Диагностика на рак на стомаха: пълен набор изследвания

Злокачествени тумори в областта на храносмилателната система, особено на стомаха, са често срещани, особено при хората в напреднала възраст. Тяхното развитие може да доведе до различни усложнения, до летального., изм. Затова е необходима навременна диагноза рак на стомаха, за да се избегне плачевно последици.

Основания за извършване на диагностика

За диагностициране на рак на стомаха е доста трудно, тъй като той е «маскира» под други заболявания.

Към общата симптоматике могат да включват такива признаци:

 • дискомфорт в корема;
 • подуване на корема (метеоризъм) на корема;
 • намаляване на апетита, с сопровождающейся загуба на тегло;
 • гадене;
 • повишено слюноотделяне.

При дискомфорте в корема е най-добре да проведе диагностика на стомаха

Възможно е също така усещане за тежест в стомаха и ескорт гнилостной отрыжкой. Чест спътник на патологичния процес е киселини.

Основание за провеждане на изследването са посочените по-горе симптоми.

Начална диагностика

На първо място, когато достъп до специалист, той провежда събирането на информация за миналото. Също така трябва да се проведе пальпацию или прощупывание. В ранните етапи На този метод не е информативен, туморът може да се открие само в случай, когато тя достига големината на орех.

За да се получат надеждни данни при палпация е необходимо да се спазват няколко правила:

 1. Стомаха на пациента не трябва да бъде препълнен. Провеждане на изследването е необходимо преди ядене, най-добре е като използвате слабително.
 2. Провеждане на пальпацию трябва в различни позиции, за да се провери стомаха в няколко равнини. За това пациентът последователно се обръща на дясно и ляво рамо. Може би прощупывание стои.
 3. Пальпация трябва да бъде и на други органи. В проекция на стомаха могат да отиде тумор от черния дроб, далака, задстомашната.

Туморните новообразувания могат да бъдат различни по размер и плътност (както меки, така и твърди, дори твърди); им край обикновено неравномерно и бугристые; при палпация на възпаление не се усеща. Най-сложен случай за откриване по този начин са раковите тумори, за да се установят на задната стена на стомаха.

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза се прилага в случаите, когато обемът на заболявания в комплекса е твърде голям и тяхната симптоматика достатъчно близо един до друг, че да се разграничат една от друга е невъзможно. Принципът на този метод на диагностициране на рак на стомаха, както и всяка друга патология, е в изключение не отговарят на изискванията на симптомите на определено заболяване, като по този начин се създават единствено възможна болест във всеки конкретен случай.

Онколози посочват, че най-трудно да предоставим рак на стомаха от обикновените язви. Проблемът е в изключителността на подобни симптоми и прояви на заболявания. Единственото, за което могат да ги разделят – честотата и интензивността на проява на симптомите. При този списък с признаци, по които болестта се отнася към раздел онкология няма.

Прочети още  Възможно ли е да се лекува рак на хранопровода?

При язвена болест на стомаха и при инфильтративно-язва на тумора пациентите се оплакват от болка след приемане на храна, която локализуется в областта на эпигастрия. При анализа на киселинност на стомашния сок идва малко информация. Показателно става откриване на намалената отделителната функция на стомаха, което дава основание за съмнение за рак на развитие в областта на стомаха.

Също подобни резултати дават ендоскопско и визуален контрол на изследването и при двете заболявания. Така че лекарите изпрати на гистологический анализ на материал, взета при биопсия на лигавицата на стомаха. За този анализ е разумно да го прекарват не по-малко от 2-3 пъти.

Диференциран метод на изследване, който също помага на специалистите се разделят доброкачествен полип и на злокачествен тумор, който произхожда от негово място. За това се използват эндогастроскопию в комплекс с биопсия на тъкан на стомаха. За визуален контрол на изпит в този случай няма да има никаква информативностью и не дава възможност да се определи обикновените полипи.

Методи на изследване

Освен горните методи, има и други, които помагат за идентифициране на ракови тумори в стомаха.

Ендоскопия

Ендоскопско изследване е един от най-информативни при изследване на вътрешното състояние на храносмилателната система, особено на стомаха. Гастроскопията позволява не само визуално да се определи опухолевое поражение, размерът му и локализиране, но и да направи биопсия за по-точно поставяне на диагнозата, с разшифроване стадия и формата на заболяването.

Ендоскопия – един от методите за диагностика на рак на стомаха

В началния стадий на болестта представлява най-често полиповидные бляшковые образование или повърхностни рани. По малко течения и влошаване процеса се случват конвертиране в обикновени язва. Ръбовете на раната, неравномерно, подорванные, дъното е покрито с некротичен тъкани. Въпреки че процедурата показва ясна онкологията, ако вие, но окончателното установяване на диагнозата се прави чрез биопсия. За настоящият анализ представлява повече от 95% се извършва вземане на проби (биоптата) краищата на язва, с околните тъкани тумор. При този ложноотрицательные резултати се получават само в резултат на неправилно избрани проби. Фалшиво положителни резултати могат да се окажат много рядко, често поради приемането на някои лекарства и други фактори. Високата резултатност на метода може да бъде гарантирано чрез цитологических изследвания.

Лапароскопията

Лапароскопия не се прилага за диагностициране на самото заболяване – рак на стомаха, а по-скоро за определяне на неговия етап, период на развитие, идентифициране на малки метастази в черния дроб, коремната кухина, които е невъзможно да се определи с помощта на УЛТРАЗВУК и компютърна ТОМОГРАФИЯ.

С цел улесняване и подобряване на ефективността на лапароскопска диагностика го комбинируют и се използва лапароскопска ультразвуковую компютърна диагностика. С помощта на УЛТРАЗВУК се разширява възможността за разглеждане на забрюшинного пространства, изследване на лимфни възли, намиращи се там, а също и на паренхима на черния дроб.

Радиография

Рентгенографию на стомаха се извършва с доплером – бариев сулфат. Този метод е основен за определяне на местоположение и дължина огнища на поражения на стомаха. При това проучване най-важните признаци за наличието на туморните точки е:

 • наличието на дефект в сянка областта на стомаха;
 • местно липса или намаляване на перистальтики на стомаха;
 • на мястото на поражението на раковите растеж се наблюдава промяна на релефа на лигавицата;
 • размерът и формата на стомаха променени.
Прочети още  Скирр на стомаха: какво е това и методи за неговото лечение

Радиография – един от методите за диагностика на рак на стомаха

Рентгенологический метод на изследване, който не е подходящ за откриване на рак в ранен стадий, тъй като основните признаци за определяне отговарят на по-напреднала възраст на развитието и значителни поражения на стомаха. При съмнение за скиррозный рак, може би използването на рентгенография, като допълнителен метод на изследване.

МСКТ

МСКТ – мультиспиральная компютърна томография. Позволява разглеждане на вътрешните органи в триизмерен режим. Също така той се прилага за обосноваване на необходимостта от хирургическа намеса.

Тази техника е по-съвършена от компютърно сканиране с рентгенови лъчи. При тази тръба непрекъснато се върти, а масата томографа в покой. С използването на по-голям брой детектори, непрекъснато сканиране позволява намаляване на обема на радиация и намалява времето за изследване. В зависимост от вида на разследването, може да получите на две и триизмерно обследуемой област в широк интерфейс изображението.

ЕХОГРАФИЯ

Нормално ултразвуково изследване в този случай абсолютно не е информативно. При рак на стомаха се извършва ин витро УЛТРАЗВУК. Извършва изследване на коремна кухина, забрюшинного пространства, лимфните възли, намиращи се там. При жените също са органи на малкия таз. УЛТРАЗВУК позволява да се определи характерът на поражението на стените на стомаха, тяхната дълбочина, разпространението на процеса в други органи.

Също така се използва ендоскопско УЛТРАЗВУК. С помощта на това изследване се визуализира стените на стомаха, като пятислойная структура.

Коремен УЛТРАЗВУК показва асцитическую течност, наличието или липсата на метастази.

Ядрено-магнитен резонанс

Диагностика на ядрено-магнитен резонанс, се извършва на специална томографе. Данни от устройство се получават посредству на взаимодействие на магнитните полета и радиочестотни импулси.

Диагностика на рак на стомаха може да се извърши и с помощта на ядрено-магнитен резонанс

Предварително пациентът приема навътре разлика материал. След като пациентът се поставя в ct скенер. Произвежда серия от снимки с различни проекции, което дава най-голяма описателния за наличието и местоположението на ракови тумори. Време на процедурата е около час. Снимките се получават достатъчно ясни и резултатите читаемы.

Също произвеждат снимки на лимфните възли, разположени наблизо и други органи.

Лаборатория за диагностика на

Освен хардуерни изследвания трябва да прекара лабораторную диагноза, която ви позволява да състави по-пълна клинична картина на болестта.

Онкомаркеры

Някои видове изследвания помагат да се прояви присъствие на рак в ранните му етапи. Онкомаркеры се различават по предназначение. Централен притежава висока особеност и чувствителност. Допълнително се използват за определяне на орган, който е поразен от тумор.

Някои от онкомаркеров помагат да се определи не само наличието на поражението на раковите клетки, но и тяхното локално местоположение. Ако проблемите се намират в стомашно-чревния тракт, анализ се извършва с помощта на реагент СА15-3.

Прочети още  Метастази при рак на стомаха: кои органи са засегнати по-често?

Анализ на изпражнения за скрита кръв

Благодарение на този анализ е призната от вътрешно кървене в храносмилателния тракт. Преди провеждане на настоящото изследване е задължително да се извършва обучение. Лекарят предписва специална диета. Също така подбор на извадката произвеждат не само от уводна част, също трябва да се вземе от общата маса. Броят на не по-малко от орех. Събиране произвеждат в специален стерилен контейнер. Той трябва да влезе в лабораторията в продължение на 3 часа.

Жените не си струва извършване на анализ в дните на менструация. Също така не бива да се използват различни помощни средства под формата на свещички, клизми и други.

Досадно предвид, че нормално човек да могат да излизат с изпражненията не повече от 1-2 грама кръв. Ако този процент е надвишена, тогава може да се говори за присъствието на кървене. Количеството кръв, означава, че си в здравина и обем на място.

Може да получите ложноположительный, така и ложноотрицательный резултат. Всеки от тях е свързано с различни фактори.

Проучване повръщане на масите за скрита кръв

Чести рвотные желание основно свидетелстват за по-дълбока фаза на ракови тумори.

При анализа на получения материал се оценява по следните критерии:

 • на брой;
 • цвят;
 • примеси.

Диагностика на рак на стомаха се извършва с помощта на изследвания повръщане масите

Цвят може да се говори за степента на заболяването и разпространението му. Ако в повръщане ясно се наблюдава кръв, това може да се говори за увреждане на кръвоносните съдове и контакт на кръвта от тях в стомаха.

Ако се провежда определена терапия, след като това обстоятелство може да се наблюдава в следните случаи:

 • неоперабельная етап на тумора;
 • химиотерапия;
 • лъчева терапия;
 • опухолевая интоксикация;
 • наличието на съпътстващи заболявания;
 • чревна непроходимост;
 • аспираторная пневмония и др.

Генетични изследвания

Генетичният анализ на рака на стомаха е предназначена за идентифициране на онкомаркеров. В развитието на тази болест намерите голямо значение е наследствено предразположение. При проучването са открили промени в гените MSH2, MLH1, CDH1, които ще определят предразположение към дадено заболяване.

Свидетелство за изследване стават:

 • наличието на рак на органите на храносмилателната система в миналото от близки роднини;
 • вирус на Епщайн-Barra;
 • язвена болест на стомаха;
 • затлъстяването 2-3 степен;
 • състоянието с иммунодефицитом;
 • атрофичен гастрит;
 • анемия пернициозного вид;
 • аденоматозные полипи;
 • оперативни интервенции в кухината на стомаха.

Подбор на кръв за анализ се извършва строго на гладно, след хранене трябва да минат не по-малко от 8 часа.

Рак на стомаха е сложно заболяване, което трудно се поддава не само за лечение, но и диагностированию. За откриване на дадено заболяване, е необходимо да мине по-пълно изследване, което ще покаже неговото присъствие или отсъствие. Също така е необходимо за правилно подбрана терапия, която ще допринесе за потисничество на развитие на туморните клетки. Ако има генетично предразположение, това трябва да се отдава веднъж в годината анализи за онкомаркеры, биохимичен анализ на кръв и провеждане на гастроскопию.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *