефективно за намаляване на отрицателното въздействие върху здрави здрави тъкани намиращи се в близост до тумор, а също така и намаляване на общата продължителност на една сесия до няколко минути.

Прочети още  Поддържащо хранене при химиотерапия за рак на гърдата

Модулированная по интензитет лъчелечение

Радиотерапия с модулированной интензивност е иновативна методика на провеждане на висока точност дистанционно радиационна терапия с помощта на специални компютърни линейни ускорители, които са в състояние да достави необходимата доза радиация директно към раковому новообразованию или към имота вътре в него.

РТМИ гарантира точното съпоставяне на формата на лъч светлина с триизмерни контурите новообразувания благодарение на модулированию и контрол на дози радиация. Освен това, този метод позволява да се фокусира мощност на излъчване на определени части от тумора, което позволява намаляване на лъчетерапия на натоварването на съседните здрави тъкани.

Стереотаксическая лъчева терапия

Стереотаксическая лъчева терапия е специално разработена за облъчване на злокачествени образувания на мозъка, тъй като йонизиращи лъчения изключително неблагоприятно засяга здравите клетки на мозъка, околните раковую тумор.

Се прилага за възможно най-прецизно облъчване на новообразувания със сложна форма и е разположена в съседство със здрави органи и тъкани. В този случай на висока доза радиация е ограничена област на ракови тумори, както и вредното въздействие върху здрава тъкан, е минимална.

Стереотаксическая лъчева терапия, също се препоръчва за пациенти, страдащи от рак на черния дроб, на белите дробове, на таза и панкреаса.

След дистанционна лъчетерапия

Обща слабост и неразположение след терапия

Въпреки факта, че съвременните дистанционни методи в състояние да се намалят някои неприятни усещания след сеанса, струва си да се забравя, че те все още остават казус облъчване. И последиците след лъчетерапия все още на разположение:

 • Имат и проблеми със стомашно-чревния тракт. Курс ДЛТ може да предизвика разстройство на червата, гадене, запек или диария.
 • Могат да възникнат проблеми, свързани с пикочно-половата система на организма.
 • При мъжете се наблюдава намаляване на потентността и формирането на еректилна дисфункция.
 • Обща слабост и постоянна умора.
 • Нарушена работа на лимфната система, което се проявява в постоянно подпухналостта.
 • Намаляване на имунните сили на организма.
 • Анемия и образуването на тромби.
 • Нестабилно емоционално състояние и нарушение на съня.

По време на провеждане на курса на лечение

Ефективността на системата за дистанционно лъчева терапия зависи от изпълнението на определени правила:

 • По време на курса на лъчетерапия, храната трябва да бъде не само высококалорийной, но и питателна, прясна и разнообразна. Диетично хранене трябва да включва всички необходими витамини и минерали, а също и продукти, които съдържат достатъчно количество белтъчини и въглехидрати. Трябва да се спазват питейна режим (до 2 литра вода на ден).
 • Да се откажат от тютюнопушенето и употребата на алкохол.
 • Дрехите не трябва да бъдат тесни, тесни или от изкуствени, синтетични материи. Облучаемый парцел желателно е да се запази неприкрытым, при това места подобна обработка радиация лезии трябва да бъдат защитени от попадане на пряка слънчева светлина.
 • При хигиенни процедури не използвайте сапун или агресивни душ гелове. По време на вземането на вана, не забравяйте за отбелязване на тялото.
 • При поява на сърбеж, хиперхидроза, зачервяване и парене, трябва да се консултирате с дерматолог.
 • Спазвайте ясен дневен режим. По време на преминаване на курса ДЛТ са необходими редовни разходки на чист въздух, физическата активност и достатъчно здрав сън.
Прочети още  Защо трябва да се повиши имунната система след химиотерапия и как да го направя?

Рехабилитация след лъчетерапия

Здрав сън

Възстановителен период започва почти веднага след провеждане на курса ДЛТ. В програма за рехабилитация включва:

 • пълноценна почивка;
 • здравословен сън не по-малко от 8 часа;
 • нежен режим на труд;
 • морална и психологическа подкрепа;
 • правилен и пълноценен режим на хранене;
 • приемът на витамин с и минерални комплекси и иммуномодуляторов;
 • отказ от тютюнопушене и алкохол.

В това време е изключително важно не само за правилния начин на живот, медицинска помощ или спазването на режима, в този период, огромно значение играе подкрепа на роднини и приятели.

Тъй като лечението още не е завършен, и има нужда от посещаване на процедури и многобройни проучвания, пациентът се намира в стрессовом и състояние на депресия.

При тези обстоятелства, психолозите не препоръчват да се вкопчват в себе си, както съветват повече да общувате с приятели и близки хора. Опитайте се да се запази предишното ритъм на живот, не се отказвайте от лека домашна работа. Ако чувствате прилив на слабост или умора прилягте и малко да се отпуснете. При това, ако продължавате да ходите на работа, обърнете се към ръководство, в определено време, да се движите на по-лека професионална работа. Но все пак, препоръчително е в период на рехабилитация вземат болнични или продажните дни.

Ефективност на лъчевата терапия

Ефективността на метода зависи от това в кой период на развитие на болестта е започнало лечение:

Облъчване на 1 стадий на рак в състояние да замени подложи на операция.

В по-късните етапи от развитието на злокачествени новообразувания, като правило, вече се нуждае от цялостен подход за лечение.

Не забравяйте, че здравето на вашия организъм изисква постоянно внимание. След лечението, не забравяйте редовно да посещават специалист за извършване на проверка. Да бъдеш под постоянно наблюдение от лекар-онколог, с появата на рецидив може да бъде време да започна лечение и да се предотврати по-нататъшно влошаване на здравето.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *