Дифузната аденомиоз

Дифузната аденомиоз на матката представлява заболяване, при развитието на който се случва патологична нарастване на лигавицата на матката. Ако своевременно не се диагностицира болестта, а не да преминат съответен курс на терапия, а впоследствие може да се свърши развитие е процес или безплодие.

Същността на патология

Аденомиоз трябва да се разглежда като вид ендометриоза. Дължи този болестния процес факта, че под влияние на някои фактори на клетки на ендометриума растат не само в мускулната слой на матката, но и в нейната лигавица.

Трябва да се разбере, че клетките на ендометриума при дадено заболяване функционират така, както и в случай на липса на патология. Въпреки това, през втората половина на менструалния цикъл се случва им се увеличава в размери, за да приеме ембриона.

Ако оплождането не се е случило, част от ендометриума излиза навън в период на менструация кървене. Мускулния слой на матката не е механизъм, който позволява да се изведат от организма излишните тъкани. В резултат на това, настъпва кръвоизлив, който допринася за развитието на възпалителен процес. Именно по този начин се случва развитието на аденомиоза.

Признаци на аденомиоза на матката

Като ключова характеристика на патологичния процес специалисти отделят обилно или продължително зацапване в началото на менструалния цикъл, вследствие на което се развива вторична желязодефицитна анемия, която се проявява съответните симптоми.

До симптоми на разпространение на аденомиоза на матката също трябва да се дължи появата на мажущих секрети кафяв цвят, няколко дни преди началото на новия менструален цикъл, а също и след 2-3 дни след менструален цикъл.

Ако има място, често срещана форма на аденомиоза, а след това в средата на цикъла при жените възниква вагинално кървене.

Още един характерен симптом на заболяването са болка, които дават себе си за няколко дни до менструално кървене и успокоят след 2-3 дни след началото на менструацията. Освен това, болката може да се притеснява жената и по време на полов акт.

Прочети още  Ракът на шийката на матката, на 3 степен: симптоми, лечение и прогноза

Причини за възникване на заболяването

Смята се, че дифузен аденомиоз може да се развие на фона на хормоналните промени в организма на жената. Както е известно, хормон естроген помага на растежа на клетките на ендометриума в неадекватном посока.

Установи точната причина за този гинекологични заболяване на учените до ден днешен така и не успя. Успя само да разбера активното развитие на патология провоцируется високо ниво на естрогени в организма. Благодарение на това наблюдение, специалисти може да се контролира развитието на болестта чрез дестинация пациенткам лекарства, които намаляват производството на този хормон.

Диагностика патология

Специалист назначава лечение за тази болест, само след като пациентката ще се проведе чрез определен набор от диагностични процедури. На началния етап в разговор с жена ще история на болестта си, дава първоначална оценка на неговото състояние и се определя етап на развитие на заболяването.

След разговори с мъже лекар извършва визуална проверка на състоянието на половите органи, по време на който в случай на развитие на заболяването се открива кълбовидна нарастване на размера на матката, което съответства на 8-10 седмица от бременността. Такава проверка е много по информативнее провежда в навечерието на менструално кървене, тъй като в този период най-добре се вижда увеличаване на детеродна орган.

Ами и освен визуална инспекция на пациентка, жена предписват преминаването на ултразвуково изследване, което позволява да се определи местонахождението на патологичния процес и степента на разпространението му.

Терапия дифузни аденомиоза

Към днешна дата специалистите се ръководят от зрели метода за лечение на разпространение на аденомиоза чрез специални лекарства. Основно те са представени хормонални препарати, действието на които е насочена към потискане на активна производство на естрогени. Лекуващият лекар обикновено назначава по пациенткам прием на орални контрацептиви.

Предписват лекарства може единствено лекар, който взима лекарство с минимален страничен ефект. Не може в никакъв случай сами се откаже прием на лекарство или да промени дозата.

По-голямата броят на хормонални медикаменти имат страничен ефект, който се характеризира с набор от масата на тялото. За курс на терапия е преминал с минимални отрицателни последствия, трябва да се по-голямо внимание на собственото си здраве и да се обърне внимание на правилното хранене.

Прочети още  Рак на яйчниците: симптоми, етапи и методи на лечение

Правилно подбран хранителен режим на хранене, прием на витаминни комплекси, а също и умерени упражнения ще укрепят здравето на всяка жена. Силна имунна система в съчетание с преминали курс на лечение ще създаде всички необходими предпоставки, които ще позволят на една жена в бъдеще успешно да зачене и да роди здраво потомство.

Възможни усложнения

Важно е да се разбере, че ендометриозата може да се измести и в останалите органи и тъкани. Ако процесът ще се отрази на матката, тръбите и яйчниците, то е висока вероятността от развитие на безплодие.

В случай на преминаване на патологичния процес в дебелото черво или пикочния мехур е изпълнен с дисфункция на пикочните пътища и храносмилателната система. Ако бъдат засегнати нервни сплит в лумбалната област, жената ще страда от нестерпимых болезнени усещания.
И най-накрая, доста рядко, но все се случва така, че дифузен аденомиоз може да се трансформира в онкологическую форма.

По този начин, определено заболяване на таза може да се засегнат редица органи и системи и да доведе до най-тежки последици за здравето на жената. Затова е важно внимателно да се отнасяме към собственото им здраве и при първите признаци да посетите гинеколог.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *